Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hittar du dina stulna prylar på nätet

Michael Sörensen blev bestulen på sin fina cykel - startade ny sajt.
Foto: Christer Wahlgren
Sommaren 2007 blev Michael Sörensen, 45, bestulen på sin cykel, en klenod för 12 000 kronor.
- Den var jättefin och jag vårdade den verkligen ömt.
Ilskan över stölden fick honom att starta en internetsajt för brottsoffer.
Michael Sörensen bor med sin familj i Arlöv, norr om Malmö. Förutom cykeln så har de blivit bestulna på sin bil, på redskap och verktyg.
- I området där vi bor är det ofta inbrott och stölder och vi har haft en hel del problem med skadegörelse, säger han.
- Ofta har polisen inte tid med den här sortens vardagsbrott och anmälningarna leder sällan till åtal. Till slut tröttnade jag och kände att jag ville göra något positivt.

Kan få tips om stöldgods

På sajten www.stulet.org kan brottsoffer lämna uppgifter om stölden och detaljer kring exempelvis cykeln, mopeden, bilen eller båten.
- Bäst är om de kan sätta in bilder också, säger Michael Sörensen.
Tjänsten är gratis och tanken är att brottsoffer här ska kunna få tips om var stöldgodset finns. Likaså kan listan vara till hjälp för personer som är på väg att köpa saker via annonser på internet.
- Om man hittar en sak på Blocket kan det vara bra att kolla min sajt först. Dels för att inte själv bli lurad och dels för att det inte längre går att hävda "god tro" om man köpt stöldgods, säger Michael Sörensen.
- Men sajten fungerar inte som hittegodsavdelning. Om någon har tips om stöldgods eller en stöld så ber jag dem kontakta polis och försäkringsbolag.

Tas inte på allvar

Michael Sörensen har arbetat som väktare i flera år. Sajten är än så länge en hobby men på sikt hoppas han att den ska växa och bli en verklig mötesplats för brottsoffer. Inte bara vid stölder.
- Många människor känner att de inte tas på allvar när de blivit utsatta för så kallade vardagsbrott. Jag vill också skapa ett forum där de kan prata av sig.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!