Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så här säger de sydsvenska profilerna om ASAP Rocky

– Det kan vara stötande att det väcker så mycket engagemang, säger Ann Heberlein. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Sven-Erik Alheim följer rättegången noggrant. Foto: MARTINA HUBER
Mikael Wiehe vill att lagen och rättvisan ska ha sin gång. Foto: CAROLINE LARSSON

I dag inleddes den omtalade rättegången mot rapstjärnan ASAP Rocky.

Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet – och USA:s president Donald Trump har bland annat uttalat sig.

Även i Sverige har händelsen skapat debatt.

– Det kan vara stötande att det väcker så mycket engagemang, när det verkar rätt så trivialt, säger Ann Heberlein, M. 

Tre personer, varav en är den amerikanska artisten ASAP Rocky, står åtalade misstänkta för misshandel under ett gatubråk i Stockholm den 30 juni.

Flera andra amerikanska rapstjärnor har valt att ställa sig bakom ASAP Rocky, och en som även deltagit i debatten är USA:s president Donald Trump.

I en serie inlägg på Twitter har den amerikanska presidenten Donald Trump uppmanat statsminister Stefan Löfven att se till att ASAP Rocky släpps fri. Presidenten har sedan uttryckt besvikelse när detta inte har skett.

Heberlein: ”Väcker många frågor”

Ann Heberlein är politisk sekreterare för Moderaterna i Staffanstorp och menar att utredningen och rättegången väcker frågor.

– För mig är det väldigt viktigt att uppmärksamma och lägga resurser på brottsfall som berör sexuellt våld. Därför kan det vara lite stötande att detta möts av ett så stort engagemang, när det verkar vara rätt trivialt, säger hon.

”Låt lagen och rättvisan ha sin gång”

Musikern och artisten Mikael Wiehe känner också till fallet om ASAP Rocky. Han menar att saken bör prövas innan man diskuterar det som skett.

– Låt lagen och rättvisan ha sin gång, säger han. 

Berömmer tingsrätten

Sven-Erik Alhem är före detta överåklagare och ordförande för brottsofferjouren och följer rättegången mot ASAP Rocky och menar att det finns skäl att uppmärksamma saken.

– USA har ifrågasatt Sveriges förmåga att handlägga ett fall rättvist, så frågan om rättvist rättegång är högaktuell. Med så många journalister som bevakar är det ett unikt mål, säger han.

Han berömmer även tingsrättens ordförande, chefsrådman Per Lennerbrant, som före rättegången gick ut och poängterade att det i detta fall är viktigt med öppenhet.

– Det är föredömligt av ordföranden att låta medierna ha full insyn i rättegången, det är enormt viktigt när så många journalister världen över bevakar – och när det handlar om frågan om en rättvis rättegång, säger Sven-Erik Alhem.