Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick valet 2018 – i de sydsvenska kommunerna

Sent i natt kom valresultatet från de sydsvenska kommunerna. 

På flera håll står det klart att Sverigedemokraterna går framåt – kraftigt. 

På andra håll blev det maktskifte. 

Kvällsposten har sammanställt valresultatet från några av de största städerna i Sydsverige. 

Peter Danielsson, M, Helsingborg. Foto: MICHEL CAVALLI / PRESSBILD

HELSINGBORG: M vill regera i minoritet

Sverigedemokraterna går framåt i Helsingborg – och får tre extra mandat. 

Lika många som Miljöpartiet blir av med. Inget block får majoritet, men alliansen vill fortsätta regera.  

Socialdemokraterna är största parti i Helsingborg – men inget block har majoritet. Moderaterna backade 1,2 procentenheter. Mest backade Miljöpartiet (som gick från 9 procent, till 5.1). 

Som på många andra håll i Skåne gick Sverigedemokraterna fram mest. Med 20,2 procent, ökade SD 3,8 procentenheter i Helsingborg. 

– Att SD går framåt ser vi över hela landet, vi har sett det i opinionsundersökningar och är ingen överraskning att det spiller över lokalt också. Det är framför allt att integrationsfrågan har haft så stort fokus. Även om vi haft en hårdare politik här med större krav, säger Moderaternas kommunalråd i Helsingborg, Peter Danielsson, till HD. 

Vill styra ändå

Peter Danielsson vill fortsätta regera i minoritet: 

– Det är fördel oss. Vi är största minoritet och vi har styrt i minoritet även tidigare, säger han till HD. 

För övriga partier i Helsingborg stod det relativt stilla. Bäst gick det för Centern, som gick framåt två procentenheter – från 2,4 till 4,4 procentenheter. 

Besvikelsen över de förlorade procentenheterna i Helsingborg var stor hos Mp i natt. 

– Vi har sagt att vi är beredda att samtala med alla partier utom SD, säger Miljöpartiets kommunalråd Marcus Friberg till HD.

 

Så gick valet i Helsingborg

S 28,4 (0,1)

V 4,5 

Mp 5,1 (-3,9)

M 27,0 (-1,2)

C 4,4 (2,0)

L 5,1 (-0,1)

Kd 4,0 (1,5)

SD 20,2 (3,8)

 

Torkild Strandberg, L, Landskrona. Foto: ANNIKA PERSSON

LANDSKRONA: Historiskt ras för S 

Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet blev störst igen. 

De tre partierna ser ut att styra Landskrona för fjärde mandatperioden i rad –  och S är för första gången någonsin inte störst i Landskrona. 

Historiskt ras för Socialdemokraterna – som inte längre är största parti i Landskrona. Liberalernas ökning är historisk åt andra hållet. Partiet ökade hela 8,7 procentenheter. Liberalerna blev därmed största parti, framför Socialdemokraterna, som tappade 7 procentenheter. L lär därmed fortsätta styra, i minoritet, med Moderaterna och Miljöpartiet, eftersom de är största blocket.

Torkild Strandberg (L) har varit kommunstyrelsens ordförande de senaste tolv åren och var mycket nöjd i natt. Till Helsingborgs Dagblad sa han följande:

– Det här är ett fantastiskt valresultat. Det är tveklöst Landskronas utvecklingspotential som bär frukt. 

S-raset historiskt

S har varit störst i Landskrona sedan rösträtten infördes. Nu är den tiden förbi. Jonas Esbjörnsson (S), var mycket besviken i natt. 

– Det är en annan tid vi befinner oss i, som vi i socialdemokratin inte är immuna mot. Vi kommer igen, det har vi gjort förr, säger han till HD. 

SD fortsätter vara vågmästare i Landskrona och går inte lika starkt framåt som i andra skånska kommuner. Bara 0,6 procentenheters ökning. Samtliga andra partier i Landksrona backar, förutom Vänsterpartiet som ökar 0,3 procentenheter. 

Så gick valet i Landskrona

S 27,9 (-7,0)

V 4,4 (0,3)

Mp 3,1 (-0,6)

M 6,8 (-0,3)

C 2,2 (-0,2)

L 34,5 (8,7)

Kd 0,6 (-0,1)

SD 19,3 (0,6)

 

Jonas Bergman, M, Halmstad. Foto: JENS CHRISTIAN

HALMSTAD: KD gick framåt

Ska Halmstad fortsätta styras av alliansen? Det hoppas Jonas Bergman (M). 

– Vi i den gamla majoriteten träffas direkt på morgonen för att analysera valresultatet. Vi ska vilka alternativ vi har. Vi kommer också att ha möten internt i vårt parti, vilket jag är övertygad om att alla andra också har, säger han till Hallandsposten. 

Moderaterna backade med 0,8 procentenheter. De stora vinnarna i Halmstad stavas SD. Partiet gick fram hela 4,8 procentenheter. Men eftersom Socialdemokraterna också backade (med 4,2 procentenheter), hoppas alliansen i Halmstad fortsatt på ett blått styre. 

Men det kan behövas blocköverskridande samarbeten.

– Vi får vara för alternativ om det behövs, men jag ser en fara i blocköverskridande samarbeten. De riskerar att radera de enskilda partiernas identitet ytterligare, sa Jonas Bergman i natt. 

KD ökade

För Kristdemokraterna i Halmstad blev söndagens val en stor framgång. Partiet gick framåt 3,5 procentenheter, vilket fick dem att gå om både Miljöpartiet (backade 2,9), Vänsterpartiet (ökade 0,7) och Liberalerna (ökade 0,2). För det tackade de partiledaren, Ebba Busch Thor.

– Hela partiet har gjort en politikutveckling. Vi har valt en ny partiledare och utvecklat våra sakpolitiska frågor. Ebba har förmedlat KD:s politik så att det har nått fram till människor, säger Ella Kardemark, partiets förstanamn i Halmstad, till Hallandsposten i natt. 

Så gick valet i Halmstad

S 31,4 (-4,2)

V 5,7 (0,7)

Mp 3,6 (-2,9)

M 21,9 (-0,8)

C 9,7 (-0,6)

L 5,3 (0,2)

KD 6,3 (3,5)

SD 13,7 (4,8)

 

Kristina Bendz, S, Ystad. Foto: DICK LINDSTROM / DICK LINDSTROM

YSTAD: S backar rejält 

7,6 procentenheter bakåt. De dystra siffrorna blev verkligheten för Socialdemokraterna i Ystad, som dock är störst fortfarande. 

Sverigedemokraterna gick framåt mest. 

Hela 5,4 procentenheter framåt i Ystad för SD, innebär att partiet får en betydande vågmästarroll i Ystads kommunfullmäktige. 

Socialdemokraternas kraftiga nedgång kan nu innebära maktskifte. Moderaterna gick nämligen framåt och 24,2 procent av rösterna, en ökning med 0,6 procentenheter.

– Vi har gjort ett bättre kommunalval än riksdagsval. Det känns bra, säger oppositionsrådet Kristina Bendz (M), till Ystads allehanda. 

Ingen majoritet

I Ystad har inget block majoritet. Sverigedemokraternas tydliga vågmästarroll kan innebära blocköverskridande samarbete. 

– Vi får avvakta och se vem som vill prata med vem. Det blir spännande de närmaste veckorna, säger Kristina Bendz till Ystads allehanda. 

Bland övriga partier gick både Vänsterpartiet (0,7), Centerpartiet (1,0), Liberalerna (0,3) och Kristdemokraterna (2,2) framåt. Förutom Socialdemokraterna backade även Miljöpartiet i kommunen. Mp gick bakåt 1,4 procentenheter och är nu kommunfullmäktiges näst minsta parti. 

Kent Mårtensson, Socialdemokraternas starke man i Ystad, inser att det blir besvärligt att behålla makten i kommunen. 

– Vi måste sätta oss ned och prata med de andra partierna. Men jag ser fortfarande möjligheter. Dem måste vi pröva, säger Kent Mårtensson till YA. 

Så gick valet i Ystad

S 31,6 (-7,6)

V 3,2 (0,7)

Mp 4,0 (-1,4)

M 24,2 (0,6)

C 9,6 (1,0)

L 5,1 (0,3)

KD 4,4 (2,2)

SD 17,5 (5,4)

 

Johan Persson, S, Kalmar. Foto: JENS CHRISTIAN

KALMAR: Fortsatt starkt S-fäste

Socialdemokraterna backade – men har ändå 42,9 procent av rösterna i Kalmar. 

Det blir således inget maktskifte i Kalmar kommun. 

Valdeltagandet i Kalmar kommun ökade sedan förra valet. Det här valet röstade 44 992 personer i Kalmar, vilket enligt lokaltidningen Barometern motsvarar 87,1 procent av de röstberättigade i kommunen.

Förra valet var den siffran 85,6 procent. 

För Socialdemokraterna, som historiskt sett varit mycket starka i kommunen, blev resultatet en besvikelse. Partiet backade 3 procentenheter, men är fortfarande överlägset störst. Moderaterna backade 0,1 procentenheter och Sverigedemokraterna gick inte framåt lika mycket som på många andra håll i landet. 

Liten SD-ökning

SD gick framåt 2,4 procentenheter och fick därmed 12,6 procent av rösterna. 

Därmed fortsätter det röda S-styret i Kalmar. 

För övriga partier gick det bäst för KD som gick framåt 1,6 procentenheter. Även Centerpartiet ökade (0,9). 

MIljöpartiet backade 2,5 procentenheter och blir minsta parti i Kalmars kommunfullmäktige. Vänsterpartiet gick dock framåt och fick 0,9 procentenheter fler röster än 2014. De har nu 6,0 procent av rösterna. 

– Vi regerar vidare, det är tydligt. Just nu har vi 42,3 procent. Och då är inte våra starkaste distrikt räknade, sa Johan Persson, (S), under valvakan i Kalmar till Barometern, och tillade:

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse. 

Så gick valet i Kalmar

S 42,9 (-3,0)

V 6,0 (0,9)

MP 3,6 (-2,5)

M 15,2 (-0,1)

C 8,1 (0,9)

L 5,5 (-0,4)

KD 5,3 (1,6)

SD 12,6 (2,4)

 

Lena Wallentheim, S, Hässleholm. Foto: JENS CHRISTIAN

HÄSSLEHOLM: SD blir störst

Största parti i Hässleholm blev Sverigedemokraterna. Med 25,7 procent blir de störst. Även Moderaterna gjorde ett starkt val och ökade med 3,6 procentenheter.

I Hässleholm blev Sverigedemokraterna största parti den kommande fyraårsperioden. Hässleholm är den kommun där SD sedan tidigare haft mest inflytande. Och nu ökade partiet med 3,1 procentenheter. Det blev fontänbad för politikerna i Hässleholm. 

Detta trots turbulensen i partiet, där nästan hela ledningen avgick under förra mandatperioden. 

Socialdemokraternas ras, på 7,1 procentenheter, kan nu bädda för maktskifte. 

– Det skiljer inte mycket mellan blocken på riksplan. Lokalt kan jag inte konstatera annat än att det är svårt att se vilken konstellation som kan komma att styra, säger Lena Wallentheim, S, till Kristianstadsbladet. 

Ökning för M

Moderaternas ökning med 3,6 procentenheter innebär att de ökade mest i kommunen. 

Folkets väl gick också framåt (1,8) och landade på 6,1 procentenheter. 

Men vem som ska styra Hässleholm är oklart. Inget block har majoritet. Patrik Jönsson (SD) hoppas nu på ett samarbete med i första hand Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Tillsammans borde vi kunna få egen majoritet. Vi välkomnar även Liberalerna men de har varit njugga även om personkemin är god och vi ofta tycker lika, säger han till Skånska Dagbladet.

Kommunens Röst och Medborgarpartiet tog sig inte in i kommunfullmäktige. 

Så gick valet i Hässleholm

S 24,0 (-7,1)

V 3,8 (0,7)

Mp 3,2 (-3,5)

M 16,7 (3,6)

C 8,0 (0,8)

L 4,5 (0,9)

KD 5,9 (0,7)

SD 25,7 (3,1)

FoV 6,1 (1,8)

 

SD gick framåt i Trelleborg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

TRELLEBORG: Valets vinnare: SD

Valets vinnare i Trelleborg blev Sverigedemokraterna. För första gången i historien är alltså Socialdemokraterna inte längre största partiet i kommunen. 

– Vi blir vågmästare, det är det viktigaste, säger SD:s gruppledare i Trelleborg till TA.

Sverigedemokraterna kammade hem 25,3 procent av rösterna i Trelleborg, medan Socialdemokraterna landade på 23,5 - en minskning på 10,8 procentenheter.

Det är första gången i historien som Socialdemokraterna inte blir största parti i kommunen, och kommunalråd Torbjörn Karlsson kallar det för ett ”katastrofval”.

– Det är ett katastrofval helt klart. Det känns också mycket märkligt att finnas i en kommun där Sverigedemokraterna är det största partiet, det måste vara ganska ovanligt i Sverige, säger han till Trelleborgs Allehanda.

Torbjörn Karlsson blir alltså den första socialdemokratiska ledaren i Trelleborg som inte leder det största partiet. 

Framgångar även för Moderaterna

Men det var inte bara SD som firade i Trelleborg, även Moderaterna hade anledning att festa till det.

Partiet ökade, och landade till slut på 22,4 procent.

– Det är historiskt. Vi har gått framåt lokalt samtidigt som vi har backat på riksplanet. Det har aldrig hänt förut, det är fullständigt unikt, säger gruppledare Mikael Rubin till TA.

Även Kristdemokraterna firade i Trelleborg, som tagit sig tillbaka in i Trelleborgspolitiken med 4,8 procent, och därmed ökade med 2,9 procentenheter. 

Så gick valet i Trelleborg

S 23,5 (-10,8)

V 2,9 (0,9)

MP 3,8 (-1,0)

M 22,4 (1,2)

C 5,1 (1,8)

L 4,5 (1,2)

KD 4,8 (2,9)

SD 25,3 (5,0)

SÖS 6,9 (-0,5)

 

Anders Almgren, S, Lund. Foto: TOMAS LEPRINCE

LUND: Maktskifte – igen!

Det blev inga jättestora förändringar när valet i Lund summerades. Mest backade Miljöpartiet, som haft ett starkt fäste i Lund. 

Resultatet blev -4,7 procentenheter. Mest ökade Liberalerna, med 2,9 procentenheter – men även "För nya Lund" gick framåt. 

Liberalernas kommunalråd i Lund, Philip Sandberg, var glad i natt. Liberalerna ökade mest i Lund och är bara 3 procentenheter mindre än Moderaterna, som backade 2,3 procentenheter. 

– Vi har varit 100 aktiva liberaler som jobbat med vår valkampanj. Och till skillnad från en del andra partier har vi varit väldigt aktiva även mellan valen, hela mandatperioden, säger Philip Sandberg till Sydsvenskan. 

Det starka resultatet indikerar ett maktskifte i Lund, där det ofta svänger mellan valen. Med stöd av utstickarpartiet, För Nya Lund, kan de blåa nu bli störst i kommunfullmäktige. 

S vill behålla makten

Socialdemokraterna är, trots att de backade, fortsatt störst, med 20,4 procent. Sverigedemokraterna gick framåt med 2,1 procentenheter och landade på 9,5 procent. Men Socialdemokraterna hoppas trots det behålla makten. 

Inget block har majoritet. I veckan ska diskussioner hållas. 

– Nu gäller det att ta ansvar. Inom de närmaste dagarna kommer vi, som största parti, att bjuda in alla partier till samtal, utom Sverigedemokraterna, och sondera terrängen så att vi kan få ett starkt styre av Lund, konstaterade Anders Almgren (S), vid midnatt för Sydsvenskan. 

Så gick valet i Lund

S 20,4 (-2,5)

V 8,5 (1,1)

MP 9,5 (-4,7)

M 16,4 (-2,3)

C 6,2 (1,5)

L 13,5 (2,9)

KD 2,7 (0,4)

SD 9,5 (2,1)

FöNyL 8,7 (2,2)

 

Malin Lauber, S, Växjö. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

VÄXJÖ: Framåt för M – bakåt för S

Framåt för Moderaterna och bakåt för Socialdemokraterna – så blev kommunvalet i Växjö.

S landade på 30,3 procent av rösterna och M på 30 procent av rösterna när 50 av 51 distrikt var räknade.

Det innebär att partierna ligger väldigt jämt och hur framtiden blir återstår att se. 

Klart står det dock att S därmed gått ner 1,8 procentenheter och M upp 1,1 procentenheter sedan förra valet.

Sverigedemokraterna landade på 8,7 procent och även de har därmed gått upp 1,1 procentenheter.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet är de partierna som gör största skillnaden mot förra valet – KD går upp med 2,1 procentenheter och Miljöpartiet tappar 2,1 procentenheter. I slutändan landar KD på 5,7 procent av rösterna och MP på 4,1 procent av rösterna.…

Stark valspurt

Kommunalrådet Malin Lauber (S) berättade för Smålandsposten att Socialdemkraterna i Växjö har en stark valspurt att tacka för att de gått bättre än vad tidigare opinionsundersökningar pekat på.

– Våra valarbetare har varit jätteduktiga. Vi har haft över 12 000 samtal med invånarna i Växjö kommun och vi har knackat jättemånga dörrar. Vi har pratat på gator och torg. Det märks i slutet av valrörelsen, säger hon till Smp.

Några mer udda fåglar finns dessutom representerade i valresultatet. I Växjö har Kommunistiska partiet och Rättvisa Rörelse Partiet fått 0,3 procent vardera av rösterna. Liberalkonservativa partiet Medborgelig Samling fick 0,2 procent av rösterna. 

Så gick valet i Lund

S 30,3 (-1,8)

M 30 (1,1)

SD 8,7 (1,1)

V 8 (0,9)

C 7,6 (-0,7)

KD 5,7 (2,1)

L 4,3 (0,6)

MP 4,1 (-2,8)

 

Karlskrona kommun. Foto: HANS G FRIBERG / PRESSENS BILD BLEKINGE LÄNS TIDNING

KARLSKRONA: Utesluter inte koalition 

Socialdemokraterna blev överlägset största parti, men en oviss tid väntar för att bestämma Karlskronas politiska framtid.

– Vi utesluter inte en större koalition med fler än tre partier, säger Magnus Manhammar (S), ordförande i Karlskrona, till Sydöstran.

Med över 30 procent av rösterna kammade Socialdemokraterna ohotat hem titeln som största parti i Karlskrona.

Det kom dock efter en sjunkning på över fem procentenheter sedan förra valet. 

Nu står S inför ett beslut att bestämma vilka partiet ska styra med i framtiden. Under den senaste mandatperioden har partiet styrt tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet.

Det kan komma att ändras framöver.

– Vi utesluter inte en större koalition med fler än tre partier. Det arbetet börjar nu, säger Magnus Manhammar (S), ordförande i Karlskrona, till Sydöstran.

Kan bjuda in till samtal

Frågan är om de partierna kommer att vara tillgängliga. På annat håll tycks Moderaterna ha intresse av att samla de klassiska allianspartierna i kommunen. 

– Om Moderaterna vill bjuda in till ett sådant samtal så kommer Liberalerna att lyssna, säger Börje Dovstad, kommunalråd för Liberalerna, till Blekinge Läns Tidning.

Ingrid Hermansson, ordförande för Centerpartiet i Karlskrona:

– Vi ser ut att öka med två kommunfullmäktigemandat och det är vi jätteglada för. Men det finns ingen tydlig majoritet för Socialdemokraterna och Miljöpartiet rasade så det gäller att hitta förhållningssätt, säger Hermansson till BLT.

Så gick valet i Karlskrona

S 32,4 (-5,7)

V 5,6 (0,1)

Mp 3,2 (-2,6)

M 20,9 (1,2)

C 7,4 (1,1)

L 5,9 (0,2)

KD 5,7 (2,3)

SD 18,4 (5,0)

 

Perstorps Framtid blev störst i Perstorp. Foto: JENS CHRISTIAN

PERSTORP: Unikt parti blev störst

Perstorps Framtid är klar vinnare i Perstorps kommun. 

Det lokala partiet fick 30,6 procent av rösterna, mer än sex procent större än Socialdemokraterna. 

– Det är helt fantastiskt att få vara med och leda partiet till sin första valseger, säger Torgny Lindau, ordförande för partiet, till Helsingborgs dagblad.

Rösterna i Perstorp är färdigräknade. När fem av fem valdistrikt räknats är det lokala partiet Perstorps framtid klar vinnare. 

Partiet har fått 30,6 av rösterna i kommunvalet, vilket motsvarar 1111 röster.

Perstorps Framtid är också över sex procent större än det näst största partiet i kommunen, Socialdemokraterna (23,9 procent), som inte kunde dölja besvikelsen efter valresultatet.

– Det är naturligtvis jättetråkigt. Men jag förstår att Perstorps framtid ökar, de är det lokala partiet, säger Elisabeth Holmer, ordförande för Socialdemokraterna, till Helsingborgs dagblad.

Utesluter inte samarbete

Holmer kan dock trösta sig med att Perstorps Framtid inte utesluter ett samarbete med S i kommunen.

– Vi har sagt att vi är beredda att samarbeta med de partier som delar våra hjärtefrågor som vi gått till val på. Vissa partier har legat närmare oss än andra. Socialdemokraterna har delat våra åsikter i mångt och mycket, säger Torgny Lindau, ordförande för Perstorps Framtid, till Helsingborgs dagblad.

Tredje största parti blev Sverigedemokraterna med 18,8 procent av rösterna. Det som sjönk mest var Vänsterpartiet – nästan tre procentenheter.

Så gick valet i Perstorp

S 23,9 (-3,6)

V 1,4 (-2,9)

MP 2,1 (-2,1)

M 10,1 (0,1)

C 8,5 (0,3)

L 1,5 (-0,3)

KD 2,9 (0,5)

SD 18,8 (2,6)

PF 30,6 (5,7)

 

För övriga kommuner, gå in här, se vad dina grannar röstade på och läs allt om valet 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!