Bilden av Alexandra efter att ha blivit porträtterad av konstnären Lill-Marlen Elnegaard. Foto: Galleri Puls ArtBilden av Alexandra efter att ha blivit porträtterad av konstnären Lill-Marlen Elnegaard. Foto: Galleri Puls Art
Bilden av Alexandra efter att ha blivit porträtterad av konstnären Lill-Marlen Elnegaard. Foto: Galleri Puls Art
Grevinnan Alexandra var gift med prins Joachim i Danmark i tio år. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOMGrevinnan Alexandra var gift med prins Joachim i Danmark i tio år. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM
Grevinnan Alexandra var gift med prins Joachim i Danmark i tio år. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES STEFAN LINDBLOM

Porträtt av Alexandra upprör: ”Opassande”

Publicerad

Så har du aldrig tidigare sett 53-åriga grevinnan Alexandra.

Bland danskarna är meningarna delade – alltifrån otroligt läckert till kolossalt smaklöst.

Den tidigare prinsessan ska själv vara så förtjust att hon redan gjort plats för porträttet på en av sina väggar.

Danska grevinnan Alexandra var gift med prins Joachim i tio år och tillsammans har de sönerna Nikolai och Felix.

På senare tid har Alexandra mest uppmärksammats för beskedet att hon tänker avsäga sig rätten till det kungliga apanaget på 2,4 miljoner kronor årligen.

Alexandra har tydliggjort avsikten att stå på egna ben och har bland annat inlett en karriär som föreläsare på det amerikanska universitet Indiana University Kelley School.

Där undervisar grevinnan i ämnen som rör näringslivet, något hon är väl insatt i efter att själv ha studerat ekonomi och handel på flera kända universitet i Hongkong, Tokyo, London och Wien. 

Utmanande sätt

Men det som just nu tagit mycket av uppmärksamheten kring Alexandra är den målning som ställs ut hos galleri Puls Art i Köpenhamn.

Där framträder den tidigare prinsessan, enligt flera konstkritiker, på ett lätt utmanande porträtt.

På bilden syns Alexandra i en väl urringad klänning med nerhasade axelband. Ett präktigt halssmycke pryder dekolletaget och genom det flortunna tyget kan man ana mer än många danskar anser sig kunna acceptera från en ex-prinsessa. 

Den danske kungahusexperten Søren Jakobsen, som har skrivit flera böcker om danska kungafamiljen, går så långt som att säga att målningen är direkt opassande - särskilt med Alexandras tidigare bakgrund som medlem i danska kungafamiljen.

– Helt generellt är det opassande för en grevinna att låta sig bli porträtterad på det här sättet. Bilden är något utanför de normala riktlinjerna. Man ser inte andra i grevinna eller baronnessa-klassen som medverkar på bilder av det här slaget, säger Jakobsen  till den danska tidningen BT. 

Fått bestämma

Porträttet har målats av konstnärinnan Lill-Marlen Elnegaard och Søren Jakobsen tror att Alexandra själv har en stor del i utformningen av porträttet.

Enligt danska Billedbladet ska ex-prinsessan ha känt det som en ära när hon fick frågan om ett bli avmålad.

– Jag har sett många av konstnärens andra verk och anser att de är en hyllning till kvinnan, ska Alexandra ha sagt.

Det enda kravet ska ha varit att titeln på Alexandras kommande bok "Mit lykkelige land" skulle komma med någonstans på målningen. 

Boktiteln kan nu anas som en tatuering på vänster skuldra på målningen.

– Om man har en sådan kändisstatus är det högst sannolikt att bilden i övrigt utformats på ett sätt som tillfredsställer den som avporträtteras, säger Søren Jakobsen.

"Saknar smakdomare"

Han tycker i sammanhanget att ex-prinsessan saknat en smakdomare vid sin sida. Att hon haft dålig smak, helt enkelt.

Men Alexandra själv tycks vara mycket nöjd med resultatet. 

Hon medverkade själv med sina söner när målningen visades för första gången på galleriet på Frederiksberg i Köpenhamn. 

Sönerna ska ha tyckt att bilden var mycket vacker. Alexandra själv uppges vara lika förtjust.

För tidningen Se og Hør har grevinnan avslöjat att bilden så småningom kommer att smycka en av väggarna i hennes villa i Charlottenlund norr om Köpenhamn.

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag