Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så firas julafton av kändisarna

Lill Lindfors ska fira jul på Åland.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Julafton ter sig på olika sätt, för Lasse Åberg och Sven Melander.
Foto: EERO HANNUKAINEN / ALL OVER PRESS EEROBILD
På julafton kommer Gudrun Schyman befinna sig i Lissabon.
Foto: OLLE SPORRONG
Paret Mandelmanns öppnar sina dörrar på julaftonsmorgonen.
Foto: LASSE SVENSSON
Tina Nordström börjar fira jul tidigt.
Foto: YLWA YNGVESSON
Julen är en viktig högtid, anser Björn Ranelid.
Foto: JAN DÜSING
Robin Paulsson hoppas att det kommer snö till jul.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
1 / 7

Julfirande i Lissabon, borttappade halsdukar och en risgrynsgröt gjord på 15 liter mjölk – det är några av ingredienserna i kändisarnas julaftnar.

Medan några väljer att satsa på julklapparna, menar andra att julmiddagen är det som väger tyngst.

Vad alla har gemensamt är viljan att omge sig med värme och kärlek, medan vintern härjar utanför fönstren.

Björn Ranelid har firat jul med sin fru i 41 år.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Björn Ranelid, 68, författare.

Hur firar du jul?

– Det är alltid barnen som avgör var vi ska vara på jul. Var vi ska vara är inte helt bestämt än, men jag kommer med säkerhet att fira med min fru, barn och barnbarn. Min fru firar jag alltid jul med, jag har varit gift med henne i 41 år och sedan dess har vi inte firat utan varandra. Julen är då jag anser att man bör slappna av och hålla samman. Det är en viktig högtid.

Hur ser ditt julbord ut?

– Jag är konventionell på så vis att jag vill ha skinka, prinskorv och köttbullar. Men sprit är inte viktigt för mig, jag förstår mig inte på människor som behöver dricka alkohol. Alla  barn ska känna sig trygga på julafton, som vuxen bör man därför inte bli berusad i deras närhet.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag tycker om att ge, men tycker inte lika mycket om att få. Barnbarnen ska få lov att ha tindrande ögon på julafton. Det behöver inte vara dyra paket, men jag vill att de ska få ha spänningen när de öppnar presenterna.


I julklapp önskar sig Tina Nordström ett par snöskor.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tina Nordström, 44 år, kock.

Hur firar du jul?

– Jag firar helst jul under en längre period. Granen tas in tidigt, jag är den första i hela kvarteret som tar in den. Jag älskar allt som händer innan julafton och firar gärna med alla som vill.

Hur ser ditt julbord ut?

– Långkål och den norrländska tunnbrötsblötan är något jag måste få på julbordet. Tunnbrödet doppas i spadet och äts med smör och senap.

Vad önskar du dig i julklapp?

– I år önskar jag mig snöskor. Målet är att lyckas gå upp för skidbacken, medan barnen åker nedför. Jag kallar det "kärringen mot strömmen". Om man inte vet vad man ska ge sina nära och kära rekommenderar jag en god olivolja, med djup och pepprig smak.


På julbordet har Lasse Åberg gärna en italiensk buffé.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lasse Åberg, 77 år, konstnär, regissör, musiker och skådespelare.

Hur firar du jul?

– Vissa delar av familjen firar julen på sitt håll, därför har vi ett tillfälle innan julafton då alla samlas. Vi kallar det för "lilla julafton". Då är barn, barnbarn och barnbarnsbarn med, det är en familjehögtid.

Hur ser ditt julbord ut?

– Vi brukar ha ett lite otraditionellt julbord, inte så mycket risgrynsgröt – men god mat. Ibland har vi en italiensk buffé, med hela paketet. Pestopasta, mozzarellaost med basilika och tomat, små pajer och kanske en minestronesoppa. Plockkäk är underbart. 

Vad önskar du dig i julklapp?

– I min familj köper vi några skämtklappar till varandra, i övrigt tycker jag att vi alla har lite för mycket saker. Men någon liten symbolisk sak kan vara fin att ge, det skulle vara det i så fall. Ett julklappstips till Kvällspostens läsare är att skicka pengar till Rädda Barnen. Vi lever i ett överflöd, då är jag dessutom en riktig samlare – så jag vet vad jag pratar om.


Gudrun Schyman ska till Lissabon över julen.
Foto: OLLE SPORRONG

Gudrun Schyman, 69 år, politiker.

Hur firar du jul?

– Den här julen ska jag och min sambo Jacques till min dotters svärföräldrar i Lissabon, Portugal. Förra julen var vi alla hos mig i Simrishamn, då var vi nästan 20 personer. Det var väldigt roligt, men i år blir det vi som rör på oss i stället.

Hur ser ditt julbord ut?

– Jag är mest för grönsaker, det fungerar alldeles utmärkt att ha massor med grönsaker på julbordet. Jag brukar själv ha grönkål, rödkål och rotfukter, bland annat. I vanliga fall äter jag inte särskilt mycket kött, men jag har gjort en julskinka på vildsvin de senaste åren som är fantastiskt god.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag önskar mig att alla röstar på Feministiskt initiativ i nästa val, det är min önskejulklapp. Sitter någon läsare utan julklappsidéer föreslår jag att man ger bort den bok som jag nyligen har gett ut ihop med serietecknaren Ellen Ekman. Den är rolig och folkbildande, i serieform.


Varje år tappar Robin Paulsson bort minst en halsduk.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Robin Paulsson, 33 år, komiker och programledare.

Hur firar du jul?

– Julafton i år blir som vanligt, med trevligt sällskap, mycket mat och förhoppningsvis lite snö. Jag kommer fira med familjen hemma hos mina svärföräldrar, något som har blivit lite av en tradition.

Hur ser ditt julbord ut?

– Min svärmor gör en väldigt god fisksoppa. Det är kanske inte den vanligaste rätten på julbordet, men det är en favorit.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag tappar bort åtminstone en halsduk varje år, därför passar jag på att önska mig det. Det är roligt att packa in en väldigt liten julklapp i ett väldigt stort paket annars, det brukar bli en rolig överraskning när personen öppnar paketet.


Familjen Mandelmann bjuder sina julgäster på en stor risgrynsgröt.
Foto: LASSE SVENSSON

Marie Mandelmann, 53 år, lantbrukare, författare och tv-personlighet.

Hur firar du jul?

– Vi firar jul genom att öppna upp våra dörrar vid 9-tiden på morgonen och bjuder in nära och kära, grannar och den som känner sig ensam. Folk droppar in som de behagar, det brukar samlas ungefär 50 personer om jularna. Vi bjuder på pannbröd, kakor, saffransvåfflor med jordgubbssylt, goda ostar och korvar, dessutom lagar vi en jättestor risgrynsgröt gjord på 15 liter mjölk. 

– När vi hade firat på det sättet några år några kom en granne från orten. Grannen berättade att bonden som hade bott på gården förut också alltid hade bjudit in till frukost på julafton. Det satt tydligen i väggarna, vi förde traditionen vidare.

Hur ser ditt julbord ut?

– Vid 16-tiden har alla gäster gått hem, då är vi ganska trötta. När det bara är familjen kvar brukar var och en göra någon maträtt per person. Vårt julbord blir ett hopkok av allas favoritmåltider. Gustav brukar göra en sillsallad och min dotter är förtjust i sushi, därför har det varit sushi på julbordet vissa år.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Just nu är det så oroligt i världen, jag önskar att vi alla tänker lite mer med hjärtat och att vi försöker hålla ihop – oavsett kultur och religion. Sedan tycker jag att vi ska värna om miljön, vi måste ta hand om jorden.


Tidigare har Sven Melander firat jul i London.
Foto: PERNILLA WÄSTBERG / PERNILLA WÄSTBERG / EXPRESSEN

Sven Melander, 70 år, skådespelare.

Hur ser ditt julbord ut?

– Är vi hemma vill jag ha ett konventionellt julbord med skinka, brunkål, sill, potatis, leverkorv och ris à la Malta. Skinka och brunkålen tycker jag är allra godast.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Jag har inte önskat mig något särskilt på väldigt många år. Julen är barnens högtid. För vuxna anser jag att julen innebär att umgås och äta gott. Däremot gillar jag hårda paket i form av böcker. Att få och ge en bok är alltid rätt. Jag själv läser väldigt mycket biografier.


Lill Lindfors tycker om att testa olika varianter av julskinka.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lill Lindfors, 77 år, sångerska.

Hur firar du jul?

– Den här julen ska jag ut till Åland, min dotter har tagit över sommarhuset där. Åland är betydelsefullt för mig, det var där jag var om somrarna som barn. Det blir jag, min man och min dotters familj, samt vår hund Vinja, som ska dit. Det känns fint att vi ska fira där, jag ser fram emot det.

Hur ser ditt julbord ut?

– Jag brukar testa olika varianter av julskinka, kalkonskinkan är jättegod. Skaldjur tycker jag också om. Det finns en åländsk tradition i form av morots- eller päronlåda som vi också har ibland. Andra jular har vi ätit asiatiskt. Julbordet för mig är en blandning av modernt och gammaldags.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Det jag önskar mig är att jag och mina närstående ska mötas, mötet är min julklapp. Att sitta tillsammans och samtala under en lång måltid är meningsfullt för mig. Ofta slösar vi pengar på saker som vi inte bryr oss särskilt mycket om. Det finns oändligt många organisationer man kan stötta i stället.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!