Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lätt tog han över Alhems lägenhet

Sven-Erik Alhem. Foto: Tomas Leprince
Foto: Lasse Svensson

När tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem en dag kom hem låg en okänd man på hans soffa.

Personen, i själva verket en granskande journalist, hade skrivit sig på Alhems adress och sedan anlitat en låssmed som bytte låsen till lägenheten.

– Det är en skandal att man kan folkbokföra sig på en bostad utan att samråda med ägaren, säger Sven-Erik Alhem.

Inflyttningen var i själva verket en del av en granskning, genomförd av SVT-journalisten Samir Bezazzi. Sven-Erik Alhem var dock medveten om experimentet och förberedd när journalisten "flyttade in" hos den tidigare överåklagaren.

Det började med att Bezazzi ringde Skatteverket och valde att skriva sig på samma adress som Alhem. Plötsligt var ytterligare en person folkbokförd på samma adress, vilket gav reportern i fråga extra befogenheter.

Steg nummer två i experimentet blev därför att byta låsen på bostaden, något som tillåts om personen som genomför bytet står skriven på bostaden. På så sätt fick Bezazzi tillgång till Alhems lägenhet.

– När jag kom hem en dag fanns det en extra namnskylt på dörren. SVT:s reporter kunde även visa upp ett utdrag ur folkbokföringen samt legitimation. Jag var medveten om SVT:s experiment, men jag hade aldrig träffat reportern förut, säger Sven-Erik Alhem.

"Det utnyttjas av kriminella"

När han en dag kom hem låg Bezazzi på hans soffa. Med sig hade han flera resväskor och han kunde kort och gott visa att han var skriven på adressen och bodde där.

– Att staten vill veta var vi befinner oss genom folkbokföringen har jag inga problem med. Men det finns vissa saker jag retar mig på när det kommer till statens blåögdhet. I vissa avseenden jagar man medborgarna med blåslampa, i andra avseenden brister det rejält, som i det här fallet, säger Sven-Erik Alhem.

Den oväntade besökaren blev givetvis inte långvarig, utan valde kort därpå att återigen adressändra och flytta ut från lägenheten. Sven-Erik Alhem fick dock motta en hel del post, adresserad till reportern, och under den kommande veckan eftersände han posten som kom till den högst tillfälliga adressen

Alhem menar att det borde vara en väldigt lätt sak för Skatteverket att kontrollera med bostadens ägare om någon får för sig att skriva sig på en bostad.

– En talesperson på Skatteverket har uttalat sig i stil med att: "Vi brukar lita på människor". Men det är inte deras jobb, alla är inte precis så snälla som de ser ut och det här utnyttjas för bedrägerier, bidragsfusk samt av kriminella. Det är en enkel sak att förhindra, säger han.

"Ett hemligt projekt"

En komisk situation uppstod sedan under experimentet. Under reportens besök i bostaden fick Alhem ett samtal från Aktuellt, som ville att han skulle komma till Stockholm och delta.

Han nämnde då att han redan hade journalister från SVT i bostaden, vilket redaktionen i Stockholm inte hade visste om. "Bostadstestet" var ju ett hemligt projekt.

– De blev väldigt nyfikna, men jag kunde ju bara säga att det var hemligt. Nu hoppas jag att man följer upp den här problematiken och att det blir en förändring, säger Sven-Erik Alhem.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!