Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kapas ditt kort när du betalar räkningar

Fick tillbaka pengarna. Diana Giraldo fick en chock när hon såg över sitt bankkonto: "Det fanns flera transaktioner som inte jag hade gjort", säger hon. Efter samtal med banken och en polisanmälan fick hon dock tillbaka summan. Foto: Ludvig Thunman

Se upp när du betalar dina räkningar på internet.

Ditt kort kan enkelt skimmas.

Diana Giraldo, 57, från Malmö blev av med 7500 kronor när hennes kort kopierades.

- Någon hade köpt resor till Barcelona och Norge med mitt kort, jag har ingen aning om hur det gick till, säger Diana Giraldo.

Experternas 7 bästa tips för att undvika att bli lurad

Kolla bankkontot ofta

Kolla ditt bankkonto ofta och var uppmärksam så att du håller koll på dina kontoutdrag. Ju fortare du ser något misstänksamt desto bättre. Kontakta din bank så fort du ser något konstigt.

Surfa försiktigt

Man besöker nya sajter på internet nästan varje dag. Därför är det viktigt att ta det försiktigt och hålla koll på sidorna. Undvik att klicka på konstiga extrafönster med reklam på, där kan exempelvis trojaner finnas.

Se upp för konstiga detaljer

När du är inne på din bank gäller det att vara mycket uppmärksam på att allt ser ut som vanligt. Minsta lilla detalj som ser annorlunda ut från hur det brukar vara när du betalar dina räkningar måste göra att du blir misstänksam och kontaktar banken.

Uppdatera dina datorprogram

Uppdatera datorn med säkerhetsprogram och ha ett känt antivirusprogram och en brandvägg. Uppdatera även övriga mjukvara. En gammal webbläsare kan ställa till stora problem genom att sprida virus som du inte känner till.

Mejl kan innehålla trojaner

Genom mejl är det enkelt att sprida trojaner som exempelvis kan ta över din dator. Var även försiktig med att kicka på länkar och bifogade filer. De kan innehålla virus som tar över din dator och som hackar sig in och kopierar dina bankuppgifter.

Använd inte samma lösenord på flera ställen.

Var uppmärksam med rättigheterna

Tänk på vilka mobilappar du laddar ner. När du väl har laddat ner dem kan de få tillgång till mycket information, exempelvis din adressbok och ditt Facebook-konto.

Håll koll att appen frågar om rätt rättigheter. Om en app till exempel ska redigera bilder kan det vara skumt om den frågar om rättigheter till din adressbok.

Bankappar

De vanliga bankapparna ska vara säkra. Men det är de andra apparna på mobilen som kan ställa till det.

När du då besöker bankappen kan den "elaka" bankappen i bakgrunden få tillgång till dina bankuppgifter.

Källa: Swedbank och Björn Sjöholm, IT- och säkerhetsexpert på Europoint.

Att betala räkningar via datorn är enkelt och bekvämt. I dag är det även många som sköter ekonomin med hjälp av enkla bankappar på mobilen.

Men det gäller att se upp, det är lätt att komma åt dina uppgifter och du kan bli av med mycket pengar när du ska betala dina räkningar. Detta kan bland annat ske via banktrojaner, alltså virusprogram, som smyger sig in i datorn eller i mobilen och som sedan tar över kontrollen över enheten.

Enligt Björn Sjöholm, IT- och säkerhetsexpert på Europoint har IT-relaterade attacker ökat de senaste åren.

- Det finns mer och mer pengar i omlopp så bedrägerifallen ökar hela tiden och organiserad brottslighet blir allt vanligare. Varför råna en butik när man kan råna någon på internet, säger han.

Hade köpt flygbiljett

Det är också vanligt med vanliga typer av skimmningsfall där dina bankkort kopieras när du minst anar det.

Diana Giraldo började misstänka att något var fel med hennes kreditkort när hon skulle köpa ett nytt busskort för några månader sedan. När hon gick in och såg över sina banktransaktioner fick hon en chock då pengar saknades.

- Totalt blev jag av med runt 7 500 kronor. Det fanns flera transaktioner som inte jag hade gjort. Någon hade bland annat köpt en flygbiljett till Barcelona för 3 500 kronor, säger hon.

"Jag blev så klart väldigt arg"

Hon vet inte hur eller var hennes kort kopierades.

- Jag har ingen aning om hur det har gått till. Jag blev så klart väldigt arg. Men jag blev lugnare när jag pratade med banken och fick hjälp.

Diana gjorde en polisanmälan och fick tillbaka pengarna som försvunnit av banken.