Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hjälper Gnosjö romer ur tiggeriet

ETT LYCKAT KONCEPT. Maria och Jennike är svägerskor. Deras makar heter Jonit och Tibi. Mannen i orange jacka har ett lokalt företag som ordnat jobb åt Jonit och Tibi.
Foto: Privat

I Gnosjö behöver de romska EU-migranterna inte tigga för att få ihop till mat.

Här har en intressegrupp gått samman för att stötta de behövande - och nu sitter Maria och Jennike och säljer bröd utanför Ica-butiken.

- Att göra andra gott, gör en själv så otroligt gott. Det har jag kommit på, säger Elenor Johansson, som var med och startade intressegruppen.

Elenor Johansson, 66, har fullt upp.

När Kvällsposten pratar med henne har hon precis släppt av två kvinnor vid den lokala Ica-handlaren. Tillsammans har de bakat bröd i kyrkan.

De två kvinnorna heter Maria och Jennike, de är romer från Rumänien och kom till Sverige och lilla Gnosjö för att tigga.

Men tack vare Elenor och hennes vänner har deras liv tagit sig en lite annorlunda väg.

- Jag tror att folk här har lärt sig att se dem nu, säger Elenor Johansson.


Elenor Johansson startade intressegruppen.
Foto: Foto: Sten-Egon Uremark

Allt började när Elenor träffade en ung tjej som heter Elena utanför Ica-butiken i Hillerstorp. Elena, som satt och tiggde, visade ett kort på sin son Edvardo och nöp i sin jacka, Elena förstod att Edvardo behövde vinterkläder och när hon samtidigt såg hur människorna som gick förbi handskades med hela situationen blev hon sorgsen.

- Det kom så många som bara gick förbi, de såg inte ens att hon satt där. Det gjorde mig nästan ännu mer illa, att man inte ens såg henne. Jag var väldigt upprörd när jag kom hem och ringde runt till lite vänner, och vi tog upp det i vår församling.

Engagemanget växte snabbt. Problemet togs upp i de olika kyrkorna i trakten - som bestämde sig för att jobba tillsammans.

Nu är Elenor en av personerna i en intressegrupp som hjälper romerna i tätorterna runt Gnosjö. En av medlemmarna kör hjälptransporter genom SAM-hjälp, ett par har arbetat som biståndsarbetare och en har jobbat som lärare med invandrarbarn.

- Vi är en så bra mix och vi har kunnat se problemen från så många olika håll, säger Elenor Johansson.

Lånar en husvagn

Nu är Elena, tjejen som allting började med, inte längre kvar i Sverige. Men intressegruppen fortsätter att hjälpa, vilket betyder att Maria, Jennike, Tibi och Jonit inte längre behöver sitta med en kopp i handen och tigga.

De har fått låna en husvagn så de slipper bo i en bil parkerad i Gislaved. Tre av personerna har fått ströjobb: De delar ut broschyrer till en byggfirma i trakten och de har fått klyva och sälja ved, som tillhandahållits från en församlingsmedlem. De små intäkterna som görs får migranterna ta hand om.

Och så var det brödbakningen då.

"Stolta entreprenörer"

- Vi bakar tillsammans med kvinnorna och sen säljer de det utanför Ica-butikerna i Gnosjö och Hillerstorp varje eftermiddag. De bakar två-tre dagar i veckan själv och sen bakar vi andra och skänker. Det som tog en eller två veckor att tigga ihop, det kan de få ihop på en dag nu, så det är en stor förändring.

På fredag ska några av EU-migranterna resa hem till Rumänien, till byn Cocova och den väntande vintern. Men intressegruppens kontakt med människorna som bott i Gnosjö kommer inte att ta slut för det.

- Detta har varit ett kortsiktigt projekt, men vi har redan börjat kontakta en hjälporganisation som heter Hjärta till hjärta som har jobbat med romerna i Rumänien under lång tid. Det finns så mycket behov, först och främst behöver vi registrera dem. Det finns upp mot en miljon romer som inte är registrerade och då finns dem inte, de får inte gå i skola och de har ingen möjlighet att få sjukvård. Det andra är att få lagfart på sin plätt där de har ett litet hus, annars kan det komma människor som ägt jordplätten för två generationer sedan och säga att de som bor där nu ska vara borta om 24 timmar, säger Elenor Johansson.

- Men sen måste vi också försöka få barnen att börja gå i skolan. Utan utbildning så klarar du dig inte, många av de här kan inte läsa. Vi har försökt förklara det för de unga vuxna, att det är de som måste förändra sin situation, säger Elenor.

Elenor berättar att Maria, Jennike, Tibi och de andra nu har en helt annan utstrålning.

- De är inte tiggare som är i underläge på gatan. Nu ser de oss i ögonen när de sitter och säljer. Nu är de stolta entreprenörer, säger Elenor.