Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hyllas årets sjungande succélucia av Jonas Gardell

"Noelle är min idol", säger Jonas Gardell om årets succélucia.Foto: All Over Press/Privat
Komikern Jonas Gardell hyllar 16-åriga Noelle som är årets succé som lucia.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

16-åriga Noelle är årets succé som lucia med lite hjälp av en hyllning från Jonas Gardell.

Nu sjunger hon luciasången också – på sitt eget vis.

– Alla måste vi ha idoler och Noelle är min idol, säger Jonas Gardell.

Noelle Anemyr, 16, från Vimmerby, har Downs syndrom och autism och har tillsammans med sin lillasyster Nathea, 13, jobbat hårt och med stor optimism för att förändra synen på vilka som "får" vara lucia i Sverige år 2017.

– Jag vill att det här leder till en förändring, sa Nathea Anemyr, när Kvällposten uppmärksammade systrarna i går. 

– Jag tycker det är vackert. Jag tycker att det är dags att lucian förnyas och uppdateras. De här skönhetstävlingarna som pågår, i små och stora städer, i de omröstningarna har de avvikande och annorlunda inte en chans, säger systrarnas mamma Erica Rinaldo.

https://www.instagram.com/p/BcoaOlfnutf/

Nu har också tjejerna lagt ut flera sköna videoklipp där Noelle sjunger luciasången på sitt eget sätt och där båda mimar och skojar med musiken – och med varandra.

Gardell ett stort fan

En härlig positiv bild på Noelle i luciakrona har åkt runt på nätet i flera dagar, och spridit stor glädje med hjälp av bland andra retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd och komikern och författaren Jonas Gardell. Enbart Jonas Gardells inlägg på Facebook har fått mer än 23 000 reaktioner.

– Jag är ett stort fan till familjen och deras glada och envisa kamp för att annorlunda är bra. Vad som skiljer ut sig kan vara synligt och tydligt, men det kan också var det som knappt märks, säger Jonas Gardell.

– Vi är alla annorlunda, somliga är bara sämre på att dölja det. Frågan är vilka som är lyckligast, de som tvingas dölja det eller de som inte har något val och måste visa sina fantastiska och annorlunda sidor.

Sett fram emot lucia

I sitt inlägg på Facebook citerar Jonas Gardell texten i originalinlägget: "Låt oss hylla dem som aldrig blir tillfrågade att bära ljuskronan på grund av deras avvikande utseende eller funktionsvariation. Alla känner vi någon som inte vågat eller fått gå med i något luciatåg för att de är annorlunda på något sätt. Inte passar i normen för hur en lucia ska se ut."

https://www.facebook.com/JonasGardell/photos/a.10153119927984693.1073741826.152099784692/10155781195384693/?type=3&theater

Erica Rinaldo berättar att Noelle har sett fram emot den här dagen länge.

– Hon började väldigt tidigt prata om luciafirandet . Både lucia och jul är högtidligt och stort för henne. Hon la fram kläder i går kväll, och tycker att allt det här är väldigt roligt, säger Erica Rinaldo.

Bär olika sockor

Lillasyster Nathea Anemyr är också den som tog initiativ till "Rocka sockorna", kampanjen som innebär att man den 21 mars varje år bär olika sockor för att visa att man tycker att olika är bra.

– Hon har alltid varit väldigt engagerad i sin storasyster. Jag blir stolt när jag tänker på det, säger Erica Rinaldo.

https://www.instagram.com/p/BcjZ10eHkOP/