Peter Madsen sitter häktad. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPeter Madsen sitter häktad. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen sitter häktad. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är fortfarande försvunnen. Foto: TOM WALLDen svenska journalisten Kim Wall, 30, är fortfarande försvunnen. Foto: TOM WALL
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, är fortfarande försvunnen. Foto: TOM WALL

Så har Peter Madsen ändrat sin historia

Publicerad

Polisen hade svårt att få ihop Peter Madsens historia.

Nu har han ändrat den och säger inte längre att han lämnade Kim Wall i Köpenhamn 22.30 i torsdags.

Tidigare har Madsen låtit förstå att "han har något att berätta".

När Peter Madsen, 46, landsattes i hamnen i Dragör på fredagen, efter att ha räddats av en privatbåt när ubåten sjönk i Køgebukten, förnekade han att  Kim Wall varit kvar i farkosten under natten.

– Jag släppte av henne på Refshaleøen 22.30, sa den danske uppfinnaren både till polisen och i en tv-intervju.

Sökandet efter försvunna Kim Wall pågår med både båtar, dykare och flyg i Öresund under söndagen.Foto: NEWCOPTER.DK / NEWCOPTER.DK

Övervakningsfilmerna från krogen

Det skulle vara förklaringen till att Kim inte fanns ombord när ubåten förliste efter de tekniska problem som Madsen uppgav.

Men efterhand har raketbyggaren ändrat sin berättelse, skriver Ekstrabladet.

Polisen har bland annat kunnat kolla sanningshalten i Madsens utsaga på de videoövervakningsfilmer som de fick av krögaren Bo Petersen.  Han driver en restaurang som ligger där Kim Wall ska ha släppts av.

Köpenhmanspolisen Jens Møller berättar på söndagen att Peter Madsen ändrat sin version om när han sist såg Kim Wall i livet.Foto: FILIPPA ROGVALL

Vid söndagens presskonferens bekräftade polisen att Peter Madsen lämnat olika förklaringar om vad som skedde under torsdagskvällen och natten mot fredag.

– Det är riktigt att vi har fått en annan förklaring, säger vice polisinspektör Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, utan att avslöja vad Madsen sagt.

 

LÄS MER: Ingen människa hittades i ubåten 

 

Men 46-åringen har gjort flera mystiska utspel under utredningens gång.

Ville berätta för pressuppbådet

Inför lördagens häktningsförhandling meddelade Madsen via sin försvarsadvokat att han hade något som han mycket gärna ville berätta för pressen.

Kim Wall sågs på Peter Madsens ubåt på torsdagen.Foto: / RITZAU FOTO

Men vad det är framkom aldrig. Förhandlingen genomfördes bakom lyckta dörrar och han fick aldrig framföra sitt budskap.

I domstolen väckte Madsen ändå viss förvåning när han kastade slängkyssar till en kvinnlig åhörare och log på väg in i salen.

Peter Madsen skickade sms

En annan märklig omständighet är det sms Peter Madsen skickade till en kollega på torsdagskvällen timmarna innan ubåten sjönk.

 

LÄS MER: Peter Madsens mystiska sms – innan ubåten sjönk 

 

Madsen skrev i sitt sms att den planerade turen till ön Bornholm på fredagen var inställd.

– Det kan gå i huvudet i sådana också, säger GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Kollegan fick aldrig något besked om varför.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons teori: Peter Madsen har dumpat kroppen i havet 

 

Polisprofessorn Leif GW Persson menar att det inte är något unikt att en välkänd och framgångsrik person som fått motta många priser och utmärkelser för sitt arbete hamnar i en sån här situation.

– Det kan gå i huvudet i sådana också, säger GW Persson.

Expressen har sökt Peter Madsens advokat. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag