Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kapas ditt kontokort på bensinmacken

Obemannade bensinmackar är särskilt utsatta. Bilden på bensinmacken ovan är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Tommy Pedersen
"Det här är organiserade ligor som sveper genom kontinenten", säger Stefan Larsson, en av landets främsta bedrägeriutredare hos polisen.
Foto: Lasse Svensson
Organiserade ligor ligger bakom kortkapningarna.
Foto: Anna Hållams

Tusentals julfirare ska ut på vägarna.

Men var uppmärksam när du tankar bilen – polisen varnar för kortkapare på bensinmackar.

– Vi har sett en ökning det senaste halvåret, säger Stefan Larsson, en av landets främsta bedrägeriutredare.

Nu varnar polisen för en ökning av kortkapningar på bensinstationer.

Att ligor slår till mot bensinstationer har blivit allt vanligare enligt polisen. Orsaken är att bankomaterna är säkrare och att vi i dag använder kort med chip. Risken med kortet ligger nämligen i magnetremsan och kortnumret.

– Efter en tids nedgång har anmälningarna ökat igen. Vi får även information från utländska intressenter att det har begåtts brott med deras kortinformation, säger Stefan Larsson, bedrägeriutredare vid Malmöpolisen.

Ligorna härjar framför allt i Stockholms­området upp mot Uppsala samt i områdena runt Göte­borg och Malmö.

Enligt polisen kommer brotten i vågor.

– Det här är organiserade ligor som sveper genom kontinenten. Man tar södra och mellersta Sverige och åker sen vidare till andra länder. Ofta handlar det om personer med hemvist i Bulgarien och Rumänien. Det handlar inte om EU-migranter utan om kriminella som livnär sig på det här, säger Stefan Larsson.

Obemannade mackar

Obemannade stationer utan övervakningskameror är särskilt utsatta. Och det är framför allt ensligt belägna stationer som ligger i farozonen.

Där kan bedragarna ostört montera dold utrustning på bensinautomater. Utrustningen lagrar uppgifter från kortets magnetremsa. Pinkoden fångas upp genom att ett falskt tangentbord läggs ovanpå det riktiga eller genom att placera en dold minikamera som filmar när koden slås in.

Kunden tankar som vanligt och märker ingenting.

Kortkaparna skickar sen informationen som finns på de kapade kortens magnetremsa tillsammans med pinkoden.

Vanligtvis dröjer det inte länge innan de tar ut pengar från ett kapat kort.

– Oftast är det en kamp mot klockan. Bedragarna skickar snabbt över kortkod och pinkod. Vi talar oftast om timmar efter skimningstillfället. Pengarna tas sen ut på nytillverkade falska kort i Asien och Sydamerika där många bankomater inte kräver chip på korten, säger Stefan Larsson.

Uppmanar till vaksamhet

Han uppmanar alla att vara försiktiga innan man sticker in sitt kort och trycker in sin kod.

För att skydda sig gäller det att vara på sin vakt. Ser betalstationen konstig ut kan man känna efter om något sitter löst. Skimningsutrustningen är ofta bara fasttejpad och lossnar ganska lätt.

– Kontrollera gärna utrustningen och dra lite i den för att se att det inte är några lösa delar. Man ska inte vara rädd att betala med kort men det gäller att vara betänksam hur man använder kortet. Håll alltid en hand för när du slår in koden, säger Stefan Larsson.

Så skyddar du dig när du tankar

* Var uppmärksam

Håll en hand ovanför knappsatsen när du slår in pinkoden. En kamera, så liten att den är svår att upptäcka, kan vara monterad i kortautomaten. Se också till att personer bakom dig i kön inte uppfattar din kod. Låt dig inte bli distraherad eller störd av främlingar i samband med uttag.

* Kolla automaten

Stressa inte. Kontrollera kortautomaten, för att se om den ser annorlunda ut, innan du stoppar in ditt kontokort. Ryck i automaten. Delarna är ofta små och svåra att skilja från den vanliga utrustningen. Ordinarie utrustning ska enligt polisen tåla att man rycker lite i betalstationerna. Det gör inte alltid den falska utrustningen. Ser du någonting konstigt – välj en annan uttagsautomat.

* Stanna på platsen

Var misstänksam. Om kortet fastnar i automaten, kontakta banken. Låt inte någon bakom dig i kön hjälpa till, då personen på så sätt kan komma över din kod.

* Minska beloppet

Använd flera kort och ta bara ut pengar på ett kort där du har begränsade summor på. På så sätt minimerar du risken att bli av med mycket pengar.

* Håll ögonen på kortet

Förvara ditt kort som en värdehandling. Var försiktig med att lämna ifrån dig ditt kort eller kortnummer. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

* Spärra snabbt

Misstänker du att du har blivit skimmad - ring omedelbart din bank som spärrar kortet. Det kan vara skillnaden från att bli av med pengarna och inte. Se till att du alltid bär på rätt spärrinformation och spärra alltid kortet om du misstänker att någonting inte stämmer.

Källa: Polisen

Så går skimning till

* Vid skimning monteras en extra kortläsare på automaten. Denna kopierar kortinformation på ditt kontokort och med en kamera filmar den när du slår in din kod. På så sätt får bedragarna allt de behöver för att börja ta ut pengar eller handla med ditt konto.

* Informationen från de skimmade korten läses av och skickas utomlands via mejl, sms eller telefonsamtal. Skimmade kort tillverkas och används för att göra uttag eller köpa varor eller tjänster.

* Bankerna har bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna vilket i många fall har gjort det svårt med skimning. Men skimning sker fortfarande vid exempelvis bensinstationernas kortterminaler.

Källa: Tingsrätt och polisen

Det här finns på korten

* Ett kredit- eller betalkort har tre spår på magnetremsan som finns på kortets baksida. Det är spår nummer två som kopieras av skimmare. På det spåret finns informationen som behövs för att kunna tillverka ett falskt kort.

* På spår två finns information om vilken bank som gett ut kortet samt efternamn och förnamn på den person som kortet tillhör men också giltighetstiden. På samma spår finns information om kortet har ett chip.

* En viktig detalj saknas dock - den tresiffriga CVV-koden som finns tryckt på kortets baksida. Den behövs oftast för att göra köp via internet. Polisen uppmanar ­alla att dölja CVV-koden, till exempel att tejpa eller måla över den.

* Kopieringen kan göras på flera sätt till exempel genom en falsk kortterminal som lagrar informationen.

* Att tillverka och använda skimmade kort räknas som grov urkundsförfalskning, dataintrång och grovt bedrägeri.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!