Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kuppade SSU-mannen in sig på mötet – skickade släkt

Kuppade in sig på mötet om honom själv – skickade sina släktingar.
Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

De har beskyllts för sektliknande styre, homofobi och manipulation av unga medlemmar.

De har spenderat tiotusentals kronor på parkeringsböter, drivmedel, elektroniska prylar och snabbmat.

Nu kan Kvällsposten visa hur styret, med hjälp av släktingar och syskons fruar, kunnat fortsätta ha makt över rika SSU Helsingborg.

2018 tvingades Ahmed Mansour lämna ordförandeskapet i SSU Skåne, efter en granskning som avslöjade hot, homofobi och trakasserier i distriktet.

Men Mansour, som också var ledamot i kommunfullmäktige, ordförande i LO Helsingborg och arbetade i Transport, fortsatte att verka i SSU Helsingborg som kassör.

Nyligen kunde Kvällsposten avslöja att medlemmar i arbetarrörelsen återigen larmar om homofobi och sektliknande styre.

Dessutom har kretsen, under Ahmed Mansour som kassör, spenderat 90 000 kronor, mer än under hela valåret 2018, på bensin, snabbmat, elektroniska prylar och parkeringsböter.

SSU-granskningarna hösten och vintern 2018 ledde till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUFC, och Region Skåne stoppade utbetalningar till SSU Skåne.
Foto: SSU Helsingborg

”Inte varit aktiv”

Ahmed Mansour nekar och säger att han inte längre är politiskt aktiv.

Enligt SSU Helsingborgs ordförande Hadi Matar har Mansour ”inte varit aktiv på något sätt” sedan i mars.

Men det stämmer inte.

I slutet av april höll SSU Helsingborg ett extra årsmöte, sedan revisorer larmat förbundet om den ekonomiska berättelsen som Ahmed Mansour och förra ordföranden Amanda Svensson skrivit under.

Medlemmarna röstade om styrelsen skulle få ansvarsfrihet.

Då var Ahmed Mansour på plats.

Det var först efter att SSU-förbundet ringt Ahmed Mansour, minuter innan mötet startade, som han gick därifrån.

Syskon, vänner och svägerskor på SSU:s årsmöte

Men då var minst en av hans bröder, flera vänner och två svägerskor på plats i stället.

– När jag kommer dit står vuxna män på plats på det här mötet för en ungdomsorganisation. Flera av dessa personer har jag inte sett någon gång tidigare, säger en SSU-medlem och styrelseledamot.

Förra ordföranden och nuvarande kassören Amanda Svensson, som också är Ahmed Mansours sambo, förklarade för de samlade hur mötet skulle gå till, då flera aldrig suttit med på ett SSU-möte.

En kvinnlig släkting höjde rösten och sa ”jag yrkar på ansvarsfrihet”, redan innan mötet kommit till den punkten på dagordningen.

Mötesordföranden förklarade att de inte kommit till den punkten ännu och deltagarna började skratta.

I ett sms skriver Ahmed Mansour nu:

Jag kom till ett styrelsemöte för att överlämna nycklar jag haft som kassör och gick innan extraårsmötet startade. Jag är helt klar med SSU och har inga politiska ambitioner längre.

Enligt SSU-förbundet hade Mansour gått från mötet när de ringde honom tolv minuter efter att det startat.

Idag säger flera styrelsemedlemmar att de inte kände till de omdiskuterade utgifter som Ahmed Mansour och förra ordföranden, numera kassör, Amanda Svensson undertecknat, och att de därför anmält till förbundet.
Foto: SSU Helsingborg

Kontrollerar övervakning

Medlemmar vittnar nu om att Ahmed Mansour även fortsätter att påverka vem som får tillgång till SSU:s lokal.

Det är styrelsen som bestämmer vem som har tillgång till lokalerna, inte någon annan”, skriver Amanda Svensson i ett sms.

Men i en inspelning som Kvällsposten tagit del av blir Ahmed Mansour arg på en styrelsemedlem som vill komma in i lokalen, där pärmar och protokoll finns.

Det visar sig även att Ahmed Mansour fortsatt att vara systemägare över larmsystemet som har kopplade övervakningskameror i SSU Helsingborgs lokal, åtminstone fram till tisdagen då Kvällsposten undersökte saken. Och att en kritisk styrelseledamot tagits bort som behörig till samma kamera.

Format tunga S-ledare

SSU är en livsviktig plantskola för Socialdemokraterna och har utbildat många tunga S-ledare, som Ingvar Carlsson, Anna Lindh, Anders Ygeman och Ardalan Shekarabi.

Det som avslöjats om SSU i Skåne de senaste åren har därför ställt frågor om hur socialdemokratin utvecklas. Och hur lätt det är att kapa politiska partier som sedan länge lider av sjunkande engagemang.

Bilder på barn som bär vapen och en brinnande israelisk flagga har gillats och kommenterats positivt av SSU Helsingborgs före detta ordförande, som i en debattartikel påstått att granskningen av SSU är "falsk fakta".

SSU pumpade in pengar i Helsingborg för att ta över Skåne

En S-profil som varit väldigt aktiv inom SSU Skåne säger att det som sker nu måste ses i ljuset av en strid mellan höger- och vänsterfalanger som pågått sedan 1995.

– SSU Helsingborg blev utvalda av SSU-förbundet, som då helt styrdes av högern i organisationen, för att utgöra en kil i det övrigt radikala Skånedistriktet, säger S-profilen.

Att man i princip kan köpa medlemmar med pengar

– Det var längesedan, men sorgligt nog har den inställningen, att man är speciella och gör lite som man vill och att man i princip kan köpa medlemmar med pengar, till stor del levt kvar hela tiden, säger hen.

– En del av de som var inblandade då har dröjt sig kvar och varit med och orkestrerat även för bara något år sedan. Det är en stor anledning till SSU Helsingborgs agerande. Synen på medlemmar som boskap, att köpa medlemmar och verksamhet för pengar, allt detta lärs ut och förs vidare mellan generationer.

Styrelsen tar timeout

Kvällsposten har sökt Ahmed Mansour som inte svarat. Men förra veckan skrev han ett sms:

Det är väldigt tråkigt om någon ska ha påstått någon av de andra oerhört allvarliga anklagelserna, som inte ens stämmer”.

Efter Kvällspostens nya granskning har SSU Helsingborgs styrelse tagit timeout.

Det har även den gamla styrelsen gjort, på uppmaning av förbundet, tills en granskning som troligtvis ska skötas av externa föreningsjurister är färdig.

SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam och förbundet planerar att engagera externa föreningsjurister som tar in vittnesmål och uppgifter och föreslår för medlemskommittén vilka åtgärder som bör vidtas i medlemsärenden.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– De uppgifter som framkommit tar vi på högsta allvar. Alla våra medlemmar ska kunna känna sig trygga i SSU och veta att våra förtroendevalda respekterar våra värderingar och riktlinjer, säger SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam.

– Därför är det viktigt att det finns kännedom om vår granskningsfunktion dit medlemmar kan vända sig och att vi nu går till botten med alla anklagelser och genomför en förbundsrevision av ekonomin.

SSU:s kommunikationschef Youbert Aziz anser att jämförelsen med den historiska striden mellan höger- och vänsterfalangen är långsökt.

– De flesta som är aktiva i SSU i dag föddes åren därpå. Förbundet delar ut anslag till distrikten efter medlemsantal och hur många unga som bor i ett distrikt, inte efter eget tycke. De som lever kvar i gamla konflikter borde gå vidare i livet, säger han.

SSU Helsingborgs ordförande: "Erkänner att vi brustit"

Hadi Matar skriver i ett sms:

”Styrelsen ansåg att uppgifterna som Kvällsposten skrev om förra veckan var väldigt allvarliga. Vi välkomnar därför att förbundet granskar alla nya uppgifter och kommer bistå i granskningen. För att förbundet ska ges möjlighet att genomföra en ordentlig granskning ostört beslutade styrelsen att hänvisa våra medlemmar till distriktets aktiviteter och att SSU Helsingborg tar en timeout.


Extrainkallade årsmötet behandlade enbart frågorna om ansvarsfrihet och revisionen. Det fanns en tydlig majoritet för att bevilja ansvarsfrihet. Styrelsen erkänner att vi brustit i våra rutiner och har tagit till oss av revisorernas kritik. Kvitton har funnits men vi har saknat en delegationsordning och ordentlig dokumentation av vilka som deltagit på aktiviteter. Vi är positiva till att förbundet ska genomföra en förbundsrevision”.

Reporter Fredrico Moreno om granskningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!