Så farligt är mässling – sju frågor och svar

Foto: © Antonio Gravante Photographer - www.studio-fot
Mässling
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Skåne har drabbats av mässling. 

Två fall har konstaterats och smittskyddsenheten har nu skickat ut instruktioner till sjukvården.

Här får du svar på dina frågor om mässling. Hur farligt det är, hur det smittar och vad du ska göra om du tror att du är smittad.

Hur farligt är mässling?

Enligt Folkhälsomyndigheten är sjukdomen en av de största dödsorsakerna för små barn i låginkomstländer. Men den är i de flesta fall ofarlig och läker ut av sig själv. Även om de flesta som insjuknar blir friska efteråt, kan mässling orsaka svåra komplikationer trots dagens moderna sjukvård. Även dödsfall av mässling förekommer.

Hur smittar mässling?

Sjukdomen smittar genom virus som överförs som luftburen smitta. Oftast räcker det med att en person vistas i samma rum som den sjuke för att bli smittat. Folkhälsomyndigheten räknar med att varje smittad person kan sprida sjukdomen till 18 andra personer.

Vilka är de vanligaste komplikationerna?

En av fem som drabbas av mässling kan bli väldigt sjuka. Framförallt barn eftersom mässling tar hårt på barnets krafter och immunförsvar. Enligt vårdguiden är det vanligt med följdsjukdomar som öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation i samband med mässling. 

I undantagsfall kan mässling leda till hjärninflammation som i sin tur kan orsaka svåra hjärnskador och till och med dödsfall.

Hur ser mässlingssymptom ut

Symptom vid mässling är feber, ögonirritation, hosta, huvudvärk och utslag i munslemhinnan. Efter tre till fyra dagar dyker ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag upp, vanligen först i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och armar och ben.

Vad gör man om man tror man är smittad?

Sök inte vård direkt på vårdcentral eller sjukhusens akutmottagningar. Läs först om mässling på 1177 Vårdguiden. Tror du fortfarande att du har mässling, ring 1177 för bedömning och råd om var du ska vända dig. 

"När man söker sjukvård är det ytterst viktigt att personer med symptom på mässling inte tas in i väntrum och allmänna utrymmen, utan hänvisas till rum med separat ingång eller enhet med isoleringsrum", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Gå aldrig in i en vårdcentral utan att ha ringt i förväg. Du kan smitta hela väntrummet.

Hur vet jag om jag är vaccinerad?

Mässlingvaccin ges i två steg. Första gången vid 18 månaders ålder, den andra dosen när barnet går i årskurs 1 eller 2. Vaccinet är ett kombinationsvaccin mot mässling-påssjuka-röda hund.  Barn födda 1980–2001 vaccinerades en andra gång i årskurs 6.

De som är födda före 1960 har nästan alltid haft sjukdomen som barn, skriver vårdguiden och är därmed också immuna.

De som är födda mellan 1960 och 1980 måste själv ha koll om de vaccinerats två gånger eller haft sjukdomen. Rådgör med en vårdcentral, en barnavårdscentral eller en vaccinationsmottagning om du är osäker på om du som vuxen eller ditt barn behöver vaccination.

Vad är mässlingsläget i Skåne?

Det första mässlingsfallet uppdagades för ett par veckor sedan då en person sökte vård på en vårdcentral i Malmö. Genom att nysta den drabbade Malmöpersonens liv och kontaktnät hittades ett misstänkt mässlingsfall till, i Trelleborg. Den personen har besökt simlektioner i Trelleborg och simhallsbesökare som var där 13 eller 15 oktober uppmanas nu att vara extra vaksamma i ett informationsbrev från smittskyddsenheten. 

Smittskyddsenheten har nu skickat ut instruktioner till sjukvården. Det ska hållas utkik efter symtom som hög feber, torrhosta, utslag som börjar i ansiktet, irriterade och ljuskänsliga ögon. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!