Så enkelt plockar ligorna isär din bil

När bilägarna kom för att hämta sina bilar ur P-huset Anna i Malmö under förra veckan fick flera av dem en obehaglig överraskning.
Foto: KARSTEN PETERSEN
Det är ofta i parkeringshus som ligorna slår till.
Foto: PER WISSING

Under förra veckan bärgades flera bilar med krossade bakrutor från ett parkeringshus i centrala Malmö. 

Bilarna hade blivit bestulna – på sina rattar.

Nu vill polisen varna för ligorna – och hur snabbt de slår till. 

– Det går i vågor det här. Det är olika gäng som är här och jobbar, säger Torbjörn Serrander, utredare på Larmtjänst.

När bilägarna kom för att hämta sina bilar ur P-huset Anna i Malmö under förra veckan fick flera av dem en obehaglig överraskning. 

Den första polisanmälan om stöld kom in vid 9-tiden på torsdagen. Då rapporterade en Mercedesägare att hans parkerade bil blivit utsatt för inbrott under natten. Dessutom var ratten stulen. 

Under förmiddagen kom ytterligare fem anmälningar med liknande innebörd. Och sedan dess har ännu fler trillat in.

– Vi har nio anmälningar. Det är åtta Mercedesbilar och en VW, säger Tomas Stridh, kommissarie vid polisen i Malmö.

Tjuvarna hade slagit till mellan 02 och 06 på morgonen. Polis har varit på plats och säkrat spår innan bilarna bärgades bort men ännu på måndagen fanns ingen gripen i samband med stölderna.

P-huset är öppet mellan 6 och 24. Övrig tid får besökare ta sig in med p-biljett eller keycard. P-huset har kameror vid in- och utfart men ingen bevakning på p-planen. 

– Film hade så klart hjälpt oss mycket, säger Tomas Stridh som konstaterar att den här typen av stölder är svåra att skydda sig emot.

Dramatisk ökning

Larmtjänst, som är försäkringsbolagens gemensamma organisation, sammanställer statistik över till exempel bildelsstölder.  

Förra året presenterade man en rapport där man tittade på utvecklingen av bildelsstölder mellan 2011 och 2015. Rapporten visade att stölderna ökat med 85 procent mellan 2011 och 2015. Färre bilar stjäls men fler bilar slaktas på delar.

Det är sedan tidigare känt att stöldligor inriktade på exklusiva bilar härjar runtom i Sverige. Ligorna inriktar sig ofta på delar från olika märken. Det handlar till exempel om strålkastare och just rattar.

Förra våren gick till exempel polisen i nordvästra Skåne ut och varnade BMW-ägare i Ängelholm för tjuvar som stal såväl ratt som instrumentpanel och hade en speciell förkärlek för Xenon-lampor.

Så sent som på måndagen rapporterade Skånska Dagbladet om att flera bilar i Sjöbo blivit bestulna på sina extraljus under helgen som gått.

– Jag vet att vi har haft ett par fall av stöld av extraljus även i andra kommuner. Vi får givetvis titta på det och samla ihop detta och se om det följer något mönster, säger Malin Sjöblom på polisen i Sydöstra Skåne till Skånska Dagbladet.

BMW-ägare värst drabbade

Enligt Larmtjänst senaste kartläggning är BMW-bilarna hårdast drabbade, följt av Mercedes, Volvo och VW. Stockholm och Västra Götaland var värst utsatt följt av Skåne och Halland.

– Det här kommer att vara ett problem tills man bygger konsoller som inte går att ta bort, säger Torbjörn Serrander som också menar att stölderna är svåra att skydda sig emot. Speciellt i ett p-hus där man inte kan ha samma koll på bilen som hemma i garaget.

– Står bilarna i ett p-hus kan ju tjuvarna jobba ostört, säger Torbjörn Serrander som själv kör Volvo.

– Och om jag ska ställa bilen i ett p-hus ställer jag fronten så nära väggen som möjligt, så att de inte kan komma åt lamporna.

Larmtjänst kommer att presentera sin nya statistik över bildelsstölder på onsdag. Torbjörn Serrander vill inte avslöja innehållet i förväg.

– Men jag kan säga så mycket som att det inte är någon positiv utveckling.

Polisen har haft insatser för att komma åt just den här typen av stölder. Under förra våren greps 18 män på olika platser i Sverige misstänkta för bland annat bildelsstölder och häleri. Samtliga gripna var från Litauen och flera av dem kom från samma stad.

Så skyddar du din bil från ligorna

• Parkera din bil i en upplyst och öppen miljö.

• Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt. 

• Använd larmsystem. 

• Laminerade rutor gör det svårare att ta sig in i bilen.  

Källa: Larmtjänst

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!