Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här blir "dronning" Margrethes lyxsommar

Förutom seglatser till olika danska städer passar Margrethe på att spendera tid med familjen på sommaren. "Det är något som hon tagit efter sin mamma Ingrid", säger Lars Hovbakke, hovexpert och historiker.Foto: MARTIN HøIEN / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN
En blåsig majdag premiärsteg Margrethe på skeppet Dannebrog. I sommar besöker hon städerna Kalundborg och Mariagerfjord. I slutet av sommaren reser hon med Dannebrog till Bornholm.Foto: JENS DRESLING / AP TT NYHETSBYRÅN
I sommar arbetar Margrethe ensam. Prins Henrik har dragit sig tillbaka.Foto: JOACHIM WALL
I sommar kryssar Margrethe traditionsenligt med skeppet Dannebrog. Foto: Arkiv

Drottning Margrethes sommar är fylld av födelsedagar, familjefester och resor – men även en välbehövlig semester.

Sommarledigheten spenderar hon tillsammans med familjen på Gråsten slott.

– Margrethe ser alltid till att samla familjen under sommaren. Det är en lång tradition som hon tagit efter sin mamma Ingrid, säger Lars Hovbakke, historiker och hovexpert.

Till skillnad från maken Prins Henrik har drottning Margrethe inte slagit ner på tempot. Hittills i år har hon arbetat under 56 dagar och tagit emot det belgiska kungaparet och firat 100-års jubileum i Helsingfors. Men även drottningen av Danmark behöver ta ledigt ibland. 

– Dels spenderar hon tid på Gråsten slott och Marselisborgs slott. Men hon och prins Henrik besöker även prinsen slott i Cayx i Frankrike, berättar Lars Hovbakke, historiker och hovexpert.

Följer mamma i fotspåren

De senaste 17 åren har Margrethe tillbringat sommarledigheten på kungafamiljens residens Gråsten slott. Hennes föräldrar kung Frederik och drottning Ingrid fick slottet i bröllopsgåva och tillbringade alltid somrarna där. Efter mamma Ingrids död övertog Margrethe både slott och tradition.

– Hon brukar alltid se till att samla hela familjen under några sommarveckor. Det är en tradition som hon tagit över efter sin mamma Ingrid, som ju var svenska, berättar Lars Hovbakke, historiker och hovexpert. 

Hela den danska kungafamiljen brukar samlas på Gråsten slott. Bilden är från 2015.Foto: LARS H. LAURSEN / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

 

Innan sommarledigheten tar vid ska Margrethe resa ut på traditionsenlig kryssning med skeppet Dannebrog. Margrethe har planerat två besök, först till Kalundborg på västra Själland och därefter seglar hon vidare till Mariagerfjord på nordöstra Jylland. 

Prins Henrik följer inte med

På torsdagen anländer Margrethe till Hobro hamn i Mariagerfjord. Här ska hon bland annat besöka ett varv, lyssna på musikframträdanden och själv hålla en middag för inbjudna gäster på Dannebrog. Prins Henrik verkar inte hänga med på besöket.

– Sommarkryssningarna med Dannebrogen är en stark del av den danska monarkin och väldigt uppskattat av danskarna. Det som är nytt är att Margrethe åker själv efter att prins Henrik dragit sig tillbaka, säger Lars Hovbakke.

Därefter blir det alltså ledigt för drottningen, med undantag för ett antal audienser på Christiansborg slott. 

De populära prinsarna Felix och Nikolai fyller år.Foto: DAN MARIEGAARD / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

Under semestern fyller två av drottningens äldsta barnbarn år. 22 juli fyller prins Felix 15 år och hans storebror Nikolai blir 18 år den 28 augusti. Båda prinsarna är söner till prins Joachims söner och grevinnan Alexandra och just Nikolai har en speciell plats i danskarnas hjärtan. 

– Han är drottningens första barnbarn och när han föddes hade kronprins Frederik ännu inte träffat Mary. Danskarna spekulerade i om Nikolai skulle bli deras nästa kung. Numera är han ganska långt ner i tronföljden och jag gissar att firandet kommer hållas privat, det är inget kungahuset markerar. Men Nikolai är fortfarande populär bland danskarna och numera är han dessutom en mycket stilig ung man, säger Lars Hovbakke.

I slutet av augusti är det åter dags att börja arbeta för Margrethe. Då blir det ett officiellt besök till Bornholm, där hon stannar tre dagar. Danska hovet har ännu inte avslöjat vad drottningen ska ta sig för på den soliga ön. 

Drottning Margrethe på Dannebrog i juli 2015.Foto: HANNE JUUL / ALL OVER PRESS DENMARK/ALL OVER ALL OVER PRESS DEN

 

Drottning Margrethe sommarschema

• Torsdag 15 juni 

Drottningen är ute på en fyra dagar lång kryssning med det kungliga skeppet Dannebrogen. På torsdagen reser Margrethe från Kalundborg till Hobro hamn på nordöstra Jylland. Hon är där för ett två dagar långt besök i Mariagerfjord kommun. Under de två dagarna besöker hon flera verksamheter och företag. På torsdagskvällen håller Margrethe en middag på Dannebrog för ett antal inbjudna gäster, uppger danska hovet. 

 

• Måndag, 19 juni, 10.00

Under ett antal måndagar varje år håller drottningen offentlig audiens på Christiansborg slott. Vid audienserna bär Margrethe en brosch, med Elefantordens emblem. Det var Margerthes far Frederik IX av Danmark som lät tillverka broschen 1958. 

Drottningen håller ytterligare tre audienser under sommarmånaderna.

 

• Lördag, 22 juli

Prins Felix fyller 15 år. Han är son till prins Joachim och Alexandra, grevinna av Frederiksborg. 

 

• Måndag, 28 augusti

Prins Nikolai, prins Joachim och grevinnan Alexandras äldste son fyller 18 år. Födelsedagen tror Lars Hovbakke kommer firas privat.

 

• Onsdag, 30 augusti

Drottning Margrethe reser med Dannebrogen till Bornholm. Besöket på ön pågår under tre dagar. 

Margrethes lillasyster Anne-Marie, tidigare drottning av Grekland, fyller 71 år.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.