Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så fixar du en lyxig weekend i Danmark

Ett av de härliga rummen på Broholm slott. Foto: VisitOdense/Visit Denmark
Broholm slott. Foto: VisitOdense/Visit Denmark
Klassisk mat finns det i massor i Danmark. Foto: Ditte Isager/Visit Denmark
Foto: BILDBYRÅN
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Inget är så danskt som drottning Margarethes Fredensborg slott. Foto: STEFAN LINDBLOM

Vem säger nej till en lyxhelg?

På andra sidan sundet hittar du slott, mat i värdig en Michelin-Guide och weekendnöjen i världsklass. Och genom att förlägga weekenden i Danmark kan du lägga pengarna på just lyx i stället för på resan.

Klassiska slottshelgen

Inget doftar lyx såsom en natt mellan lakanen under tinnar och torn. Och det de danska slotten saknar just tinnar och torn tar de igen i mat, spa och rofyllda omgivningar värda en guldpläterad kejsare.

Broholm Slot. Foto: Google Street View

Broholm Manor House erbjuder gourmethelger. Jepp, det är kaffe och hembakt i salongen, champagne i finsalen och femrätters årstidsinspirerad middag. Sen är det dags att krypa till kojs i ett av slottsrummen innan det vankas lokalt inspirerad frukost.

Broløkke är en barockherrgård från 1700-talet. Här kan man leva som en greve eller grevinna i ett dygn – välkomstdrink och middag ingår i slottets paket.

 

Urban lyxhelg

Köpenhamn är en metropol av globala mått och det innebär givetvis att utbudet av shopping, mat och dryck i den övre delen av glamorskalan är överdådigt.

Med bara några få fiffiga tips innanför helgvästen är den danska huvudstaden lättare att ta sig an än en tipspromenad för lågstadieelever. 

I hjärtat av Köpenhamn, ströget, finns störst möjlighet för shopping. Men kommer du bort från huvudgatan finns det guldkorn. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Lyxig secondhand-shopping årets julklapp – och ett exklusivt alternativ till vanlig tråkig shopping i de fina upptrampade salongerna – i ett. Här finns möjlighet att göra ett, i ordets rätta bemärkelse, exklusivt fynd. I Köpenhamn finns mängder med snitsiga oaser för seconhand i det mer snofsiga segmentet. Ett exempel är I Blame Lulu på Rosenvængets alle 8 där du kan botanisera bland  designbegagnat och oanvända märkesvaror från tidigare kollektioner. Ett annat vattenhål för de retrofrälsta är den exklusiva second hand-butiken Trois Pommes Vintage på Strandvejen 114.

Eftermiddagsdrink med stil intar du på Lidkoeb. Den aningens dolda cocktailbaren ligger bakom en oansenlig dörr på en innegård. Innanför finns skön miljö och drinkar av ypperska klass.

 

Nattvila de lux:

Hotel D'angleterre kategoriseras som Danmark absolut lyxiga hotell. Pengarna du lägger ut återbetalas i superlyx. 

Men att ha en lyxig weekend i Köpenhamn och pengar kvar på kontot går – om du vet var du ska leta. 

Hotel D'Angieterre beskrivs som Danmarks lyxigaste. Foto: KELD NAVNTOFT / SCANPIX DENMARK TT NYHETSBYRÅN

Babette gör sitt för att rädda miljön. Hotellet ingår en kedja med fem hotell i Köpenhamn. Här tvättar du håret i organiskt schampo efter att du lyxat till det på hotellets spa. Eller tar du ett glas vin i en av läderfotoföljer i hotellets orangeri. 

Copenhagen Admiral Hotell är anrikt och det ligger precis vid Nyhavn. Beläget i ett gammalt lagerhus för spannmål finns det plats för 336 rum. Tegelväggar och takbalkar i kombination med ett marint tema är arkitekturen speciell. 

 

Julstämning med guldkant

Det danska julbordet skiljer sig en aning från det svenska, men är givetvis ack så naggande gott. 

Kokkedal Slot Copenhagen är ett av flera lyxhotell som erbjuder julefrokost-vistelse. Och då juldygnet äger rum under slottstak stavas begivenheten champagne, privat julbuffé, dans till slottsorkestern och prålig frukostbuffé.

Comwell Hotel Korsør är ett av många hotell som erbjuder julbord.

Ingången till Kokkedal Slot. Foto: Robin Skjoldborg/Visit Denmark

 

Gastronomisk weekend

Danmark är världsberömt för sina restauranger och understundom verkar det som att det finns fler Michelinstjärnor i Danmark än ölkapsyler på Roskildefestivalen.

Henne Kirkeby Kro är en klassisk dansk kro med gastronomisk guldkant för den riktiga finsmakaren. Kocken Paul Cunningham storverk i köket har renderade 2017 restaurangen två Michelinstjärnor.

 

Aftonmat i världsklass:

Att prata dansk mat utan att nämna smörrebröd gränsar ju till tjänstefel. Men brödet intas normallt inte på kvällen.

Köpenhamn erbjuder några av världens bästa restauranger – 16 av dem har stjärnor i Guide Michelin. Och även om det finns restauranger med oerhörd lyx, finns det också lyx i budgetversion.

Noma flyttades 2014 och blev då av med sina två Michelin-stjärnor. Numera finns Noma 2.0. Foto: DRESLING JENS / AP POLFOTO

Noma är som vanligt fullbokad – så det gäller att vara ute i god tid. Att prata om mat i världsklass går naturligtvis inte utan att nämna White Guides etta i Danmark. 

Restaurangen lade ner 2009 och blev då av med sina michelinstjänor – för att förra året starta upp igen. Noma 2.0. Och precis som förra vändan med nordiska specialiteter. 

Bib Gourmand-restaurangerna är lyx till ett överkomligt pris. Senaste åren har restaurangerna börjat ploppa upp i Köpenhamn och beskrivs vara ett bra val att testa det Danmark har inom fine dining och gourmet. 

Men alltså utan att tömma börsen helt. 

 

Klassisk kroghelg

De danska värdshusen, "kro", inrättades för att ge kronan logi när dess representanter var ute och rörde på sig bland undersåtarna. Många av värdshusen finns kvar och är i dag poppis bland danskar och tillresta som unnar sig vila, mat och allmänt danskt hygge.

Foto: Claes Bech-Poulsen/Visit Denmark

Falsled Kro som ligger i de sydliga delarna av ”Danmarks trädgård”, Fyn, serveras danska och franska rätter med fokus på lokala råvaror. Efter ett erkännande i White Guide ses restaurangen som en av Danmarks främsta. Rummen – de flesta med öppen spis – ligger intill en 1000 kvadratmeter stor trädgård.

Några rum med havsutsikt, andra över det unika landskapet.

Gamle Humlebæk Kro frontar med ”Hos os er det altid tid til en snaps og en snak”. Beläget mellan Köpenhamn och Helsingør, med anor från 1740.

Värdshuset fick en stämpel av kung Christian VI redan under öppningsåret och även om verksamheten flyttats sedan dess är restaurangen fortfarande uppskattad i Danmark.  

 

 

Vad betyder hygge?

Ordet hygge kommer ursprungligen från norskan och betyder ungefär “välmående”. Det dök upp i det danska språket på 1700-talet och har sedan dess blivit en del av den danska folksjälen.