Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Madsen kan spärras in för alltid

Den danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks ha mördat Kim Wall. Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att han kommer att åtala Peter Madsen innan årsskiftet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Wall, 30, arbetade med en artikel om den excentriske Peter Madsen när hon dödades. Ubåten UC3 Nautilus har bärgats och tagits i beslag av polis. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Flera vittnen såg Kim Wall när hon och Madsen var ute på en tur med dennes ubåt den 10 augusti. Två dagar senare häktades Madsen, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Dessa misstankar kom senare att skärpas till misstänkt mord.

Psykundersökningen av Peter Madsen, som misstänks ha mördat svenska journalisten Kim Wall, drar ut på tiden.

Undersökningen är avgörande för vilket straff Peter Madsen kan dömas till om han befinns skyldig till mordet: vård, fängelse på livstid eller den danska lagens strängaste straff – förvaring på obestämd tid.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen räknar med att kunna åtala Peter Madsen innan årets slut. 

Utredningen mot den mordmisstänkte Peter Madsen börjar bli klar. Enligt åklagare Jakob Buch-Jepsen kommer tidsplanen – att åtala Peter Madsen innan årets slut – att hållas.

Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha mördat och styckat Kim Wall i samband med att de två genomförde en resa med Madsens egenkonstruerade ubåt i mitten av augusti. Brottsrubriceringarna är mord, brott mot griftefriden och sexualbrott.

Peter Madsen nekar till att ha dödat Kim Wall. Istället har han i polisförhör och i samband med häktningsförhandlingar presenterat olika historier om hur Kim Wall dog, bland annat att hon dog efter att ha fått en tung metallucka i huvudet.

Peter Madsen räddades ur havet. Dagen efter häktades han. Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK

Peter Madsen har dock erkänt att det var han som styckade Kim Walls kropp och slängde delarna i havet.

Ytterligare fynd

Så sent som den 21 och 29 november hittades Kim Walls båda armar – något som kan ge utredarna avgörande pusselbitar när de ska leda i bevis vad som hände på ubåten UC3 Nautilus under natten mellan den 10 och 11 augusti. När rättsläkarna undersöker armarna letar de efter tecken på till exempel avvärjningsskador och nagelskrap, rester från en gärningsman under mordoffrets naglar. 

Man letar även efter så kallade ligaturskador, märken från om offret bundits, som i så fall ofta återfinns kring handlederna.

Avgörande undersökning

Parallellt med utredningen arbetar ett läkarteam med att undersöka huruvida Peter Madsen lider av en psykisk störning.

Men undersökningen drar ut på tiden.

– Den har blivit lite försenad, kanske är den klar på måndag, säger specialåklagare Jakob Buch-Jepsen till Sydsvenskan.

Undersökningen är avgörande för viken påföljd Peter Madsen får om han döms för mordet på Kim Wall.

Om den visar att Madsen lider av en allvarlig psykisk störning kan påföljden bara bli vård. Men även om Madsen bedöms vara så pass frisk att han kan dömas till fängelse kan läkarnas bedömning ha betydelse för påföljden.

Lagens strängaste straff

Förutom att bedöma Peter Madsens psykiska status har läkarna nämligen ytterligare en uppgift: att bedöma huruvida Madsen är farlig. Detta sker enligt vissa fastställda kriterier. Om bedömningen är att han är farlig – och bedömningen bifalles av Danmarks motsvarighet till Socialstyrelsens rättsliga råd, som bland annat väger in den dömdes kriminella bakgrund i bedömningen – kan Peter Madsen dömas till dansk lags strängaste straff: förvaring. Det innebär fängelse på obestämd tid – med möjlighet att ompröva straffet var femte år.

– Bedömningen görs i samband med psykundersökningen. Läkarna bedömer om han är psykiskt sjuk eller om han är frisk. Är han frisk så bedömer man om han är frisk men farlig. Är han det kan han, om juridiska regler och praxis uppfylls, dömas till förvaring, säger Jakob Buch-Jepsen.

Farliga för samhället

En vanlig påföljd för mord i Sverige är livstids fängelse. Livstid finns även i Danmark men personer som döms för grova brott – våldtäkt, grovt våld och mord – och dessutom bedömts vara farliga för samhället, kan dömas till förvaring. Förvaringsdömda i Danmark sitter enligt den senaste sammanställningen i genomsnitt 14,7 år i fängelse.

– Det är hårdare i och med att det är på obestämd tid. Det finns förvaringsdömda som har suttit i 25 år och fortfarande bedöms vara farliga, säger Jakob Buch-Jepsen.

Den danska strafflagens 69:e paragraf säger att även en person som lider av personlighetsstörningar kan dömas till fängelse. Och många som dömts till förvaring i Danmark klassificeras ofta av rättspsykiatrin som psykopater. 

På anstalten Herstedvester i utkanten av Köpenhamn sitter många av Danmarks grövsta brottslingar – de som döms till förvaring. Foto: ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK

Många av de förvaringsdömda placeras på anstalten Herstedvester i utkanten av Köpenhamn. Där avtjänar nu 35 personer förvaringsstraff och om Peter Madsen döms till förvaring placeras han med stor sannolikhet bland dessa. 

Rättegång i mars

Rättegången mot Peter Madsen är inplanerad till mars nästa år.

I nästa vecka kommer Jakob-Buch Jepsen att begära Peter Madsen omhäktad i ytterligare fyra veckor. Vid den senaste omhäktningen godtog Madsen att fortsatt vara frihetsberövad, varför det inte krävdes någon häktningsförhandling i domstol. 

Om Madsen inte godtar fortsatt häktning kommer en förhandling att äga rum i Köpenhamns tingsrätt.

Detta har hänt:

10 augusti: 

Vid 19-tiden lämnar ubåten UC3 Nautilus Köpenhamns hamn. I ubåtstornet ses Kim Wall tillsammans med Peter Madsen.

11 augusti: 

Under natten anmäler Kim Walls pojkvän ubåten saknad.

Klockan 10.14 går larmet om att ubåten siktats söder om Drogden Fyr utanför Køgebukten. En knapp timme senare räddas Peter Madsen från ubåten. Kort därefter sjunker fartyget. Senare undre dagen meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen misstänkts för mord alternativt dråp. Madsen hävdar att han släppt av Kim Wall redan under torsdagskvällen.

12 augusti:

Peter Madsen häktas, misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Polisen meddelar senare att ubåten har sänkts med avsikt.

17 augusti:

Dansk polis bekräftar att man utgår från att Kim Wall är död.

21 augusti:

Dansk polis meddelar att Peter Madsen har uppgett att det skett en olycka ombord på ubåten som orsakat Kim Walls död. Efter olyckan ska Peter Madsen ha dumpat kroppen till havs. 

23 augusti:

Köpenhamnspolisen bekräftar en DNA-matchning mellan kvarlevor som anträffats ett par dagar tidigare och Kim Wall.

5 september:

Peter Madsen omhäktas, nu misstänkt för mord och brott mot griftefriden. Madsen hävdar att Kim Wall dött när hon fick en tung lucka i huvudet ombord på ubåten och att han sänkt hennes kropp i havet.

3 oktober: 

Peter Madsen omhäktas igen. Vid häktningsförhandlingen berättar åklagare Jacob Buch-Jeppsen att polisen hittat tortyrfilmer på hans hårddisk. Filmerna visar bland annat mord på kvinnor. 

7 oktober: 

Flera kroppsdelar hittas i Køgebukten – bland annat Kim Walls huvud. Obduktionen visar att det inte finns några frakturer på kraniet.

30 oktober: 

Madsen erkänner att det var han som styckade Kim Wall och hävdar att hon dog av kolmonoxidförgiftning ombord på ubåten Nautilus.

21 november: 

Kim Walls ena arm hittas i Køgebuktens vatten.

29 november: 

Wall andra arm hittas i vattnet, vilket betyder att alla hennes kroppsdelar är anträffade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!