Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här värvar IS nya medlemmar i Malmö

TERRORSVENSK. Osama Krayem, 23, häktades i går misstänkt för att ha deltagit i terroraktiviteter och terrordåd.
Foto: AP
På Rosengård bor en bit över 20 000 personer och fler än nio av tio har utländsk bakgrund.
Foto: Ronny Johannesson / KVP
Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kritiserar Malmö och tycker att stadens styrande alltför länge har blundat för hotet från jihadismen och inte har sett rekryteringen till islamistisk terror som ett problem.
Foto: Sven Lindwall

MALMÖ. Terrororganisationen IS rekryterar aktivt unga män från Rosengård i Malmö till krigstjänst i Mellanöstern. Och det är inte de starkt religiösa de vill åt – det är de kriminella, killarna som inte väjer för våld.

– Familjerna är rädda. Vi måste stoppa den här hjärntvätten, säger Muhammed Khorshid, som arbetar aktivt i bostadsområdet mot våldsbejakande extremism.

På Rosengård bor en bit över 20 000 personer och fler än nio av tio har utländsk bakgrund. Den nu gripne, terrormisstänkte Osama Krayem är bevisligen en av IS-rekryterna från området.

Hur många som totalt rest från Rosengård vet ingen. Det har gissats på ett tiotal, kanske det dubbla. Men att rekryteringen ständigt pågår tvivlar ingen på.

Muhammed Khorshid arbetar i ett projekt som heter Hayat och vars mål är att motverka att unga personer radikaliseras och ansluter sig till våldsbejakande organisationer som IS.

– Föräldrar ringer till oss, mammorna är jätterädda. De säger att deras söner inte kommer hem när de ska, att de träffar konstiga människor på något kafé eller sitter dygnet runt på Facebook, berättar Muhammed Khorshid.

"Inte i moskéerna som IS sina soldater"

– Det är inte i moskéerna som IS hittar sina soldater. Det är på vanliga ställen – kaféer, biljardhallar och i föreningslivet. Unga som kan ha varit kriminella eller som finns i gängmiljön – som jag vet att Osama gjorde – hjärntvättas när de går med.

Muhammed Khorshid säger att Osama Krayems vänner berättade att han skulle till Syrien, att det var allvarligt. Hayat lyckades åtminstone hejda en annan kille som var på väg att ta samma steg.

– Vi stoppade honom, det är han jätteglad för i dag. Vi kunde fixa jobb så han arbetar som säljare på Kastrup nu.

Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kritiserar Malmö och tycker att stadens styrande alltför länge har blundat för hotet från jihadismen och inte har sett rekryteringen till islamistisk terror som ett problem.

– Det finns inga kommuner som kan garantera att ingen invånare kommer att åka för att ansluta sig till en terror-rörelse, men Malmö hör till de kommuner som borde ha en handlingsplan och en strategi, säger Mona Sahlin till SVT Nyheter.

– Jag vet att förebyggande arbete har hindrat resande vid andra tillfällen. Det finns åtskilliga fall där oroliga föräldrar bett om hjälp där man också kunnat hindra unga människor från att resa.

"Vi har svårt att komma åt individerna"

Kvällsposten har förgäves sökt kommunalrådet Anders Schönström (S). Till TT säger han att "Sahlin vet om att Malmö jobbar kontinuerligt med frågan, att de har en handlingsplan och strategi men att ämnet är komplext och att det är svårt att nå personer som 23-åringen".

– Vi har gott om kunskap för hur vi ska jobba på samhälls- och gruppnivå, men vi har svårt att komma åt individerna, säger Schönström till TT.

Malmö stad upprättade så sent som i december 2015 vad som kallas riktlinjer mot våldsbejakande extremism. Bland annat kan oroliga anhöriga ringa ett speciellt nummer till något som kallas Plattform Malmö och slussas vidare till rätt instans.

Förutsatt att de ringer på kontorstid. Och att de kan språket.

– Många av mammorna till de här killarna talar inte svenska.  De vet inte vart de ska vända sig för att få hjälp. Det borde finnas en stödtelefon som är bemannad dygnet runt på deras eget språk, tycker Muhammed Khorshid.

– Hayat har sökt pengar från Malmö stad för att fortsätta vårt arbete men i januari sa de nej. Vi får inget. Vi är förtvivlade.

KvP har under helgen flera gånger träffat och pratat med Osama Krayems nära anhöriga men de vill inte medverka i en artikel.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!