Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lätt stjäl ligorna
ditt kort och din kod

<p><strong>Steg 1.</strong> Mannen i brun skjorta tittar först över kvinnans axel när hon slår in sin pinkod.</p>Foto: Polisen/svt
<p><strong>Steg 2. </strong>När hon stoppar ned kortet i plånboken och lägger den i väskan stjäl mannen plånboken.</p>Foto: Polisen/svt
<p><strong>Steg 3.</strong> Han går snabbt därifrån och kopierar kortnumret och ger plånboken till en annan man.</p>Foto: Polisen/svt
<p><strong>Steg 4. </strong>Den andre mannen stoppar tillbaka plånboken i väskan utan att kvinnan märkt något.</p>Foto: Polisen/svt

MALMÖ. Kvinnan slår in sin pinkod, mannen kunde se koden över hennes axel och stal sedan plånboken. Några sekunder senare stoppade en annan man tillbaka plånbok och kort i väskan.

Sedan plundrade de hennes kontokort – utan att hon förstod vad som händer.

Ikea, McDonalds men också livsmedelsaffärer är kortjuvarnas bästa jaktmarker. Farligast är reklambladstricket.

Så skyddar du dig

"Shoulder surfing"
Tjuven står bakom och kan se pinkoden, tar sedan plånboken och kopierar kortet men stoppar tillbaka plånboken.
Polisens tips: Håll ena handen eller något annat över terminalen när du slår in pinkoden.
Tappad sedel
Tjuven låtsas att du har tappat en sedel och gör dig uppmärksam på detta efter att du slagit in din kod och kortet ska tas ut ur automaten. Just då passar tjuven på att ta ditt kort.
Polisens tips: Håll ögonen på ditt kort och släpp det inte med blicken när du gör uttag.
Spökterminalen
Handhållna kortterminaler som ser äkta ut och verkar äkta men som kopierar informationen på ditt kort.
Polisens tips: Slå in fel kod. Om köpet ser ut att gå igenom kan den vara falsk.
Reklambladstricket
Någon viftar med en tidning eller ett reklamblad och låtsas komma med ett erbjudande.
Polisens tips: Se till att förvara plånboken på ett säkert ställe som är svårt att komma åt.

Bra att veta
Titta regelbundet på kontoutdragen från kortbolagen eller banken. Om du ser transaktioner som du inte känner igen kan kortet ha kapats.

Polisen i Malmö har haft fall där en snarlik metod användes när en 70-årig man handlade i en Willys livsmedelsaffär. När han lämnade affären kom två okända personer och viftade med ett reklamblad framför honom.

När de lämnade honom var hans plånbok försvunnen. Bara några minuter senare hade tog någon ut 5 000 kronor från hans konto i en bankomat.

Just den här ligan härjade i bland annat södra Sverige under 2013 tills de greps i början av 2014. Offren var äldre i åldrarna 70 – 80 år. En var över 90 år gammal.

Alla hade varit och handlat, oftast på Willys men också på Lidl eller ICA, innan de utsattes för tjuvarna som låtsades ge dem reklamblad för att distrahera dem när de stal deras plånböcker.

Stal plånboken

Några av dem hade också upptäckt att de var iakttagna när de betalade med sina kort. Den härligan bestod av tre personer och åtalades för nästan 40 liknande stölder och bedrägerier. Tingsrätten i Hudiksvall, där de åtalades, ogillade tolv av åtalspunkterna.

Ett annat fall inträffade på en Hemköpsaffär i Malmö när en äldre kvinna först handlade på sitt kort i en butik och sedan gick vidare till livsmedelsaffären.

Där inne stal en kvinna hennes plånbok och tog sedan ut cirka 20 000 kronor från kontot.

Tjuven, en 35-årig kvinna, kunde senare gripas och identifieras bland annat med hjälp av övervakningsfilmer.

Tina Tynell, brottsförebyggande samordnare vid Malmöpolisen varnar nu framför allt äldre för att vara vaksamma när de använder sina kontokort.

– Det man först och främst ska tänka på är att dölja sin kod genom att till exempel hålla för med andra handen, plånboken eller något liknande, säger hon till Kvällsposten.

Kvinnan märkte inget

Förra året härjade en liga i Stockholm som använde samma knep som den äldre kvinnan råkade ut för. De kunde avslöjas bland annat genom en övervakningsfilm. På den ser man hur en kvinna handlar, betalar med sitt kort och stoppar kortet i sin plånbok som hon sedan lägger i handväskan.

Bakom henne stod en man som fingerfärdigt fiskade upp plånboken och försvann. Men ganska snabbt återvände en annan man med plånboken som han stoppade tillbaka i handväskan.

Kvinnan märkte inget.

Men genom den snabba manövern hade ligan fått både kontokortsnummer, pinkod samt den så kallade CCV-kod som finns på kortets baksida.

Ligan åkte fast och dömdes förra året. Men Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter varnar nu för att ligan är tillbaka.

– Vi vet att personer som fanns med i den här kretsen är verksamma igen, säger han.

Då ökar riskerna

Metoden kallas för "shoulder surfing" och är bara en av många som korttjuvar använder.

Risken för att råka ut för kortbedrägerier tycks dessutom öka i sommartid. Extra utsatt är man på platser som till exempel Ikea och McDonalds.

– Riskerna ökar där det är mycket folk i rörelse, säger Tina Tynell.

En tidigare mycket vanlig metod att lägga beslag på kortinformation har på nytt dykt upp - spökterminaler, alltså falska bärbara kortterminaler.

– De var vanliga fram till för cirka fem år sedan, säger Tina Tynell.

Europol gick nyligen ut med en varning att spökterminalerna är på väg tillbaka efter att en liga avslöjats i Frankrike. Svenska polisens nationella bedrägericenter följer nu upp med en egen varning.

Terminalerna ser ut som vanliga kortterminaler och det verkar som att kortköpet går igenom. I stället lagras kortinformationen och används sedan av kortbedragarna.

Ett enkelt sätt att kontrollera om det är en äkta terminal är att slå in fel kod. Om det ser ut som att köpet går igenom kan den vara falsk.

Då är det fritt fram för tjuven

Förutom att risken att drabbas av korttjuvar är förhöjd på platser där det finns mycket folk kan utlandssemestern rymma andra faror.

Ett knep som har använts utomlands men inte i Sverige är att en kortautomat förses med en slags fälla som låser fast kortet. I sådana fall, när det är frågan om korttjuvar, finns också en lapp på automaten med ett telefonnummer man kan ringa om det uppstår ett problem.

Men numret kan gå till en korttjuv som låtsas arbeta på en lokal bank och som övertalar den som ringer att lämna ut både kortnummer och pinkod för att göra vissa kontroller. Den lurade får sedan vet att han eller hon kan gå till ett bankkontor i närheten och få hjälp.

Då är det fritt fram för korttjuvarna att i lugn och ro gå till automaten, plocka ut kortet och använda det.

Oavsett vad som kan inträffa har Tina Tynell några handfasta råd.

– Lämna aldrig ut kortnummer och pinkod. Det är också viktigt att inte ha för mycket pengar på det konto som är kopplat till kortet. Om man blir av med kortet så har man ju minimerat skadan, säger Tina Tynell.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!