Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så levde männen bakom bluffen i lyx

Den PR-ansvarige på blufföretaget 118 108 Media Solutions, som det senaste året utretts av polis, hymlade inte med vilket liv han levde som anställd på sociala medier.

Företrädarna köper bostadsrätter som kostar miljoner kontant, de festar på champagne och reser flitigt över världen.

De som står för notan är lurade småföretagare som pressats att betala tusentals kronor för ingenting.

Expressen kan i dag avslöja den extravaganta livsstilen i blufföretagen.

Gängens nya favoritbrott

Expressen publicerade i går den första delen i en granskning av vilka som ligger bakom den våg av fakturabedrägerier som sköljt över Sverige.

Enligt polisen är det den organiserade brottslighet, som förr hade mc-väst eller bar Black Cobras emblem på sina tröjor som nu bytt till kostym och slips och startat bluffbolag.

När Expressen gick igenom lönelistorna från 16 bluffbolag visade det sig att en tredjedel av de anställda varit åtalade för någon form av brott.

På sociala medier skryter de anställda om sin guldkantade tillvaro och höga löner. De postar bilder från påkostade semestrar och handlar lyxklockor för hundratusentals kronor.

Den PR-ansvarige på blufföretaget 118 108 Media Solutions, som det senaste året utretts av polis, hymlade inte med vilket liv han levde som anställd.

"Löning", skrev han i ett blogginlägg. "Det skall firas med skumpa och ostron."

"Inget var omöjligt"

Kulturen i många blufföretag var att skapa en känsla av att ingenting var omöjligt. En del steg i graderna snabbt, som den kvinna som på bara några månader dubblade sin månadslön till närmare 50 000 kronor brutto.

På blufföretaget GMTM Mobile AB uttalade personalen förkortningen så här: “Give Me The Money" - “Ge Mig Pengarna".

Men mest tjänar de misstänkta huvudmännen.

En man i 30-årsåldern förde över två miljoner kronor från sitt blufföretag till sitt privata konto under bara fem månaderna. För pengarna köpte han en bostadsrätt i centrala Malmö.

Den 34-årige man som tros ha tjänat mest på blufföretagen är inte sämre han. På bara några månader kvitterade han ut tio miljoner kronor från blufföretaget Företagslansering. Det för IT-tjänster som, enligt polisen, bara borde ha kostat en bråkdel.

34-åringen har, liksom flera andra i bluffbranschen, en förkärlek för dyra klockor och fina bilar - detta trots att han saknar körkort.

Svensk Handel uppskattar att bedrägeribranschen i dag omsätter 1,2 miljarder kronor om året. Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, har följt många av blufföretagen på nära håll och har sett samma sak.

- Ett fel som vi ser jämnt är att myndigheterna är så otroligt dåligt rustade att man inte hinner få tag på pengarna. Bedragarna kan hålla på ett halvår och lägga undan miljontals kronor innan polisen slår till.

- Det här är en jättebra affär för de kriminella, säger Geijer.