Så förvandlar Mary det danska kungahuset

Det här är kronprinsessan Mary.
Kronprinsessan Marys agenda i kungahuset är mycket mer politiskt inriktad än drottning Margrethes.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Drottning Margrethe sägs ha en fin relation till kronprinsessan. Under förra hösten utsåg hon Mary till riksföreståndare.
Foto: HILDEBRANDT/SIPA/SHUTTERSTOCK

Nu ska det bli fokus på annat än kultur, hantverk och arkeologi i det danska kungahuset.

Kronprinsessan Mary tar över allt mer – och då hamnar i stället saker som psykiskt välmående, LGBT-rättigheter och klimatfrågan på agendan.

– Det är helt naturligt att kungahuset kommer präglas av sådana frågor framför. Det är Marys profil, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen till Se og Hør.

Sakta men säkert sker en generationsväxling i det danska kungahuset. Drottning Margrethe syns alltmer sällan ute på officiella uppdrag, i stället är det kronprinsparet Frederik och Mary som styr agendan.

Och då ser plötsligt agendan väldigt annorlunda ut. Tidigare, när drottning Margrethe har varit som flitigast, har det mest handlat om besök i kulturvärlden. Balett, konst och teater har länge förknippats med det danska kungahuset. 

Så lär det inte bli framöver. Med kronprinsparet Frederik och Mary är kungahuset på väg att ta en helt annan, lite mer progressiv inriktning. 

Under den senaste månaden har till exempel kronprinsessan Mary varit på en välgörenhetskonsert med fokus på psykisk ohälsa, talat vid årets Pride-vecka och deltagit i ett möte med WWF Världsnaturfonden. 

– Hon flörtar med modern identitetspolitik. Kungahuset har traditionellt varit tillbakadraget i poltitiska frågor, man kan inte säga att medlemmarna varit helt utanför debatten men det har varit en viss försiktighet, säger Sebastian Olden-Jørgensen, till Se og Hør.

Drottning Margrethe har främst intresserat sig för kulturfrågor.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Snart tar kronprins Frederik över som regent i Danmark med kronprinsessan Mary vid sin sida. Frågan är hur länge det dröjer innan drottning Margrethe lämnar över makten.
Foto: HANNE JUUL / MEGA/IBL

Finns vissa risker

Sebastian Olden-Jørgensen ser också en viss förflyttning på den politiska skalan. 

– Kungahuset har traditionellt befunnit sig lite till höger om mitten. Nu tyder allt på att de i stället flyttar sig lite åt vänster. 

Sebastian Olden-Jørgensen ser att det finns vissa risker med kronprinsessan Marys engagemang. Kommer det accepteras den dagen hon blir drottning?

– Om man uppfattar kungahusets roll som de som binder samhället samman över politiska och ideologiska skillnader, så är det ett problem med det, säger han. 

Men drottning Margrethe verkar inte ha några problem med hur svärdottern tar sig an sina uppdrag i det danska kungahuset. 

Under förra hösten utsåg hon kronprinsessan Mary till riksföreståndare – en roll som drottningen aldrig gav till prins Henrik. 

– Mary är mer kunglig än de kungliga själv. Och mer kunglig än vad kronprins Frederik någonsin önskat att vara, sa kungahusexperten Søren Jakobsen i samband med utnämningen.

Marys utveckling har under den senaste tiden varit anmärkningsvärd, menar han. 

– Mary blir mer och mer en drottning. Hon är inte längre den vanliga australiska flickan som råkade möta en prins. 

TV: Mer om danska kungahuset

Hur bra koll har ni på den danska regenten?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!