Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så hotar vattenbristen dig – det kan du göra

Bevattning inför en allsvensk match i fotboll i Sundsvall. Men i flera sydsvenska kommuner är det under våren och sommaren i år bevattningsförbud. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
"Vi har haft vatten brist här i Äsperöd i flera år nu. Vi har komunalt vatten här i byn som hör till Sjöbo komun och dom får fylla på vår vattenreservoar flera gånger i veckan för att byborna ska klara sig", säger Lave Nilsson, 49, som är egen företagare och med i Äsperöds frivilliga brandkår. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
"Vi har kommunalt vatten där jag bor men man slösar inte i onödan för det. Har fem barn hemma så man ser till att de inte står i duschen i en halvtimme för då skulle det gå åt massor. Vi har en liten barnpool men den fyller vi nog inte i år utan barnen får åka med till stranden bredvid mitt arbete på dagarna och bada där i stället", säger Anna Gunnarsdottir, 42 år, Lunnarp, butiksbiträde. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
"Jag bor i villa och har kommunalt vatten, så jag har inte tänkt så mycket på det. Men man vattnar bara det nödvändigaste och absolut inte gräsmattan", säger Eva Lärka, 48, nämndssekreterare, Tomelilla. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
"Eftersom vi har egen brunn så tänker man på vad man gör, ser alltid till att tvätt/diskmaskinen är full innan man kör dem, vattnar blommorna på kvällen så det inte dunstar bort. Vår brunn sinade förra sommaren någon gång", säger Bea Duhan, 26 år, butiksbiträde, Sälshög. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
"Jag har inte tänkt så mycket på det eftersom man inte har egen brunn – i så fall har men nog haft mer kontroll. Gräsmattan får klara sig själv, men jag vattnar i växthuset och drivbänkarna", säger Göran Lundgren, 44, elektriker från Tomelilla. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
På vissa håll stora fontänerna torra för att påminna om vattenbristen. Men än så länge porlar vattnet på Stora torget i Tomelilla. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
Jenny Fridblom Björke, 37, egen företagare har bott på samma ställe i Sjöbo i Skåne i 17 år, och varje sensommar haft problem med sinande brunn. "Vi får hämta vatten hos en snäll granne ibland när det är kris. De senaste två åren har det sinat helt några gånger, och då får man åka till goda vänner och tvätta och duscha. Här hemma får man tänka på att inte diska samma dag som man har duschat", säger hon. Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
Foto: ANDERS GRONLUND / ANDERS GRÖNLUND, KVÄLLSPOSTEN. ANDERS GRÖNLUND
1 / 11

6 000 liter. Per person. Per dygn.

Så mycket vatten använder vi svenskar.

– I Sverige har vi ingen koll. Vi är så vana vid att ha hur mycket vatten som helst, säger professor Bo Olofsson.

Ett tiotal sydsvenska kommuner har infört bevattningsförbud för våren och sommaren.

Skälet: Grundvattennivåerna är på sina håll rekordlåga.

– Det är ett allvarligt läge. På vissa ställen är det lägre än det varit sedan mätningarna startade, säger Bo Olofsson, professor vid Mark- och vattenteknik på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

"Man måste förändra människors attityd till vatten", säger professor Bo Olofsson vid KTH. Foto: Peter Ardell/KTH

I Sverige är det 1,5 miljoner människor som är beroende av egen brunn, och ungefär lika många till under sommaren.

– För den med enskild vattenförsörjning kan det upplevas som en katastrof när brunnen sinar. Att inte få vatten. Att tvingas gå och hämta i dunkar, säger han.

Bea Duhan, bosatt i Sälshög på Österlen, håller med om den beskrivningen.

– Vår brunn sinade förra sommaren. Som tur var fyllde den på under natten. Men just på sommaren är det stressande att höra hur hydroforen och pumpen jobbar extra mycket och hårt, säger hon.

 

LÄS MER: Varningen – vi står inför värsta vattenbristen på drygt 100 år 

 

Skulle grundvattennivån sjunka ytterligare kan man tänka sig ett scenario där även det kommunala vattnet skulle ransonseras.

– Där är vi inte än. Vi klarar oss i år också, säger Bo Olofsson och fortsätter:

– Men det finns förstås områden, som Gotland till exempel, som saknar stora vattenreservoarer, och där många människor kommer och lever under sommaren. Där har man diskuterat avsaltning av havsvatten, vilket kostar. Då kan man räkna med att priset per kubikmeter ökar. Men vi kommer inte att behöva sluta bada.

Då och då blir det ett torrår – eller två

Sommaren 2017 är det ändå förbjudet i flera sydsvenska kommuner att fylla poolen, tvätta bilen och vattna gräsmattan. 

 

LÄS MER: Grannar skvallrar på vattenfuskare – så ska grundvattennivån höjas 

 

Bakgrunden är att stora grundvattenmagasin har sjunkit under flera år.

– Om man tittar tillbaka historiskt så kommer det torrår med jämna mellanrum. Vart 20:e eller 30:e år kan man få två år på raken. I regel återhämtar det sig under det tredje året. Så allt beror på vad som händer till hösten, säger Bo Olofsson.

Under sommaren suger växtligheten upp det regn som faller. Sommaren är den årstid då vi får mest nederbörd, men den påverkar inte grundvattnet. 

Snö är bra

I stället är det höstens regn och vinterns snötäcke som kan höja grundvattennivån – beroende på hur vädret blir.

– Om det blir ett rejält snötäcke som sedan smälter, då kan det fyllas på rejält, säger Bo Olofsson.

Ett rejält snötäcke som smälter – det kan rädda upp grundvattennivån. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Svensken använder i snitt 150 liter vatten per dygn. Om man däremot räknar hur mycket vatten som behövs för att producera mat och saker som vi köper – då handlar det om 6 000 liter per person och dygn. Hälften av det gäller importerade varor.

– Vi pratar bara om vatten som förbrukas i Sverige. Men den stora mängden vatten som går åt, den förbrukas i tillverkning av varor som vi importerar, säger Bo Olofsson.

– Jag är djupt oroad för världens vatten.

Globalt sett används 70 procent av grundvattnet till jordbruket. 

Vattennivån sjunker med tio meter – om året

Det gäller livsmedel – men även en produkt som bomull kräver stora mängder vatten vid framställning.

– I vissa delar av världen sjunker grundvattnet med upp till tio meter om året. Vi kommer att få stora problem att klara jordbruket om vi inte drastiskt och snabbt förändrar vattenhanteringen, säger Bo Olofsson.

Mer kunskap till konsumenten

Dagens bevattningsteknik är på många håll ineffektiv – en stor del av vattnet dunstar bort. 

Ett slöseri som också leder till att vattnets salter lägger sig på jordytan, vilket försaltar markerna. 

Teknik för bättre bevattning finns, men det kräver att omvärlden stöttar enskilda bönder som ofta är fattiga.

För oss som köper mat och kläder som tillverkats på andra sidan jorden föreslår Bo Olofsson en vattendeklaration

 

"Jag tycker det vore bra med en vattendeklaration, så kan människor själva avgöra"

 

När du köper något ska du inte bara få info om näringsinnehåll eller ifall varan är ekologiskt producerad. Utan också hur mycket vatten som gick åt för att göra den. Några exempel: 

 

Ett kilo kaffe: 18 900 liter vatten

Ett kilo mandel: 16 095 liter vatten

Ett kilo nötkött: 15 415 liter vatten

 

Ett kilo kaffe kräver över 18 000 liter vatten att producera. Bo Olofsson säger att han är "djupt oroad" över vattensituationen i det globala jordbruket. Foto: JUAN NEL / PANTHERMEDIA / JUAN NEL

Bo Olofsson vill inte avråda konsumenter från att köpa någon särskild vara. 

– Men jag tycker det vore bra med en vattendeklaration, så kan människor själva avgöra, säger han.

"Jag är djupt oroad över världens vatten"

Och det finns också något bra med kommunernas bevattningsförbud och förnumstiga råd om att man bör stänga kranen medan man tvålar in händerna och liknande, tycker Bo Olofsson.

– Man måste förändra människors attityd till vatten. Det är viktigt att människor är medvetna om att vi inte kan ta vatten för givet. Vatten är vårt viktigaste livsmedel. 

– När man ser folk stå och spola sina bilar och låta vattnet rinna bort – då har man ingen känsla för att vi måste vara rädda om det.

 

Fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android. 

Var rädd om vårt vatten!

• Skaffa ett snålt duschmunstycke. Sparar vatten utan att det märks.

• Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du kör dem. 

• Stäng kranen medan du borstar tänderna eller tvålar in dig.

• Samla in regnvatten och vattna med det i trädgården.

• Fixa en droppande kran.

• Använd biltvätt där spillvattnet samlas upp. Spola inte direkt ut på gatan.

• Vattenmätare i varje hushåll uppmuntrar till att snåla med vattnet.

Källa: Kommuner, länsstyrelser och Bo Olofsson, KTH.