Kim Wall eftersöks på söndagen med hjälp av både flygplan och dykare i vattnet utanför Köpenhamn. Foto: NEWCOPTER.DKKim Wall eftersöks på söndagen med hjälp av både flygplan och dykare i vattnet utanför Köpenhamn. Foto: NEWCOPTER.DK
Kim Wall eftersöks på söndagen med hjälp av både flygplan och dykare i vattnet utanför Köpenhamn. Foto: NEWCOPTER.DK
Man har skickat ut båtar för att kunna söka efter Kim Wall. Foto: SkärmbildMan har skickat ut båtar för att kunna söka efter Kim Wall. Foto: Skärmbild
Man har skickat ut båtar för att kunna söka efter Kim Wall. Foto: Skärmbild
"Vi hoppas fortfarande att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det", säger Jens Møller vid danska polisen vid en pressträff på söndagsförmiddagen. Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN"Vi hoppas fortfarande att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det", säger Jens Møller vid danska polisen vid en pressträff på söndagsförmiddagen. Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Vi hoppas fortfarande att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det", säger Jens Møller vid danska polisen vid en pressträff på söndagsförmiddagen.  Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den sista kända bilden på Kim Wall. Foto: / RITZAU FOTODen sista kända bilden på Kim Wall. Foto: / RITZAU FOTO
Den sista kända bilden på Kim Wall. Foto: / RITZAU FOTO

Så eftersöks Kim Wall: "Väldigt ovanlig insats"

Publicerad

Under söndagen fortsatte sökandet efter försvunna Kim Wall i vattnet – med hjälp av flygplan och dykare. 

Det är den danska polisen som har lett sökinsatsen, med stöd från danska försvaret som lånat ut resurser, bland annat ett flygplan utrustat med kamera. 

– Det är en väldigt ovanlig insats, det här. Det är inte ofta vi eftersöker människor i vattnet, säger Ole Theil Sørensen vid danska försvaret. 

Vid klockan 15 söker Danmark tillstånd från Sverige att söka i svenskt luftrum.

Men under söndagskvällen avbröts sökandet i vattnet - utan några fynd. 

– Vi söker inte i vattnet längre, säger polisen Jens Møller. 

Danska polisen berättar på söndagsförmiddagen om sökandet efter svenska Kim Wall, 30, som försvann på torsdagen under mystiska omständigheter efter att hon bordat en ubåt i Köpenhamn. 

Efter att polisen konstaterat att ingen människa finns i ubåten, som hittades sänkt på botten av Køgebukten på fredagen, fortsätter sökandet efter Kim Wall i vattnet. 

Strax söder om ön Amager nära Köpenhamn hittades ubåtsvraket.

Dykare söker nära platsen där ubåten hittades

Ungefär fem kilometer söder om vrakplatsen befinner sig den båt som leder sökinsatsen i vattnet, Hvidsten, enligt Expressens uppgifter. 

Dykare utgår från en gummibåt nära Hvidsten. 

Efter att polisen konstaterat att ingen människa finns i ubåten, som hittades sänkt på botten av Køgebukten på fredagen, fortsätter sökandet efter Kim Wall i vattnet på söndagen.Foto: NEWCOPTER.DK / NEWCOPTER.DK

Men sökinsatsen har försvårats av att ubåten inte var utrustat med ett signalsystem, AIS, som gör att farkosten kan spåras, säger Ole Theill Sørensen, vakthavande befäl vid danska försvarets operationscenter till Ekstrabladet

– När sökoperationen pågick på torsdag natt kunde vi inte lokalisera honom, annars hade han givetvis hittats, säger han och refererar till Peter Madsen. 

Sökytan utökas till svenskt luftrum

Vid klockan 15 på söndagen mottog det svenska försvaret en förfrågan från Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg om att tillåta den danska sökinsatsen att utökas till svenskt luftrum.

Eftersom planet som används i sökinsatsen tillhör det danska hemvärnet behövs tillstånd för att flyga in på svenskt territorium, enligt danska försvaret.

Det betyder att sökytan utökas ytterligare.

– Sjö- och flygräddningen i Göteborg har kommit in med en tillståndsansökan när det gäller räddningsinsatsen, säger Kristina Åstrand Bohman, vakthavande kommunikatör vid försvarsmakten.

Sjö- och flygräddningen har i sin tur fått förfrågan från danskt håll, berättar hon. Förfrågan beviljades omgående. 

Dykare utgår från en gummibåt som befinner sig nära den båt som leder sökinsatsen.Foto: NEWCOPTER.DK

Tidigare har polisen sökt med hundpatruller i det område i Köpenhamn där ubåtsbyggaren Peter Madsen påstått att han släppt av Kim Wall. Men den delen av sökinsatsen är inte aktiv längre. 

 

LÄS MER: Peter Madsen har gett en ny förklaring 

 

– Vi har avslutat sökandet i det landområde där hon skulle kunna ha varit. Vi behöver fler tips för att kunna återuppta den delen av sökinsatsen, säger Jens Møller, chef på Köpenhamnspolisens mordenhet på söndagseftermiddagen. 

På söndagskvällen meddelade polisen att man även avslutat sökandet i vattnet. 

– Vi är klara för i dag. Vi söker inte längre i vattnet. Flygplanen kanske är kvar‚ säger Jens Møller. 

Han kan vid tillfället inte svara på hur sökandet kommer att se ut under morgondagen. 

– Jag vet inte hur vi ska söka. Vi kommer söka med flygplan, men jag vet inte om vi gör det med båtar, säger Jens Møller, som uppger att han inte kan gå in på varför sökinsatsen eventuellt inte sker med båtar och dykare under måndagen. 

Genomsöker vattnet – från luften

Under en pressträff tidigare på söndagen berättar Jens Møller att man finkammar vattnet utanför Köpenhamn. 

– Vi har satt i gång sökandet i Køgebukten. Vi hoppas fortfarande att vi kan hitta Kim Wall vid liv, men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det, säger Jens Møller vid danska polisen vid en pressträff på söndagsförmiddagen. 

– Vi är självfallet också i gång med att leta efter saker i vattnet. 

Peter Madsens ubåt undersöks under söndagsförmiddagen.Foto: Christian Örnberg

Till sin hjälp har polisen ett flygplan tillhörande hemvärnet, som danska försvaret har lånat ut. 

– Flygplanet är utrustat med en kamera som man använder till att söka, säger Ole Theill Sørensen, vakthavande befäl vid danska försvarets operationscenter. 

Det är även möjligt att försvaret lånar ut båtar till polisen, men det vill Ole Theil Sørensen inte bekräfta på söndagen. 

"Väldigt ovanlig insats" 

– Det är en väldigt ovanlig insats, det här. Det är ett som är säkert. Det är inte ofta vi eftersöker människor i vattnet, säger Ole Theil Sørensen.

– Eftersom det är ett sådant ovanligt fall kan jag inte säga om det är en stor eller liten insats, för jag har inget att jämföra med, säger han. 

 

LÄS MER: Leif GW Perssons teori: Madsen har dumpat kroppen i havet 

 

Just sökinsatsen i vattnet går tyvärr ut på att leta efter en död kropp, säger Ole Theil Sørensen.

Ubåten undersöks på land under söndagsförmiddagen. Ingen person fanns inuti den.Foto: Christian Örnberg

– Tyvärr är det så att vi i vattnet söker efter en kropp, inte en levande människa. Chansen att hitta henne levande i vattnet är nästan noll. Men polisens eftersökning pågår även på land, och där letar man aktivt efter en saknad person.

Jens Møller på Köpenhamnspolisens mordenhet berättar att sökinsatsen kommer att pågå under resten av dagen under vatten och från luften med flygplan, i samma områden som tidigare.

Om ni inte hittar något, fortsätter ni över natten?

– Nej, men jag tror att vi kommer fortsätta söka i morgon.

Sökandet efter försvunna Kim Wall fortsätter under söndagen.Foto: TOM WALL

Svenska polisen ej inblandad

Svenska polisen har inte fått någon förfrågan om att stötta den danska sökinsatsen. 

Men polisen i region Syd har upprättat en anmälan om Kim Walls försvinnande, som kvarstår tills hon återfinns, säger Anna Göransson vid polisen i Syd. 

– Vi har även bistått på lördagen, då en svensk patrull informerade Kims föräldrar om vad som framkommit i förhör. 

Fartyg nära att krocka med ubåten

Enligt uppgifter till Aftonbladet höll ett större handelsfartyg på att krocka med ubåten i Öresund drygt två timmar innan farkosten anmäldes försvunnen. 

– Det var extremt nära en kollision. Ubåten korsade farleden, endast 30 meter för om oss. Den var helt nedsläckt och jag såg den tack vare månskenet, säger ett vittne som var ombud på handelsfartyget till tidningen. 

Polisen undersöker Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus.Foto: Christian Örnberg

Enligt vittnet var ubåten på väg från Danmark till Sverige. Den färdades med en fart på fem-sex knop, uppger vittnet för Aftonbladet. 

Vittnet har kontaktat dansk polis med informationen och enligt Jens Møller är det fråga om "väldigt viktig information", skriver tidningen. 

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag