Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hårt drabbas Malmö när havsnivån stiger

Så hårt kan Malmö drabbas när havsnivån stiger.
Foto: Colourbox

Centrala delar av Malmö kan ligga under vatten om 80 år om utsläppen fortsätter att öka.

Det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting tog fram tillsammans med SMHI förra året. 

– Skåne är den plats i Sverige som är mest utsatt för havsnivåhöjningar. Landhöjningen i Skåne är väldigt liten, säger Elin Sjökvist, klimatexpert på SMHI och en av författarna bakom rapporten, till Sydsvenskan.

Skåne kommer att drabbas hårt av att havsnivån stiger i takt med att klimatet blir varmare på grund av utsläppen. Det visar en rapport som Sveriges kommuner och landsting tog fram tillsammans med SMHI förra året som tittar på hur klimatförändringarna kan drabba svenska orter om utsläppen av koldioxid fortsätter öka i samma takt som i nuläget. 

Centrala delar av Malmö riskerar bli översvämmade

För Malmös del riskerar havsnivån att höjas kraftigt till år 2100. Kvarteren närmast havet skulle vara helt översvämmade på Limhamn liksom Ribersborgsstranden och hela hamnområdet. Det gäller även järnvägsspår och stora vägar. Vattnet utanför Stadsbiblioteket skulle vara 1,5 meter djupt. 

Elin Sjökvist poängterar att det rör sig om det värsta tänkbara scenariot. 

– Det här är ett extremtillfälle i ett framtida klimat. Det förutsätter att vi fortsätter accelerera utsläppen som vi gör nu – men också att vi fortsätter att göra det i ett antal decennier framöver, i princip utan någon klimatpolitik överhuvudtaget. Dessutom förutsätter det värsta tänkbara kombination av vindar och lufttrycksförhållanden som gör att vi får ett mycket högt vattenstånd Malmö, säger hon.

Skulle däremot Parisavtalets ambitioner infrias, så att utsläppen av växthusgaser kulminerar i år, räknar SMHI med att havsnivån kan vara 30–63 centimeter högre i Malmö år 2100. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!