Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Funktionshindrade ”Sofie” dömdes för misshandel

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

”Sofie”, 26, gjorde segertecken när hon häktades och gömde sig under ett bord när det var rättegång. 

Hon är på en sex-sjuårings mentala nivå men dömdes ändå i Malmö tingsrätt för misshandel, olaga hot och mordbrand.

– Det var helt Kafkalikt, säger Sofies mamma till Sveriges radio Kaliber. 

I programserien ”Dömd utan att förstå” granskar Kaliber hur personer med intellektuella funktionsnedsättningar döms i svenska domstolar. 

Kaliber kallar henne Sofie, men hon heter egentligen något annat. En 26-årig kvinna med en medelsvår psykisk utvecklingsstörning som gör att hon befinner sig på en sex-sjuårings mentala nivå. 

Dömd av Malmö tingsrätt för misshandel, olaga hot och mordbrand. 

– Ja, första chocken var när man kommer in där i rätten. Och det sitter ju flera domare och nämndemän sitter väl där framme, ja. Och sedan är det ju advokater och så där. Och så kommer vår lilla flicka i bojor, tar de in henne. Kedjor och bojor, berättar Sofies mamma om häktningsförhandlingen, i Kaliber. 

Pappan: Sofie ”jublade” när hon blev häktad

Sofie, som förutom psykisk utvecklingsstörning har autism, polisanmäldes av personal på sitt dåvarande gruppboende.

Sofie vantrivdes på gruppboendet, vilket hennes familj säger ledde till att hon ”agerade ut”.

Hon slogs, tog stryptag på en i personalen och tände eld på en gran i sitt rum. En vårdare befann sig i rummet och tittade på när hon satte eld på granen – han ville inte ta tändaren ifrån Sofie eftersom det skulle vara ”kränkande”. 

Sofie anhölls av åklagare men hon förstod inte vad som hände, blev panikslagen, och fördes till en psykiatrisk vårdavdelning, berättar hennes föräldrar. 

Sedan blev det häktningsförhandling.  

– Så när de sa att hon blir häktad så jublade hon, säger pappan. 

– Och gjorde segertecken till oss. För att hon tänkte – jag är övertygad om att det var så hon tänkte – ”då slipper jag tillbaka till boendet”, säger mamman. 

Sofie satt och ritade under rättegången

Rättegången hölls i Malmö Tingsrätt. 

Sofie satt och ritade i rättssalen medan rätten skulle avgöra hennes påföljd. När det blev för jobbigt kröp Sofie helt sonika ner under bänken framför sig, berättar mamman. 

– Då vet jag att jag tänker ”det här är helt absurt”. Här sitter alla och pratar som om det vore en helt rättskapabel människa som kunde ta för sig och säga vad man tycker och tänker och diskutera. Men hon ligger under ett bord, säger mamman till Kaliber.

Sofie är inte ensam om ha en medelsvår psykisk utvecklingsstörning och dömas för brott. Kaliber i P1, som sänder första delen av sin granskning 19 mars, har hittat 15 domar mot personer inom gruppen, som alltså befinner sig på sex-sjuåringars mentala nivå, under de senaste fem åren. De hittar även ett fall där en person med svår utvecklingsstörning, som motsvarar ett barn i tre- till femårsålderns intellektuella nivå. 

Professorn: ”Skiljer ut sig internationellt”

Förklaringen till domarna ligger sex decennier tillbaka i tiden. 

På 1960-talet tog Sverige bort begreppet tillräknelighet från lagstiftningen vilket innebär att människor som inte förstår vad de har gjort, eller att de ställs inför rätta, ändå kan dömas för brott. 

– Det svenska rättssystemet skiljer ut sig internationellt. För att det inte finns något undantag för personer som saknar ansvarsförmåga i straffrätten. I de flesta andra länder kan man hävda att man är otillräknelig, som i Norge till exempel, säger Tove Bennet, professor i straffrätt vid Lunds universitet, till Kaliber. 

Däremot kan åklagare välja att avsluta en förundersökning, besluta att inte väcka åtal, eller meddela åtalsunderlåtelse, när en misstänkt lider av intellektuella funktionsnedsättningar som gör att de inte förstår sitt eget handlande. 

Som Kalibers granskning visar är det dock inte alla åklagare som nyttjar de möjligheterna. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!