Mira Dorthé, 28, spelutvecklare, Malmö: "Jag går ut och spelar kortspelet Magic the gathering. Jag sitter gärna ute och tecknar i naturen också". Tanja Tankred, 28, spelutvecklare, Köpenhamn: "Jag är ute så mycket som möjligt. Springer på morgonen. Äta lunch ute. Jag går gärna ut och jobbar och designar spel. Gärna simma i havet när det är så varmt". Foto: JENS CHRISTIANMira Dorthé, 28, spelutvecklare, Malmö: "Jag går ut och spelar kortspelet Magic the gathering. Jag sitter gärna ute och tecknar i naturen också". Tanja Tankred, 28, spelutvecklare, Köpenhamn: "Jag är ute så mycket som möjligt. Springer på morgonen. Äta lunch ute. Jag går gärna ut och jobbar och designar spel. Gärna simma i havet när det är så varmt". Foto: JENS CHRISTIAN
Mira Dorthé, 28, spelutvecklare, Malmö: "Jag går ut och spelar kortspelet Magic the gathering. Jag sitter gärna ute och tecknar i naturen också". Tanja Tankred, 28, spelutvecklare, Köpenhamn: "Jag är ute så mycket som möjligt. Springer på morgonen. Äta lunch ute. Jag går gärna ut och jobbar och designar spel. Gärna simma i havet när det är så varmt". Foto: JENS CHRISTIAN
Kristina Ferm, 50, ekonom, Malmö: "Då gäller uteservering och rosévin med trevligt sällskap. Sen längtar man alltid till stranden i Åhus vid stugan". Foto: JENS CHRISTIANKristina Ferm, 50, ekonom, Malmö: "Då gäller uteservering och rosévin med trevligt sällskap. Sen längtar man alltid till stranden i Åhus vid stugan". Foto: JENS CHRISTIAN
Kristina Ferm, 50, ekonom, Malmö: "Då gäller uteservering och rosévin med trevligt sällskap. Sen längtar man alltid till stranden i Åhus vid stugan". Foto: JENS CHRISTIAN
Linnet Stammer, 23, eventmanager, Kiel, Tyskland: "Sitta ute i solen med mina vänner och dricka en drink". Foto: JENS CHRISTIANLinnet Stammer, 23, eventmanager, Kiel, Tyskland: "Sitta ute i solen med mina vänner och dricka en drink". Foto: JENS CHRISTIAN
Linnet Stammer, 23, eventmanager, Kiel, Tyskland: "Sitta ute i solen med mina vänner och dricka en drink". Foto: JENS CHRISTIAN
Christine Hoefer, 28, marknadsförare, Speyer, Tyskland: "Jag passar på att gå ut och dricka öl ibland vin med vänner. Eller går jag ut med hunden och äter glass. Britta Siewerth, 27, projektledare, Speyer, Tyskland: "Jag går gärna längs med floden Rhein hemma eller så grillar jag med vänner ute". Foto: JENS CHRISTIANChristine Hoefer, 28, marknadsförare, Speyer, Tyskland: "Jag passar på att gå ut och dricka öl ibland vin med vänner. Eller går jag ut med hunden och äter glass. Britta Siewerth, 27, projektledare, Speyer, Tyskland: "Jag går gärna längs med floden Rhein hemma eller så grillar jag med vänner ute". Foto: JENS CHRISTIAN
Christine Hoefer, 28, marknadsförare, Speyer, Tyskland: "Jag passar på att gå ut och dricka öl ibland vin med vänner. Eller går jag ut med hunden och äter glass. Britta Siewerth, 27, projektledare, Speyer, Tyskland: "Jag går gärna längs med floden Rhein hemma eller så grillar jag med vänner ute". Foto: JENS CHRISTIAN
Anne-Lie Kronohage, 52, friskvårdskonsulent, Malmö: "Jag älskar värme! Badar året runt på Kallis. Jag packar väskan med vin och ost sen laddar jag en bra playlist. Där ligger jag och njuter och umgås med alla härliga kvinnor. Att bara va, det är livskvalité. Marie-louise Sjöström, 56, underhållschef, Malmö: "Jag är lite rastlösare av mig. Jag gillar att vandra vid Malmös kanaler eller att hyra en trampbåt och trampa runt i kanalerna". Foto: JENS CHRISTIANAnne-Lie Kronohage, 52, friskvårdskonsulent, Malmö: "Jag älskar värme! Badar året runt på Kallis. Jag packar väskan med vin och ost sen laddar jag en bra playlist. Där ligger jag och njuter och umgås med alla härliga kvinnor. Att bara va, det är livskvalité. Marie-louise Sjöström, 56, underhållschef, Malmö: "Jag är lite rastlösare av mig. Jag gillar att vandra vid Malmös kanaler eller att hyra en trampbåt och trampa runt i kanalerna". Foto: JENS CHRISTIAN
Anne-Lie Kronohage, 52, friskvårdskonsulent, Malmö: "Jag älskar värme! Badar året runt på Kallis. Jag packar väskan med vin och ost sen laddar jag en bra playlist. Där ligger jag och njuter och umgås med alla härliga kvinnor. Att bara va, det är livskvalité. Marie-louise Sjöström, 56, underhållschef, Malmö: "Jag är lite rastlösare av mig. Jag gillar att vandra vid Malmös kanaler eller att hyra en trampbåt och trampa runt i kanalerna". Foto: JENS CHRISTIAN

Så länge stannar sommarvärmen

Publicerad

Varm luft från södra Europa har lagom till helgen dragit in över Sverige.

Räkna med grillväder på både fredags- och lördagskvällen.

– Det har varit ganska varmt vid Medelhavet, och nu får vi besök av den varma luften, säger meteorologen Johan Groth.

Under torsdagen har det varit somrigt och fint i stora delar av landet. Och den härliga väderleken är här för att stanna. Det är värme från Medelhavet som har dragit in över Sverige och nu ligger parkerad över södra halvan av Sverige.

Fredagen blir en riktig kanondag.

– Det kan komma upp i 25 grader på sina håll, det blir väldigt fint väder. Och en fin kväll, för alla som vill grilla, säger meteorologen Johan Groth vid Storm Geo och fortsätter:

– Fredagen blir helt klart den bästa dagen. Det kan bli 25 grader som mest, och det gäller både Götaland och Svealand. Längs södra och mellersta Norrlandskusten, nästan ända upp till Umeå, handlar det om snarare 20 grader. Även norra Norrland får varmare, där pratar vi om kanske 15 grader.

Meteorologen Johan Groth: "Värmen ligger kvar"

I ett stråk från Uppland ner till Halland kan det bli fråga om enstaka skurar under dagen, men även här blir det mestadels somrigt.

Och lördagen fortsätter i sommarens tecken.

– Den varma luften ligger kvar över Götaland och södra Svealand. Men det är orolig luft, säger Johan Groth.

På de flesta håll blir det uppehållsväder, men i en zon från norra Uppland till Värmland, Dalarna och Gästrikland finns risk för skurar under dagen.

– Framåt kvällen borde det dock klarna upp på de flesta håll, säger Johan Groth.

"Passa på och njut!"

Det gäller att njuta av de här två sommardagarna.

För redan på söndag får vi in något svalare luft.

– Södra halvan av landet får ändå en fin söndag. Den värsta värmen är borta, men vi pratar ändå om mellan 18 och 23 grader. I norr mellan 15 och 20, och i Norrlands inland kring 10-15 grader, säger meteorologen Johan Groth.

Måndagen och tisdagen förväntas bli ytterligare två mestadels somriga dagar, men då kryper temperaturen inte över 20 grader någonstans i landet.

– Sedan går vi tyvärr mot ett ostadigare väder. På onsdagen blir det 15 grader i den södra halvan – och i Tornedalen kan det till och med bli blötsnö, säger Johan Groth.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.  

 

Värmen håller i sig till nästa vecka – minst

Fredag

• Sommarvarm luft över södra halvan av landet. Svalare i norra halvan.

• Höga temperaturer, på sina håll upp till 25 grader.

• Risk för regn i norra Svealand och södra Norrland. 

 

Lördag

• Under helgen varierande molnighet. 

• Regnskurar kan förekomma, men det handlar om små mängder. 

• I söder mellan 17 och 25 grader, i norr 8-18.

 

Söndag

• Södra halvan av landet får en fin söndag med mycket sol. 

• Lägre temperaturer: Mellan 18 och 23 grader i söder, i norr 15-20 och i Norrlands inland kring 10-15 grader.

 

Nästa vecka

Måndag och tisdag blir soliga i hela landet, men med lägre temperaturer än i i helgen, max 20 grader. Från onsdag sjunker temperaturen ytterligare. Nästa veckoslut kan få riktigt svalt väder, men den prognosen är än så länge osäker.

 

Källa: Storm Geo och SMHI.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag