Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så länge stannar den ljuvliga vårvärmen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Solbrillor på. I helgen blir det klart väder.
Foto: Eugenio Marongiu / Colourbox
När solen kommer fram, då njuter vi sydsvenskar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

På bara tio dagar har temperaturen i stora delar av landet höjts med 20 grader. 

Snabba ryck med andra ord – men passa på att njuta av vårsolen. 

– Fram mot helgen blir det lite kallare igen, då kan det gå ner på minusgrader under natten, säger Per Holmberg, vid väderinstitutet Storm. 

Den 1 februari blev det officiellt meteorologisk vinter i hela Skåne. Det hade inte hänt sedan 2014. På Österlen var det snökaos och folk åkte skridskor på Malmös kanaler.

Ett par veckor senare ser det helt annorlunda ut. Under tisdagen kunde det konstateras att den meteorologiska våren hade hittat till de sydligaste delarna av Skåne. 

För att det ska räknas som meteorologisk vår krävs det en medeltemperatur över noll grader under varje enskild dag fem dygn i rad. 

När villkoren uppfyllts räknas datumet för det första av de fem dygnen som vårens ankomst. Alltså kom våren den 17 februari.

– Det kommer att bli meteorologisk vår i hela Skåne, så som det ser ut i dag. Och det gäller även Halland, Blekinge och Småland, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm

I Västra Hamnen i Malmö är det många som har njutit av vårsolen de senaste dagarna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Snuddar på rekordvärme

Den historiskt varmaste februaridagen i Götaland inträffade den 26 februari 2019. Då nådde temperaturen upp till 16,7 grader i Karlshamn. 

Enligt Per Holmberg på Storm är vi uppe och snuddar vid de temperaturerna just nu. 

– På sina håll i de sydligaste delarna av landet kan det bli 13-15 grader nu i mitten av veckan. Då pratar vi om Blekinge och västra Skåne. Det är väldigt varmt för årstiden. 

Det har legat ett högtryck över Skandinavien som hållit lågtrycken borta och det gav väldigt kyligt väder länge. 

– Men nu har det högtrycket släppt och då öppnar det upp för mildluft att strömma in från Atlanten. Det är det som gör att vi får så varmt väder nu, och det är verkligen en stor kontrast mot vad vi upplevde under början av februari då det var väldigt kallt.

Det finns enligt Per Holmberg inget som talar för att vintern åter hugger sina klor i Sydsverige. Dock kommer det ner lite kallare luft framåt helgen. 

– Det kommer ändå fortsatt vara varmt för årstiden. I alla fall dagtid. Men det blir lite soligare väder och då kan det bli minusgrader på nätterna. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Ann-Marie Karlsson fick oväntat besök.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!