Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så förändrades läsaren Pär-Jonas av livskrisen

Pär-Jonas Jönsson bjuder in till en välstädad lägenhet. Foto: JENS CHRISTIAN
Kvällspostens fikaturné har landat i Karlskrona. Foto: JENS CHRISTIAN

Under en livskris kom Pär-Jonas Jönsson, 47, till insikt om mycket i livet – bland annat i Kvällsposten.

Sydrunt är bäst i tidningen och sportbilagan lägger han åt sidan.

– Sen gillar jag att läsa om människor och om positiva nyheter, säger Pär-Jonas Jönsson.

KARLSKRONA. Han står redan på balkongen när Kvällsposten anländer till bostadsområdet strax utanför Karlskrona centrum

Kvällspostens turné till er läsare har kommit till Blekinge. 

– Ska ni ut och campa?, ropar Pär-Jonas Jönsson och syftar på fotografen Jens Christians stora väskor och picknickkorgen.  

Pär-Jonas Jönsson läser helst om de positiva nyheterna. Foto: JENS CHRISTIAN

Gillar Sydrunt

Pär-Jonas Jönsson, ursprungligen från Eslöv, har efter flyttar till Jönköping, Åstorp och Gävle till slut landat i Blekinge. 

För de lokala nyheterna har han sedan 2006 vänt sig till Kvällsposten. Framför allt på helgerna grottar han ner sig i tidningen. 

Det är just det lokala som intresserar honom.

– Det bästa med tidningen är den sidan med en karta över Sydsverige och nedslag i olika städer, säger han.

Sydrunt?

– Ja, precis. Sydsverige runt! En av anledningarna till det är att jag läser tidningen baklänges, där det är horoskop, korsord och tv-del också. Ni kanske ska flytta fram sydrunt längre fram i tidningen? 

Livskrisen

Men läsvanorna har genom åren förändrats. Samtalet leder snabbt in på en livskris och Pär-Jonas Jönsson berättar om hur han flyttade till Karlskrona för ett vikariat och därefter blev arbetslös. Om hur han gillade staden och beslöt sig för att stanna för att hitta ett nytt jobb.

Nu har det gått fem år sedan han slutade på sitt jobb och han söker fortfarande ett nytt. Han jobbade med kartor och går i dag en utbildning, via Arbetsförmedlingen, i en verkstad.

– Jag kände att jag inte tillhörde något i samhället. Det var en livskris och de tre senaste åren har jag jobbat med att laga mig själv, säger Pär-Jonas Jönsson.

– Då spelade det inte någon roll vad jag läste i tidningen. Det var som ett svart hål, jag läste allt men påverkades inte.  Det var jobbigare för mig om det hände något litet privat, som en punktering på cykeln, än en stor katastrof långt i från mig.

Positiva nyheter

I dag ser han annorlunda på mycket. Han har ”kommit till insikt”, som han uttrycker det. 

Och han läser tidningen på ett annat sätt – Pär-Jonas Jönsson trånar efter de positiva nyheterna och försöker sätta texterna i ett sammanhang. 

Foto: JENS CHRISTIAN

Den 47-årige årige Blekingebon har under en tid hjälpt till hos Röda korset i staden. Till en början gjorde han det för att ”ha något att göra om dagarna”. I dag ser han fram emot att göra saker för andra.

Den typen av historien läser han också gärna om. 

– Framför allt när ni lyfter upp människor som gör någonting bra för andra människor, hjälper dem. När jag läser de positiva nyheterna känner jag att det finns hopp för mänskligheten, säger han.

Men det viktigaste för honom att den lokala känslan, berättar han.

– Jag hade kunnat köpa Aftonbladet, men då är det bara Stockholm, Stockholm, Stockholm. Men det vill jag inte läsa om, utan jag vill läsa om det som sker här nere. Om det dyker upp ett område eller en människa jag känner till blir det ju mer intressant, säger Pär-Jonas.

Finns det något du inte läser i tidningen? 

– Sporten. Det är bra att den ligger i en separat bilaga. Då är det lätt att bara plocka bort den, säger han och visar tydlig med händerna hur han lägger bort sportdelen.

Kortare texter

Pär-Jonas Jönsson häller upp ytterligare en kopp kaffe och tar en bit vetelängd, och inleder nästa del i samtalet: De stora, tunga texterna om händelser långt i från honom. 

Samtidigt tar han till tidningen Metro för att jämföra formatet. 

– Om det är en stor händelse i ett annat land och om det är flera uppslag om något är det tack och hej. Det blir för mycket och ohanterbart för mig. Jag vill förstå och då tar det så lång tid, säger han.

– Det är precis som på Facebook. Om det är en bild och ett ord till det stannar jag upp och kollar. Men om skylten med ”visa mer” kommer upp trycker jag nästan aldrig. Då är det en lång text. Jag vill ha en snabbare resumé. Titta på Metro, de har ju byggt tidningen på att det ska gå att hinna läsa på tåget eller bussen. 

Finns det något ämne du vill läsa mer om i tidningen? 

– Grundvatten, det är nog för att jag arbetat med det. Det är ju så otroligt låga nivåer nu på grundvattnet, det hörde jag nu senast i dag på radion. 

Pär-Jonas Jönsson visar glatt upp det senaste projekt i verkstaden. Foto: JENS CHRISTIAN
Foto: JENS CHRISTIAN