Så har du aldrig sett Karl-Bertil Jonsson förut

Josefin Iziamo som Karl-Bertil.
Foto: EMMALISA PAULY
Regissören Sara Cronberg.
Foto: Javier Abalo Aguilar
Josefin Iziamo, Mattias Linderoth, Johannes Wanselow och Sandra Stojiljkovic spelar familjen Jonsson.
Foto: Javier Abalo Aguilar

Klassikern Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton blir pjäs på Hipp i Malmö. 

Huvudrollen, och den älskade karaktären Karl-Bertil, kommer att spelas av Josefin Iziamo.

– Under casting så tänkte vi inte på kön, vi gick på dem som passade bäst till rollen helt enkelt, säger regissören Sara Cronberg.

På julafton kan man varje år njuta av kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. I år har man även chansen att se den som pjäs på Hipp i Malmö. Bakom pjäsen står Sara Cronberg som såg en tydlig koppling mellan sagans handling och situationen i Sverige just nu. 

– Det här är ganska nytt i Sverige, med folk som sitter på gatan och vill oss någonting. Och det är någonting jag tycker att man ska prata om med barnen, och diskutera, vuxen och barn. Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton behandlar det här temat på ett humanistiskt och fint sätt, säger Sara Cronberg.

Personlig koppling

Den fjortonårige pojken Karl-Bertil Jonsson spelas i pjäsen av den 40-åriga skådespelaren Josefin Iziamo, och hon känner att hon har en personlig koppling till sagan.

– Jag och farfar brukade alltid titta på filmen på julen. Vi bröt liksom normen i familjen då ingen annan tittade på den, säger Josefin Iziamo.

Även i nutid uppskattar Josefin fortfarande filmen.

– Jag tittar själv på filmen med min elvaåriga son.

För Josefin är det en fantastisk möjlighet att få medverka i pjäsen men även en stor utmaning.

– Jag har ett djupt kärleksförhållande till Karl-Bertil, jag delar hans värderingar. Men utmaningen blir väl att försöka nöja alla i publiken. I princip alla vet vem Karl-Bertil är så det blir svårt att göra karaktären till min egen, säger Josefin Iziamo.

Inte realistiskt

Josefin Iziamo som Karl-Bertil var given för Sara Cronberg. Inte endast då hon anser att Josefin passade bäst till rollen utan även eftersom det hjälper pjäsen att stärka synen som Sara har på berättelsen – att det är en saga. 

– Att Johannes Wanselow spelar mamman Rita Jonsson är inte realistiskt, och det märker självklart barnen. Samma sak gäller Josefin som Karl-Bertil, säger Sara.

Josefin ser själv inte några problem med att spela en ung pojke.

– Jag är faktiskt van. Jag har spelat barn och ungdomar förut, säger Josefin Iziamo.

Frihet i manus

I pjäsen finns allting från Tage Danielssons berättelse med, berättar Sara Cronberg. Men de har också varit tvungna att hitta på och lägga till mer till historien. Något som inte varit det enklaste.

– Vi har gjort allt det möjliga för att förstärka tematiken. Samtidigt försökt ta bort det gulliga och romantiska i sagan. Men vi försökte hålla oss till originalet så mycket vi kunde – men med viss frihet förstås. Det har gjort att vi kunnat experimentera med karaktärerna och lyckats utveckla dem på ett snyggt sätt, säger Sara Cronberg.

Karl-Bertil Jonssons Julafton

- Premiär på Hipp i Malmö deb 26 november 

- Spelas fram till den 4 februari

- 1 timme 15 minuter lång

- 180 kronor inträde, 80 kronor för barn till och med 15 år 

- Familjeföreställning för alla från 7 år

- Medverkande: Josefin Iziamo, Mattias Linderoth, Hans-Peter Edh, med flera

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!