Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hittar du och tar död på kackerlackor

Det sägs ju att kackerlackor inte går att ta död på.

Men här är några tips på hur du kan gå till väga.

* Har man kackerlackor hemma är det viktigt att hitta deras bo - de är svarta eller bruna och ovala insekter med smala ben och långa antenner.


* Hittar man en finns det nästan säkert fler, och därför behöver man hitta var de har sitt bo. Det är oftast i ett hål i väggen. Antingen följer man kackerlackorna eller spår, som kackerlackornas spillning. De ser oftast ut som små, bruna fläckar.


* Kackerlackor tar sig ofta in genom avlopp och på vinden. När man hittat deras bo kan man använda sig av bete, i form av mat som kackerlackorna gillar som är blandat med gift. Placerar man ut giftet nära boet, tar kackerlackorna med sig maten in i boet och således dör alla kackerlackor.


* Man kan göra hemgjorda kackerlacksbeten. Blanda en del pulveriserad borsyra (ej granulat) med vitt mjöl och socker. Mjölet och sockret lockar kackerlackorna, borsyran dödar dem. Pulvret strös i lådor där kackerlackorna huserar.


* Man kan använda en enkel lösning av två och vatten för att döda vuxna kackerlackor. Genom att blanda ner det i en sprayflaska kan man sedan spreja på kackerlackan som, om tvålen kommer i kontakt med huvudet och den nedre delen av buken, kan dö. Kackerlackor andas genom huden och såpvattnet dödar dem genom att bilda en tunn film över andningsporerna - och kackerlackan kvävs.


* Genom att placera en burk med vatten intill boet, kan man fånga och döda kackerlackorna, då de kryper upp i burken och fastnar. Det har dock ingen effekt på boet eller äggen.


* Städa igenom huset ordentligt. När man har kommit tillrätta med problemet gäller det att förebygga framtida återetableringar. Börja i köket, diska all porslin och glas och städa undan smulor och kvarlämningar i lådor och i undangömda skrån.


* Om problemet är omfattande bör man kontakta skadedjursbekämpare som Anticimex eller köpa avancerade gift i ändamålsenliga butiker.
Källa: Wikihow.com

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!