Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så drabbas sydsvenska resenärer av Ving-kaoset

Drabbar över 1 500 Vingresenärer.
Lisbeth Nedergaard vid Spies.Foto: Spies/Ving

Den brittiska resejätten Thomas Cook har gått i konkurs. Det drabbar tusentals sydsvenska resenärer. 

Bara under måndagen är det 1400 passagerare, bland dem många svenskar, som inte kan lyfta från Kastrup. Resebolaget uppmanar nu resenärer att inte ta sig till flygplatsen. 

– Att konkursen var ett faktum fick vi inte veta svart på vitt förrän vi vaknade imorse och såg mejl om pressmeddelande som skulle skickas ut, säger en anställd på Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Resejättens konkurs ställer till det i hela Europa. Totalt ska 600 000 resenärer vara drabbade. De brittiska tidningen The Telegraph kallar arbetet med att få hem alla resenärer för ”den största evakueringen någonsin i fredstid”. Det brittiska luftfartsverket kallar den för ”Operation Matterhorn”. 

Även i Sydsverige och Skåne drabbas tusentals resenärer som antingen redan är på resa eller som skulle åkt i väg under den här veckan. 

I Sydsverige drabbas tusentals Vingresenärer av konkursen. Resebyrån, som är en fristående enhet inom Thomas Cook Group, skriver på sin hemsida:

”Då flygbolaget som flyger majoriteten av Vinggruppens gäster i Norden ägs av Thomas Cook Group, så kommer resenärer under måndagen att drabbas av inställda flyg som en följd av konkursen”.

Inga Thomas Cook-flyg lyfter från Malmö Airport. Foto: TT NYHETSBYRÅN

1400 resenärer på Kastrup berörs

Från Kastrup är det 1400 resenärer, många av dem svenska, som drabbas under måndagen. Fyra avgångar är inställda. 

– Det här kom som en riktigt otäck chock för oss alla, nu avvaktar vi och ser vad som händer, säger Lisbeth Nedergaard som är kommunikationschef för Spies, som är en del av Thomas Cook. 

Även på Sturup är flera avgångar inställda. 

Vings kunder skyddas av den svenska resegarantin, vilket innebär att man ersätts om resan ställs in eller avbryts.

I Vinggruppen i Norden ingår varumärkena Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter.

– Jag beklagar djupt situationen som har uppstått och de konsekvenser de får för våra många kunder och för våra trofasta medarbetare, säger Per Knudsen som är vd för Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Nu uppmanar bolaget att resenärer inte tar sig till flygplatsen. 

”Thomas Cook Groups konkursansökan har effekten att alla flygningar med Thomas Cook Airlines Scandinavia är inställda idag. Du bör därför inte åka ut till flygplatsen”, skriver bolaget på sin hemsida. 

Ilska inom bolaget

Inom bolaget är ilskan stor efter morgonens besked. Kvällsposten har varit i kontakt med en anställd inom företagets operativa del som väljer att vara anonym. 

Enligt den anställda är Thomas Cook Airlines Scandinavia den delen i företaget som går med vinst.

– På Vings Facebook sida har våra underbara trogna gäster överöst oss med kärlek. Vi har varit otroligt framgångsrika och vunnit priser. 

Vad de anställda fått veta är det företagets del i Storbritannien som inte är vinstdrivande. 

– Det är därför vi befinner oss i detta vakuum just nu, men vi tror och vet att folk sitter just nu i förhandlingar för att få loss den skandinaviska delen så att vi kan fortsätta göra det vi vill och kan för våra gäster.

De anställda har fått löpande information under helgen av sina chefer. 

– All respekt till dem! Men att konkursen var ett faktum fick vi dock inte veta svart på vitt förrän vi vaknade imorse och såg mejl om pressmeddelande som skulle skickas ut.

Nu är det ovisst vad som händer. 

– Vi alla väntar på besked under dagen.

Ladda ner Kvällspostens app.