Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kan Mello-John firas på hemmaplan

John Lundvik vann Melodifestivalen 2019. Foto: OLLE SPORRONG

Det blev storvinst i Melodifestivalen för Växjösonen John Lundvik i lördags, och hemstaden står redo att fira - när John Lundvik hör av sig. 

- Det står ju och faller lite på det, säger Thomas Ekelius på Växjö kommun.

Just nu pågår planeringen för ett stort firande för fullt i kommunen, berättar Thomas Ekelius, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun. Men än väntar man fortfarande på en avgörande faktor - John Lundvik själv. 

- Vi har sökt John för att se när och om han kommer att vara hemma i Växjö och ha möjlighet att vara med på ett firande. Det står ju och faller lite på det. Men redan nu har många föreningar och liknande hört av sig och velat vara delaktiga. 

”Fantastisk låt”

Samtidigt har man förståelse för att John Lundvik har haft mycket att göra de senaste dagarna. 

- Vi har stor respekt för att han nu går in i ett enormt arbete inför Eurovision och med att promota sin fantastiska låt. 

 

John Lundvik firade vinsten i lördagsnatt. Foto: OLLE SPORRONG

 

Rektorn: ”Vi börjar bli rutinerade” 

En av de organisationer som hört av sig och velat vara deltaktiga i firandet är John Lundviks gamla skola, Katedralskolan i Växjö. 

- Vi är så klart glada och stolta. John Lundvik har jobbat hårt för att komma dit han är och det är fint att kunna visa det för eleverna, att hårt arbete lönar sig, säger Johan Wingren, rektor för skolans estetiska program. 

Det är inte första gången Katedralskolan spottar ur sig en Melodifestivalen-vinnare. Både Ola Salo, som vann med sitt band The Ark 2007, och den tvåfaldiga vinnaren Charlotte Perrelli gick nämligen i gymnasiet på skolan. 

- Vi börjar bli rutinerade här!, skrattar Johan Wingren. 

 

Både Charlotte Perrelli och The Ark har tidigare gått på John Lundviks gamla skola.
Johan Wingren, rektor på Katedralskolan i Växjö. Foto: Martina Wärenfeldt

 

Förutsätter vinst i Eurovision

Att vinnaren av Melodifestivalen firas av sin hemkommun är lite av en tradition. När Robin Stjernberg vann 2013 med låten ”You” hyllades han stort på hemorten Hässleholm, då nära 5000 personer besökte hyllningskonserten på Stortorget. Även Sanna Nielsen hyllades på sin hemort Bromölla efter sin vinst 2014, med en stor gratiskonsert på torget. 

På Växjö kommun vill man dock inte dra i allt för stora spakar, än så länge. Detta eftersom att man tror att det kan bli läge för ett firande till, efter Eurovision i mitten av maj. 

- Vi förutsätter att John går hela vägen och även vinner Eurovision. Därför måste vi nu göra firandet på ett sådant sätt att vi kan toppa det i maj. Exakt hur det ser ut vet vi dock inte riktigt än.

Sanna Nielsen-bakelserna bakas på ett konditori i Bromölla. Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Men var är John Lundvik-bakelserna? 

Sanna Nielsen har på sin hemort även hyllats av lokala bagare, med en Sanna Nielsen- bakelse. Huruvida det dyker upp en en John Lundvik-bakelse i Växjö snart är dock ännu oklart. 

- Det ska vi prata om i veckan. När de lokala hockey- och bandylagen vunnit har vi gjort speciella bakelser, så det är inte omöjligt med en John Lundvik-bakelse, säger Martina Claesson på Askelyckans konditori.