Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så levde döttrarna sina liv i hemlighet

Familjens hem.
Jens Barsegård, granne: ''Det känns rätt konstigt när man nu vet att de har varit där nere."Foto: Christian Örnberg
Ingrid Norstedt, 85: ”Det är hemskt det som hänt. Man blir rädd. Jag har inte märkt någonting, det är så lugnt och fint här i området.”Foto: Christian Örnberg
Lena Henningsson, 52: ”Hur har det gått till? Det är första känslan. Det här är ett ganska anonymt område, det går nog att flytta in och vara lite anonym. Om man vill isolera sig och hålla sig undan kan jag tänka mig att det går att göra.”Foto: Christian Örnberg
SALAH DAGHER, 63: ”Det är väldigt lugnt här. Jag arbetar som matematiklärare och tycker det låter konstigt att de inte gått i skolan. Dety är ovanligt, någon borde ha märkt det.”Foto: Christian Örnberg

BROMÖLLA. I tvårumslägenheten i det lugna bostadsområdet har mamman och hennes tre vuxna döttrar bott, enligt hyresvärden sedan första december 2012.

En mörk, nedsläckt lägenhet där persiennerna alltid var neddragna.

En person som har varit inne i lägenheten berättar att familjen sov på luftmadrasser och att glasdörren till vardagsrummet var täckt av tidningssidor.

– Alla andra grannar vet man vilka de är, men dem har man inte sett, säger grannen Jens Barsegård.

I dag avgörs om den 59-åriga mamman ska häktas.

Vid 20-tiden på torsdagskvällen lämnade de poliser som arbetat i lägenheten platsen.

– Inga kommentarer, var deras enda svar på frågorna om vad de hittat där inne.

Nyfikna Bromöllabor passerade adressen nära tågstationen, med trevåningshus på ena sidan gatan och villor på den andra.

Mellan husen finns en lekplats. Från flera fönster tittar grannar ner på pressuppbådet som samlats, med tidningar, tv och radio från både Sverige och Norge.

Alla fönster i lägenheten där familjen bott har neddragna persienner. Så har det sett ut sedan de flyttade in, har flera grannar berättat.

En har svårt att gå

Få har sett de unga kvinnor som enligt polisens misstankar på något sätt hållits instängda. Många har sett en av kvinnorna komma från Ica-butiken en bit bort med sina inköp i en så kallad dramaten-väska. När polisens tekniker lämnar lägenheten syns den svart- och vitprickiga väskan stå kvar i hallen.

En person som har varit inne hos familjen berättar om ett hem som inte ser ut som ett hem bebott av tre unga systrar. De ska enligt uppgift till Kvällsposten inte ha haft tillgång till tv och bara kunnat använda telefon eller dator under sin mammas övervakning. De ska heller inte ha kunnat röra sig fritt och den yngsta systern ska ha svårt att gå och behöva ledas.

Till synes normalt

Lägenheten som kvinnan och de tre döttrarna bodde i är en tvårummare på 65 kvadratmeter med tillhörande balkong.

– Det har aldrig varit någonting som pekar mot att något skulle vara galet där, säger Bromöllahems vd Leif Dufva.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska de boende i lägenheten ha sovit på luftmadrasser. Det ska inte finnas någon tv i lägenheten.

Enligt Leif Dufva har det inte varit några klagomål eller ordningsstörningar relaterat till familjen. Hyran på 4 652 kronor har betalats in utan förseningar.

– Vi har inga uppgifter som pekar mot att något skulle vara fel där, säger han.

Flera av grannarna säger att de inte sett familjen, eller bara skymtat dem korta stunder.

Men Jens Barsegård som bor på våningen ovanför familjen berättar att han sett mamman en gång och att han nyligen såg en av de unga kvinnorna i trappen. Hon ska ha tittat ner i marken och dragit sin huva över huvudet.

"Ingen får komma in"

Hennes äldre syster såg han för första gången när hon leddes ut av polis på onsdagskvällen.

– Alla andra grannar vet man vilka de är, men dem har man inte sett, säger Jens Barsegård.

– Det känns rätt konstigt när man nu vet att de har varit där nere, säger han.

Flera grannar som Kvällsposten pratat med säger att de inte sett någon besöka lägenheten eller röra sig ut och in.

– Vår katt rymde över till deras balkong i somras, men vi fick inte komma in för att hämta den. De skyllde på allergi och sa att ingen får komma in, inte ens vaktmästaren, berättar några som bor i närheten.

– Persiennerna har alltid varit neddragna och vi har inte hört ett ljud, säger de.

– Det var aldrig någon som hälsade på, säger en annan granne.

Har aldrig sett dem

Att det överhuvudtaget varit flera personer som bott i lägenheten kommer som en överraskning för många av grannarna. Ingrid Norstedt, 85, berättar hon aldrig har sett familjen, trots att hon ska ha bott i samma hus som familjen i flera år.

– Det är hemskt det som hänt. Man blir rädd. Jag har inte märkt någonting, det är så väldigt lugnt och fint här i området, säger hon.

"Chockerande"

Hanna och hennes sambo har bott i huset i ungefär 1,5 år.

– Vi såg polisbilarna här utanför i går men förstod inte vad det handlade om.

Nu har hon läst vad polisen misstänker har pågått i grannlägenheten.

– Det var ganska chockerande, säger hon.

– Det är inte mycket rörelse i huset över huvudtaget. Jag har inte tänkt så mycket på vilka som bor här. Vid enstaka tillfällen har jag sett personer som kommit gående med dramaten-väska från affären till den lägenheten. Jag har utgått från att det bor äldre personer i lägenheten och har trott att det var hemtjänsten som kom med mat.

Spåren slutar år 2000

Vägen till Bromölla har varit snårig för familjen.

Döttrarna och mamman har varit skrivna på flera adresser i olika delar av Sverige, men trots detta finns det ingen dokumentation som tyder på att de yngsta systrarna slutfört grundskolan - trots att det råder skolplikt.

Spåren i de offentliga registren slutar 2000 då de två systrarna slutförde tredje respektive femte klass i Stockholms kommun.

Kvällsposten har varit i kontakt med samtliga kommuner där flickorna varit folkbokförda under uppväxten, men ingen av dem kan hitta några tecken på att de gått i skolan eller fått hemundervisning.

Lottie Corrias Näslund, barn och utbildningschef i Åre kommun, bekräftar att flickorna var folkbokförda i kommunen mellan 2001 och 2011.

– Jag vet att de inte fanns på klasslistorna. De har inte varit inskrivna i elevregistret under perioden, säger hon.

Kommunen utreder

Carina Liljeberg, sekreterare på barn- och utbildningsförvaltningen i kommun, uppger för Aftonbladet att hon tydligt kommer ihåg att barnen aldrig dök upp till skolstarten. Den ansvariga rektorn ska även ha polisanmält händelsen.

– Jag vet att vi hade mycket funderingar kring detta. Varför dök de inte upp? Vi ringde mamman men vi fick aldrig kontakt, säger hon till tidningen.

Sedan fallet kommit upp i ljuset har kommunen börjat utreda vad som gjordes 2001, men den kartläggningen är ännu inte klar.

Om ärendet gick vidare till sociala myndigheter kan varken Lottie Corrias Näslund eller Carina Liljeberg svara på.

– Vi gör ju alltid så att vi stämmer av folkbokföringsregister med klasslistor för att försäkra oss om att barnen fullföljer sin skolplikt. Om det inte är så, ska vi agera. Nu är detta 14 år tillbaka och då måste vi titta i våra register, säger Lottie Corrias Näslund.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!