Så fixar du läskigaste Halloweenfesten

Foto: Forra Luis

MALMÖ/LUND. I dag firar vi halloween i Sverige. En ny högtid - men inte desto mindre rolig. Så passa på att skrämmas hela veckan. Vi hjälper dig att fixa den läskigaste Halloweenfesten och guidar dig till de mest skrämmande nöjena. Vi ses i natten - om du vågar.

Läskigaste utstyrseln

 * Självklart ordnar du en maskerad. Klä dig hur du vill – men se till att det är läskigt.

 * Häxor, spöken, trollkarlar, skelett, eller karaktärer ur skräckfilmer passar utmärkt. 

 * En enkel kostym är en spökdräkt i form av ett lakan, eller en pappersmask som du gjort själv.

 * För en mer avancerad dräkt finns flera butiker i Malmö som kan hjälpa till, men var 

 beredd på att efterfrågan på skräckkläder är stor kring halloween.

* Partyland

Östergatan 27, Malmö 040–72789

* Buttericks

Skomakaregatan 4, Malmö 040–129006

Äckligaste dekorationerna

 * Förutom gummispindlar, självlysande maskar och spindelväv finns det en hel del dekorationer som du kan ordna själv. 

 * Varför inte slita huvudet av några gosedjur och doppa delarna i röd färg?

Rysligaste pumpalyktan

 1. Måla ett mönster på pumpan med ögon, näsa och mun.

 2. Skär av ett lock.

 3. Gröp ur pumpan med en kraftig sked.Fruktköttet kan man spara och  använda till matlagning. Kärnorna kan man tvätta och rosta i ugnen.

  4. När pumpan är urgröpt ska mönstret  skäras ut.

  5. Sätt i ett ljus  och lyktan är klar.

Förkrympta huvuden

 Äpplen

 citronsaft, ca 1 dl

 salt, ca 2 tsk

 risgryn till tänder

 russin eller nötter till ögon

 lin eller liknande till hår

 * Blanda citronsaft och salt i en skål. Skala äpplena och skulptera mun, ögon och näsa. Doppa äpplena i citronsaften. Sätt i riskorn till tänder, russin till ögon. Torka äpplena i ugnen på svag värme. Fäst lite hår av lin eller ull.

Vidrigaste maten

 * Trollhår med drakdregel, fladdermushjärnor, larver och mjäll (svart pasta med saffrans- och skaldjurssås...).

4 portioner:

 2 schalottenlökar

 2 burkar rökta musslor

 1 burk räkor på burk

 1 röd paprika

 2 vitlöksklyftor

 1 paket saffran

 1 dl vitt vin, torrt

 8 msk crème fraiche, lätt

 0,5 kg svart tagliatelle

 parmesanost, riven

 cayennepeppar

 paprikapulver

 salt

Tillagning:

 1. Hacka lök och vitlök och strimla paprikan. Fräs lök, vitlök, paprika i lite av oljan från musslorna. Krydda med lite cayenne, paprika och saffran. Låt allt svettas på låg värme i cirka 5 minuter.

 2. Klicka i crème fraiche och tillsätt vin. Låt allt koka ihop i ca 5 minuter.

 3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

 4. Precis innan rätten ska serveras: tillsätt räkor och musslor och låt allt bli varmt.

 5. Garnera med parmesanost och lite fler larver (räkor)

Snorgrönaste bålen

 1 del Midori

 1 del Pisang Ambon

 1 del Sourz Sour Apple

 1 del grön curacao

 1 del vodka

 1 del limejuice

 5 delar Festis med kaktussmak

 5 delar apelsinjuice

 5 delar syltade gröna körsbär

 is

 * Fyll en bålskål med is. Häll över ingredienserna.

 OBS! Alla ingredienser behöver inte användas. Förenkla genom att bara använda apelsinjuice, vodka och en av de gröna likörerna.

Marshmallowsspöken som hemsöker dina smaklökar

 20 stycken marshmallows

 300 g vit choklad

 50 g mörk choklad

 20 stycken grillspett av trä

 1. Spetsa marshmallows på var sin pinne. Ställ dem upp och ned på en tallrik och sätt in dem i frysen i ca 20 minuter. Smält den vita chokladen i vattenbad.

 2. Ta ut marshmallows, en i taget, ur frysen och doppa dem i den vita chokladen.

 Låt spökena stelna, gärna i kyl.

 3. Ge spökena ansikten genom att doppa en spetsig grillpinne i smält, mörk choklad och ”måla” på ansikten. Låt spökena stå i kylen tills de ska serveras.

Ruggiga fester och ett urval av otäcka aktiviteter

 * Vill du inte ordna en egen fest? Flera klubbar har halloweentema:

 * Lördag 3 november

Versus: Minilogue LIVE – Halloweenparty! Versus bjuder in dig till elektronisk galenskap! C/O Bar, 23.00, 20 år.

 * Aktiviteter på stan:

 Gör betlyktor, fladdermusholkar och masker! 29 oktober till 2 november 13.00–14.30 för barn 6–12 år, Kommendanthuset i Malmö.

Betlyktstillverkning, 31 oktober – 1 november, Kulturen, Tegnérplatsen i Lund kl 11:00, 13.00, 14.30. Max 25 barn. Rek från 6 år. Pris 20 kr. Boka plats på telefon 046-35 04 32.

Källor: NE.se, tasteline.se, festfixarna.com

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!