Så kapar bedragarna din identitet på nätet

Foto: Sara Strandlund

Inte bara vänner och familj hänger på sociala medier – det gör också bovarna och bedragarna.

Bilden på det nya körkortet eller kontraktet kan lätt bli en genväg för identitetskaparna.

– Har någon dina personuppgifter kan de ta ett lån i ditt namn och då kan du plötsligt ha en stor skuld, säger Bo Isaksson, chef för bedrägeri- och miljöbrottsgruppen på polisen i Kalmar län.

Förra året minskade exempelvis antalet misshandelsbrott – samtidigt ökade antalet bedrägerierna stadigt. Under en tioårsperiod har antalet anmälda bedrägerier ökat med 157 procent, enligt siffror från polisen.

Och när människors liv allt mer tycks äga rum på nätet är inte tjuvarna sena att följa efter. Bara på bedrägeri- och miljöbrottsgruppen i Kalmar tar polisen i snitt emot 12 anmälningar om nätbedrägerier varje vecka – den här veckan är siffran 26.

– Det går väldigt mycket upp och ner, men vi får ju in ärenden varje dag, säger utredaren Bo Isaksson.

En stor del av bedrägerierna gäller affärer på nätet. Blocket och Tradera är något av en arena för nätbedragarna. Trots att erbjudande ofta är lite för bra för att vara sanna väljer människor att chansa, menar Bo Isaksson.

– Innerst inne måste man ju känna att det finns en risk, säger han.

Sociala tjuvar

Men på nätet förekommer också rena identitetskapningar. I vissa fall är det brottsoffren själva som har försett kaparna med uppgifterna – om än kanske något omedvetet.

Bilden på ditt nya körkort på Instagram eller kontraktet på den nya lägenheten på Facebook kan kännas som en självklarhet, men för en bedragare kan informationen vara en direktbiljett till din identitet.

– Det finns en risk med allt man lägger ut. Lägger man tillexempel ut ett körkort kan det finnas människor som använder uppgifterna i ett ont syfte. Man måste vara mycket mer misstänksam i dag när man lämnar ut sina uppgifter, säger Bo Isaksson.

Det bedragarna i första hand ofta är ute efter är offrets personnummer.

– Med det kan göra vad som helst egentligen och det är otroligt riskabelt att hänga ut sådana uppgifter.

Enligt Bo Isaksson finns det skräckexempel där någon fått sin identitet kapad och bedragaren sedan lyckats ta ett lån i offrets namn.

– Det borde ju vara helt omöjligt, men det går uppenbarligen det också. Så du kan plötsligt få en skuld också när du lägger ut personuppgifter.

"Ett guldläge"

Utredningsarbetet är ofta svårt och när det kommer till om brottet går att lösa eller inte är mycket av ett lotteri, menar Bo Isaksson. Med hjälp av exempelvis ett kontonummer har polisen större chanser att spåra skojarna, men i många fall tror Bo Isaksson också att bedragarna ligger steget före polisen.

– Det är därför det brottsförebyggandet arbetet måste till. Man måste vara mer försiktig, det finns uppenbarligen många bedragare och skojare som utnyttjar det här och även lyckas. Tyvärr har tjuvarna, och de som vill lura folk, ett guldläge nu med datan. Folk är benägna att berätta vad som helst.

Samtidigt tror Bo Isaksson att mörkertalet när det gäller nätbedrägerier är stort. I många fall tror han att människor låter bli att anmäla för att de skäms.

– Jag tror en del biter sig i läppen och biter i det sura äpplet.

Ett handfast råd, menar Bo Isaksson, är att utgå från att allt som skrivs på internet kan läsas av alla.

– Man måste vara medveten att det finns en risk och att de här bedragarna är skickliga med tekniken. På nätet kan man inte lita på någon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!