Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du hjälpa en vän som utsätts för våld i sin relation

Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid.Foto: Nationellt centrum för kvinnofrid.
Cecilia Eriksson knivhöggs till döds av sin sambo.
Varje år dör Foto: CLAUDIO BRESCIANI/FLT-PICA / FLT-PICA 30230 FLT-PICA

Varje år dödas omkring 17 kvinnor av sina män.

Omgivningen kan stötta den våldsutsatta kvinnan, menar Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid.

Våga fråga hur det är.

– Man behöver inte gå in på våldet på en gång. Börja med att fråga hur hon mår, säger Åsa Witkowski.

I april förra året knivhöggs 32-åriga Cecilia Eriksson till döds av sin sambo Andreas Moberg. Hon är en av de 17 kvinnor i Sverige som varje år dödas av en man som de haft en nära relation med.

Ofta börjar den destruktiva relationen med en himlastormande intensiv kärlek. Han uppvaktar henne och ger extra mycket uppmärksamhet. Men så förändras relationen. 

Han börjar kritisera och förolämpa, sedan kan den psykiska terrorn övergå i hot om våld och fysiskt våld. Till sist känner den utsatta kvinnan sig ensam i världen och hon tror inte längre på sitt eget värde. 

”Bryt isoleringen”

Men omgivningen kan hjälpa henne ta sig ur relationen, menar Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid. Det gäller att bryta isoleringen.

– Det är inte ovanligt eller konstigt att man i början är helt uppslukad av sin nya kärleksrelation. Kärleken är intensiv och tar all hennes tid. Men när hon inte längre hör av sig vid födelsedagar, högtider och liknande som hon brukar prioritera kan det vara ett tecken på att hon isolerat sig. Ofta gör man det för att hålla uppe fasaden. Man vill inte konfronteras med fraser som ”vad var det vi sa” eller ”han var visst för bra för att vara sann”. Man skäms, säger Åsa Witkowski.

 

Varningstecken – våld i nära relation

1. Hon hör av sig allt mer sällan och har mindre tid för att umgås eller prata i telefon med familj och vänner.

2. Hon anpassar sin vardag utifrån sin partners behov.

3. Partnern ringer och sms:ar ofta och vill veta var hon och är med vem.

4. Partnern skjutsar ständigt henne till och från jobb och aktiviteter.

5. Du upplever det som att hon blir korsförhörd när hon gjort något på egen hand.

6. Hon ställer in aktiviteter i sista sekund.

7. Du misstänker att hon inte får ta egna ekonomiska beslut, eller klä sig eller se ut som hon vill.

8. Paret bråkar mycket offentligt och hon ursäktar honom i efterhand.

9. Prylar och inredning hemma visar tecken på våld.

10. Hon verkar inte vilja vara ensam hemma med sin partner, till exempel stannar hon alltid kvar länge på jobbet.

11. Hon svarar undvikande på frågor om semester och helger.

 

Källa: Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter.

 

Ett sätt att bryta isoleringen är att ta kontakt, även då hon avvisar dig. Hör av dig till henne, visa att hon betyder mycket för dig och att du verkligen bryr dig om henne. 

– Fråga hur hon mår och fråga när ni kan prata nästa gång – visa att du finns där för henne. Lägg inte på ytterligare börda genom att ge henne skuldkänslor för att hon varit frånvarande, visa att ni finns där när hon vill prata.

– Många drar sig för att fråga om våld i relationen och är rädda att väninnan ska bli arg, men i våra studier har det flesta kvinnor som fått frågor om våld sagt att de uppskattat att omgivningen visar att de ser henne och bryr sig. Man kan börja med att fråga hur hon mår, man behöver inte gå in på våldet på en gång.

Du kan få stöd

Många våldsutsatta kvinnor vänder sig till Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50 för att få stöttning i sin situation, men även den som är anhörig kan få hjälp genom att ringa dit. 

– Då kan man få stöttning att våga prata med henne och även få information om vilket stöd som finns på orten. Det är bra att ha beredskap för vilket stöd polis, socialtjänst och skyddad boenden kan ge. Då blir man tryggare i att hjälpa sin vän.

Sedan 2012 har Socialstyrelsen i uppdrag att utreda fall där en kvinna dödats av en närstående eller före detta närstående. I de flesta fallen har offret polisanmält eller haft kontakt med andra myndigheter tidigare och utredningen ska visa vilka åtgärder samhället tagit och om myndigheterna kunnat gör mer när kvinnan sökt stöd. Granskningarna blir ett underlag till förebyggande åtgärder och vartannat år överlämnas en rapport till regeringen.

 

LÄS MER: Andreas Moberg, 29, knivhögg sambon Cecilia till döds