Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så levde skånska paret före mordet på kvinnan

Polisen försöker nu klarlägga vad som hände på adressen utanför Trelleborg, där kvinnan hittades död. Den före detta maken sitter nu häktad för mord. Foto: MIKAEL NILSSON

Polisen försöker nu förstå vad som ligger bakom det misstänkta mordet på en äldre kvinna utanför Trelleborg.

Gärningsmannen tros ha varit kvinnans tidigare make, en man i 90-årsåldern. Paret hade flera gemensamma barn.

– Det är en djupt tragisk historia, säger mannens ombud, advokat Anders Refthammar.

Det misstänkta mordet skedde i torsdags och den äldre mannen ska ha varit den som själv larmade SOS om händelsen.

När polis och övriga räddningsenheter anlände till platsen en stund senare befann sig den misstänkte mannen kvar på adressen.

Bredvid honom fanns den döda kvinnan - som han gifte sig med i slutet på 1950-talet och skilde sig ifrån tiotalet år senare.

Under de senaste 15 åren ska mannen och kvinnan ha bott i var sin bostad vid sidan om varandra i det aktuella samhället.

Var ett par

Men omgivningen ska ändå ha uppfattat dem som ett par. 

– Man såg dem ofta ute på promenader. De gick även till affären tillsammans, så sent som några dagar före den aktuella händelsen, säger en person som kände båda.

Många i samhället är i dag chockade över det som hänt. 

– Jag har aldrig hört att de bråkat, säger en annan av invånarna.

Den äldre mannen dömdes för sex år sedan efter att ha blivit påkommen med att ha snattat i en Nettobutik. Han dömdes då för misshandel, våldsamt motstånd och snatteri.

Den äldre mannen fälldes bland annat för att ha bitit ett butiksbiträde, slagit och sparkat när han avslöjades med att snatta. Till slut kände sig personalen tvingad att trycka på överfallslarmet.

Vid den nu aktuella händelsen fördes mannen i väg till en polisstation och förhördes. I lördags häktades han vid jourdomstolen i Lunds tingsrätt, misstänkt för mord.

Lämnade förklaring

– Han erkänner och har lämnat en förklaring till vad som hänt. Men jag kan inte berätta om den, säger mannens försvarare, advokat Anders Refthammar.

Han säger att det handlar om en djupt tragisk historia. Och att saken nu ska utredas i vederbörlig ordning.

– Mannen mår så klart inte bra. Han är själv djupt tagen av det som inträffat, säger advokaten vidare.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning i fastigheten. Det har också genomförts rättsmedicinska undersökningar för att säkerställa händelseförlopp och skadebild.

Polisen sägs ha en klar uppfattning om dödsorsaken - men vill i nuläget inte kommentera något kring detta. Hela polisutredningen omgärdas av sekretess. 

Kvällsposten har förgäves sökt förundersökningsledaren, kammaråklagare Mathias Larsson, för en kommentar.

Lägger pussel

Han har tidigare sagt att det nu är viktigt att säkerställa att de uppgifter som den mordmisstänkte mannen lämnat verkligen stämmer.

Ann-Christine Sjöbeck vid polisen i Trelleborg har samtidigt konstaterat att det nu är ett pussel av bitar som ska läggas.

– Det läggs genom att vi reder ut hur deras relation sett ut med hjälp av bland annat sjukvård och anhöriga, säger hon till Trelleborgs Allehanda.

Ingen gräns

Enligt lag finns ingen bortre gräns för hur länge en äldre person kan sitta inspärrad.

Under tisdagen skrev TT att Sveriges äldste livstidsdömde fånge blir kvar bakom lås och bom. Den 90-årige mannen är dömd för mord och som del i straffet har han redan avtjänat 19 år i fängelse.

Mannen dömdes till livstids fängelse 1999 för att vid 71 års ålder ha mördat sin granne, en äldre, sängliggande person. Han har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men även tidigare fått avslag med hänvisning till hög återfallsrisk.

Även 1988 dömdes mannen för mord. Den gången var offret en rullstolburen person.