Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir nya rekordskrapan: ”Högre än Turning Torso”

Så här kommer den nya stadsbilden i Lund att se ut.
Foto: Semrén & Månsson arkitektkontor
Skyskrapan blir den högsta i Sydsverige över havet.
Foto: Semrén & Månsson arkitektkontor

141 meter och 36 våningar.

Så högt ska den nya skyskrapan på Brunnshög i Lund sträcka sig – och takterrassen som är öppen för allmänheten sägs kunna ge en utsikt över nästan hela Skåne.

De storslagna planerna gäller det nya projektet vid Brunnshögstorget i Lund, där flera byggnader ska smällas upp. Två av de högsta husen är planerade till 11 våningar och 17 våningar.

Men en byggnad sticker ut – med 36 våningar.

Enligt detaljplanehandlingarna som Sydsvenskan tagit del av innebär det att huset kan bli 141 meter högt, och det ska rymma både hotell och bostäder.

Samtidigt ska takterrassen vara öppen för allmänheten – eventuellt med någon enklare servering, enligt planen. 

”Högre än Turning Torso”

Huset kommer att byggas på en redan upphöjd plats, vilket lär göra att skyskrapan i Lund blir bland Sydsveriges högsta byggnader när den väl står färdig.

– Det är viktigt att förstå att vi det är en hög punkt i stan, och den mätt över havet kan bli högre än Turning Torso. Dock är det väsentligt mer än en hög byggnad. I ett nära samarbete med Serneke och Lunds Kommun har nu tagit ett steg närmare att förverkliga vår gemensamma vision, säger Michael Westerlund, handläggande arkitekt på Semrén & Månsson arkitektkontor.

Nu är det upp till politikerna i byggnadsnämnden att ta ställning till om förslaget kring detaljplanen ska skickas vidare till nästa steg.

Detaljplanens genomförandetid är satt till tio år, enligt Michael Westerlund.

FLER NYHETER: Tre årstider i Sverige – på samma gång

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!