Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så dyr är Marys lyxskola i Schweiz

Den mångsidiga danska kronprinsessan är omåttligt populär.
Här, på exklusiva Lemania-Verbier International School i flådiga skidparadiset Verbier ska danska kronprinsparets barn gå i skolan nästa år.Foto: Skärmdump

I början av nästa år ska danska kronprinsparets fyra barn börja skolan i Schweiz.

Mamma Mary och pappa Frederik lär få titta djupt i plånboken för barnens skolgång – det är inte bara omslagspapper till böcker som kostar.

För drygt tre månader på den exklusiva skolan får familjen punga upp med omkring 700 000 kronor. Vill man ha en extra utbildning av en privatlärare kostar det lite till.

Som Kvällsposten tidigare har rapporterat rör det på sig i det danska kungahuset. Prins Joachim tog nyligen med sig hustrun, prinsessan Marie och deras barn till Paris där han ska gå i militärskola.

Och häromdagen avslöjade kungahuset att även kronprinsparet har vänt blickarna utomlands – mot Schweiz där de fyra barnen ska få gå i skolan under en period nästa år.

Marys plan för barnen i Schweiz

Hittills har detaljerna kring skolflytten varit få men nu kan Ekstrabladet berätta mer. Enligt tidningen handlar det om en period på tolv veckor som barnen ska få gå i skola i det välbärgade alplandet.

Skolan det rör sig om heter Lemania-Verbier International School och beskrivs av Ekstrabladet som en skola i den ”högre prisklassen”.

Snart är det dags att hoppa i skiddressen för Mary och Frederik när de ska ta hand om barnen under skolvistelsen i Verbier.Foto: HBGBILD / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

En termin kostar omkring 200 000 kronor per barn. Det är dock något billigare för de yngre barnen, prins Vincent och prinsessan Josephine, 8.

I avgiften för de fyra barnen ingår det en hel del: utöver undervisning får barnen också lunch och snacks samt tillgång till gratis wifi på skolans område.

Extra undervisning som privat musiklärare eller idrottsinstruktör kostar extra.

Trots att skolan är dyr är ledningen mån om att alla barn ska behandlas lika, skriver BT. Elever bär grå byxor och en polo, ingen hänsyn tas till vems ens föräldrar är och det är förbjudet att parkera eventuella sportbilar (och andra fordon) just framför skolan. Alla som har ärenden dit ska gå, skriver BT.

All undervisning sker på franska och engelska.

Kronprins Frederik gick på internat utomlands

Efter den 12 veckor långa vistelsen, som Mary och Frederik ska turas om att vara med på, bär det av hem till Danmark och till de vanliga klasserna på Trangegårsskolan i Gentofte igen.

Kronprinsessan Mary har tidigare berättat att syftet med att låta barnen studera i Schweiz i några veckor är att ge dem ”en möjlighet för en gemensam upplevelse i en internationell miljö”.

– Vi ser det som en gåva till barnen som de får gemensamt och den kan de bära med sig resten av livet, har Mary sagt till danska TV2.

Här njuter kronprinsparet tillsammans med tvillingarna Vincent och Josephine i backarna i Verbier 2014. Foto: PATRICK VAN KATWIJK / STELLA PICTURES

Schweiz är för övrigt ingen ny bekantskap för kronprinsparet. Familjen har flera gånger tidigare setts susa ner för backarna i det exklusiva skidparadiset under lov och semestrar.

Och såväl kronprins Frederik som lillebror, prins Joachim, har själva gått på internat utomlands under sina barnår.

Ladda ner.Foto: Kvp / Kvp