Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fälldes Britta Nielsen – av en hjärnskakning

Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WIEGAARDEN

Bakom ryggen på Socialstyrelsen manipulerade Britta Nielsen utbetalningssystemet och svindlade till sig mångmiljonbelopp.

Nu uppger danska medier att en hjärnskakning fällde bedragerskan.

När hon var sjukskriven upptäckte en kollega hennes att det saknades pengar.

Pengarna som Britta Nielsen lurade till sig var egentligen avsedda för särskilt behövande. Men genom att lura Socialstyrelsens datorsystem förde Britta Nielsen i stället över 147 miljoner kronor till sitt eget konto.

En stor del av pengarna kunde senare spåras till Sydafrika.

Men under hösten förra året uppdagades det stora bedrägeriet – och det efter att Britta Nielsen drabbats av en hjärnskakning. 

Så lurade Britta till sig pengar

För att sopa undan sina spår skötte Britta Nielsen kontrollräkningen själv. Det var också hon som höll kontakt med mottagarna av pengarna. 

Men när att hon varit sjukskriven tvingades en kollega ta hand om kontrollräkningen – och då upptäcktes en differens på 69 047 kronor mellan vad en kommun mottagit och vad som stod i räkenskaperna. 

Och det var inte bara i projekt som Britta Nielsen hade ansvar för som ingick i svindleriet. Hon stod nämligen som kontaktperson till Rigsrevisionen, som trots flera kontrollbesök inte lyckades avslöja henne. 

Så här står det i en rapport en jurist tagit fram till Socialstyrelsen:

– BN (Britta Nielsen) har således också haft möjlighet att dölja sina spår och sina metoder, vilket varken Socialstyrelsen eller Rigsrevisionen har uppmärksammat, då det inte funnits några misstankar om svindel och ingen har därmed haft detta fokus. 

Det gick pengarna till

En stor del av pengarna Britta Nielsen svindlat till sig har spårats till Sydafrika, där hon i lönndom byggde upp ett annat liv. 

På en ranch levde hon lyxliv med hästar, smycken och exklusiva bilar. Mångmiljonbelopp hade också betalats ut till flera familjemedlemmar.

Dottern Nadia Samina Hayats hästuppfödning finansierades bland annat av Britta Nielsens miljoner. Hon själv i Kanal 5 berättat att hon använde pengar från sin mamma till att sälja och köpa upp emot 60 hästar. 

Britta Nielsens andra dotter, Karina Jamilla Hayat har berättat att mamman vid något tillfälle påstått att pengarna kom från investeringar och ett arv. 

Båda döttrarna har delgetts misstanke om häleri. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!