Ryska Iskandermissiler på segerparad i Moskva i maj 2013. Foto: Alexander ZemlianichenkoRyska Iskandermissiler på segerparad i Moskva i maj 2013. Foto: Alexander Zemlianichenko
Ryska Iskandermissiler på segerparad i Moskva i maj 2013. Foto: Alexander Zemlianichenko
Jacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan. Foto: FörsvarshögskolanJacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan. Foto: Försvarshögskolan

Jacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan.

 Foto: Försvarshögskolan
Putin. Foto: Alexei NikolskyPutin. Foto: Alexei Nikolsky
Putin. Foto: Alexei Nikolsky

Så hotas Sydsverige av Rysslands vapen

Publicerad

Ryssland hotar att placera ut missiler som kan laddas med kärnvapen – 30 mil från svenska gränsen.

– Det innebär en ökad utsatthet för Sydsverige. Bland annat är baserna i Karlskrona, Ronneby, Hagshult och Hästveda intressanta för Ryssland, säger Jacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan.

Den ryska basen i Kaliningrad ligger drygt 30 mil från den svenska gränsen.

Här hotar Ryssland att placera ut så kallade Iskandermissiler som kan laddas med kärnvapen, rapporterar nyhetsbyrån Interfax, som hänvisar till en rysk militärkälla. Missilerna uppskattas ha en räckvidd på 50 mil.

– Problemet med Iskanderrobotarna är att det inte går att veta vilka som är laddade med konventionella vapen och taktiska kärnvapen, säger försvarsexperten Johan Wiktorin.

Viktiga svenska baser

Inom träffradien för missilerna ligger bland annat flygflottiljen F17 utanför Ronneby med tillhörande F 17G på Gotland samt flygstridsledningen i Hästveda och flottan i Karlskrona.

Även den militära flygbasen Hagshult utanför Värnamo täcks in. Flygbasen var vid invigningen 2008 en av Europas modernaste, enligt Försvarsmakten. Här har flera Natoländer övat strid och när ryska bombplan övade mot svenskt luftrum vid påsken 2013 uppgavs Hagshult vara ett av målen med övningen.

Iskanderrobotar skulle kunna användas för att förvägra Nato en spontan basering av trupp på basen i händelse av att Ryssland går in i Baltikum.

– Flygplatsen är en viktig del i den ryska krigsplanläggningen vid en tänkt invasion av någon av de baltiska staterna, sa en källa i maj till Expressen.

"Ett politiskt hot"

Det är dock inte första gången som Ryssland hotar att flytta Iskandermissiler till Kaliningrad.

– Men det här innebär en eskalering av de spänningar som finns mellan Europa och Ryssland. Det kan handla om att ha militär förmåga redo men det är även en slags skrämseldiplomati, där man använder militära maktmedel i syfte för att skrämma andra stater till ett önskat beteende. Att Ryssland valt att flytta missiler närmare Natos och Sveriges gräns ska framför allt tolkas som ett politiskt hot, säger Jacob Westberg, expert vid Försvarshögskolan.

Fram till 2020 ska Ryssland satsa 4 300 miljarder kronor på försvaret. Samtidigt har Sverige rustat ner – avgående överbefälhavare Sverker Göranson har kallat det för ett "enveckasförsvar".

– Vi måste stärka vårt eget försvar, det är det absolut viktigaste just nu. Det är vi som får ta första stöten om Ryssland gör någonting, oavsett om vi är med i Nato eller inte, säger försvarsexperten Johan Wiktorin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag