Så flög knarkplanet "under radarn" i Europa

Den här rutten flög planet.
Foto: Fightradar24.Com Fightradar24.Com / FLIGHTRADAR24.COM
Flygplanet besökte det lilla flygfältet Drachten i Nederländerna.
Foto: Henk Geerlings
Ett plan av den här typen användes vid den misstänka smugglingen. Bilden är en genrebild.
Foto: Shutterstock
Planet åkte från Groningen till Landskrona.

Männen i Cessnaplanet slog av transpondern och kunde flyga "under radarn" i Nederländerna. Men deras beteende väckte uppmärksamhet och när de landade utanför Landskrona greps de av polis misstänkta för grovt narkotikabrott.

Bakom spakarna satt en 48-åring med ett digert straffregister, enligt misstankarna.

Polisen slog till mot det lilla Enoch Thulins Flygplats utanför Landskrona en vardagskväll innan påsk. I samband med tillslaget greps två män som kommit med planet och en man som väntat i en bil på marken. Männen häktades senare misstänkta för grovt narkotikabrott. Samtliga nekade till brott.

Enligt vittnesuppgifter från tillslaget togs en väska i samband med ingripandet men några detaljer om innehållet har ännu inte släppts. Enligt Stefan Gradler, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Malmö, kommer det också att dröja ytterligare ett tag med åtalet som ursprungligen var planerat till 15 april.

– Jag kommer att begära förlängning. Det är mycket tekniska undersökningar som är på gång också.

Hämtade väska i stan

En del av utredningsarbetet innebär att hämta in uppgifter från Cessnans besök på det lilla flygfältet Drachten i Nederländerna. Ett besök som tidningen Leeuwarder courant och Sydsvenskan/HD rapporterat om.

Drachten är ett mindre flygfält som bemannas av volontärer. Och de volontärer som var på plats den dagen det svenska planet landade minns en del märkligheter. Bland annat att en av svenskarna åkte tomhänt in till stan och att han återvände med en väska av kabinformat på hjul. Dessutom var det märkligt att både piloten och passageraren talade så dålig engelska eftersom det är det internationella flygspråket.

Det märkligaste kan dock vara att svenskarna ville skippa landningsavgiften eftersom de bara hade svenska pengar på sig. Volontärerna fick köra ut en bil framför planet för att förmå svenskarna att lösa notan.

– Det kanske var lite naivt, men det var först då som vi började tänka på att ringa polisen, säger flygplatsvolontären till Leeuwarder Courant.

Polisen slog till

Efter att svenskarna lyft från Drachten bar färden mot Sverige och Enoch Thulins flygfält. Där slog polisen till och grep de tre männen.

Cessnan, som tillhör en sydsvensk flygklubb, är numera återbördad till flygklubben där en av de gripna är medlem. Det var dock inte medlemmen, en tidigare ostraffad man från trakterna, som satt bakom spakarna när planet landade, enligt Stefan Gradler.

Däremot satt klubbmedlemmen i den bil som kom till flygfältet utanför Landskrona.

Enligt åklagaren var det en 48-åring hemmahörande i Stockholm som satt bakom spakarna i planet. 48-åringen har flera domar för bland annat dråp och vapenbrott i belastningsregistret. Han har dock inget flygcertifikat, enligt Transportstyrelsen. Passageraren, en 44-åring från Nyköping, har ett par domar för stöld och häleri på sitt samvete.

Flera frågetecken

Det misstänkta smugglingsförsöket är kantat av flera frågetecken. I Sydsvenskans sammanställning av resan framgår det att Cessnan lämnat in en färdplan som de bara följt till viss del. Planet har lyft från hemmaklubben i Sverige på morgonen och landat i nederländska Groningen vid lunch. Därefter ska transpondern ha stängts av vilket inneburit att planet försvunnit från radarn. Och det är under detta tomma fönster i rutten som Cessnan landat på det lilla flygfältet i Drachten.

Det är dock oklart om det är den oortodoxa flygningen som ligger bakom tillslaget eller om polisen har haft några av aktörerna under uppsikt sedan tidigare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!