Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan smittan spåras i skolan – med spottkopp

Region Skåne rekommenderar distansundervisning vecka nio
Magnus Rasmussen är infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus och professor i infektionsmedicin på Lunds universitet.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Professorn Magnus Rasmussen efterlyser fler riktade åtgärder i bland annat skolor för att förhindra en tredje våg.

Han tror att man skulle kunna göra mer för att tidigt upptäcka och stoppa utbrott i skolor. 

– I Tyskland har man utarbetat en screening där alla elever i en klass får spotta i en behållare – är någon positiv i klassen går man vidare och spårar smittan till enskilda elever.

Oron för en tredje våg har fått regeringen att ytterligare skärpa coronarestriktionerna och flera regioner har infört lokala restriktioner. 

Magnus Rasmussen är infektionsläkare på Skånes universitetssjukhus och professor i infektionsmedicin på Lunds universitet. Han bedömer det som att den andra vågen inte har bestämt sig för om den ska fortsätta gå ner eller ta fart igen. 

– Det är svårt att säga hur det kommer bli men mycket talar för att det kommer ny fart i smittspridningen och jag tror man kommer se något som vi efteråt kallar en tredje våg.

Jämför med Tyskland

För att minska risken efterlyser han mer uppfinningsrikedom i hur man identifierar och bekämpar utbrott lokalt, däribland på skolor. Han drar en parallell till Tyskland där man övervakar smittspridning i skolor bland annat genom att låta alla elever i en klass spotta i en behållare och därigenom se om någon bär smitta. 

– Jag tror att man skulle kunna göra mer för att tidigt upptäcka utbrott i exempelvis skolor. Nu stänger alla högstadieskolor i Malmö och Lund efter sportlovet, och det är kanske en bra åtgärd, men man skulle kunna anpassa det mer och stänga enskilda skolor efter behov. 

– Det är mycket fokus på vården och där gör man nu en omfattande personalscreening men det finns andra stora delar av samhället som är jätteviktiga för smittspridningen. 

”Liten organisation” 

Magnus Rasmussen skulle gärna se att smittskyddsorganisationen jobbar mer aktivt på plats i olika miljöer där det behövs.

– Smittskyddsorganisationen är jättebra på många sätt men det är en liten organisation och de har inga operativa team att skicka ut för att genomföra olika projekt och insatser. Det hade varit bra i den här situationen. 

– Hade smittskyddsorganisationen fått ökade resurser hade man kunnat ge mer stöd till verksamheter om hur man ska bekämpa smittspridning och genomföra smart och riktad provtagning. 

Fler nyheter: Maria säljer tidningar utanför ICA – rädslan för att smittas

Maria säljer tidningar utanför ICA – rädslan för att smittas

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!