Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hittar du dina stulna prylar på nätet

Michael Sörensen blev bestulen på sin fina cykel - startade ny sajt.
Foto: Christer Wahlgren

Sommaren 2007 blev Michael Sörensen, 45, bestulen på sin cykel, en klenod för 12 000 kronor. 

- Den var jättefin och jag vårdade den verkligen ömt. 

Ilskan över stölden fick honom att starta en internetsajt för brottsoffer.

Michael Sörensen bor med sin familj i Arlöv, norr om Malmö. Förutom cykeln så har de blivit bestulna på sin bil, på redskap och verktyg.

 - I området där vi bor är det ofta inbrott och stölder och vi har haft en hel del problem med skadegörelse, säger han.

 - Ofta har polisen inte tid med den här sortens vardagsbrott och anmälningarna leder sällan till åtal. Till slut tröttnade jag och kände att jag ville göra något positivt.

Kan få tips om stöldgods

 På sajten www.stulet.org kan brottsoffer lämna uppgifter om stölden och detaljer kring exempelvis cykeln, mopeden, bilen eller båten.

 - Bäst är om de kan sätta in bilder också, säger Michael Sörensen.

 Tjänsten är gratis och tanken är att brottsoffer här ska kunna få tips om var stöldgodset finns. Likaså kan listan vara till hjälp för personer som är på väg att köpa saker via annonser på internet.

 - Om man hittar en sak på Blocket kan det vara bra att kolla min sajt först. Dels för att inte själv bli lurad och dels för att det inte längre går att hävda "god tro" om man köpt stöldgods, säger Michael Sörensen.

 - Men sajten fungerar inte som hittegodsavdelning. Om någon har tips om stöldgods eller en stöld så ber jag dem kontakta polis och försäkringsbolag.

Tas inte på allvar

 Michael Sörensen har arbetat som väktare i flera år. Sajten är än så länge en hobby men på sikt hoppas han att den ska växa och bli en verklig mötesplats för brottsoffer. Inte bara vid stölder.

 - Många människor känner att de inte tas på allvar när de blivit utsatta för så kallade vardagsbrott. Jag vill också skapa ett forum där de kan prata av sig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!