Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir nya livet i Paris för prins Joachim och familjen

Vem är vem i det danska kungahuset?
Prinsessan Marie och prins Joachim kommer få ett helt nytt liv i Paris.
Foto: HANNE JUUL/TT NYHETSBYRÅN
Prins Joachim tar med sig sina två yngsta barn till Paris, men prins Nikolai och prins Felix stannar hemma med mamma Alexandra.
Foto: STELLA PICTURES

Prins Joachim har tagit med sig familjen till Paris. Nu väntar ett helt nytt liv – långt ifrån strålkastarljuset. 

I Danmark hoppas man att prinsen ska inspireras av svenska prinsessan Madeleine efter den omstridda flytten.

– Hon bor ju i Florida och är flitig med att lägga ut bilder i sociala medier. Vi får hoppas att Joachim och Marie är lika flitiga, säger Billedbladets chefredaktör Annemette Krakau.

Prins Joachim ska påbörja en avancerad utbildning vid École Militaire i Paris. Den kommer pågå sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin fru prinsessan Marie och deras två gemensamma barn prins Henrik, 9, och prinsessan Athena, 7. 

Hemlighetsmakeriet kring flytten är är stort. Det danska hovets informationsavdelning är förtegen med detaljer, de vill inte ens berätta om prinsen och hans familj befinner sig i Danmark eller Frankrike. 

Men mycket talar för att flyttlasset redan har gått. För in i Joachim och Maries hus har redan en ny hyresgäst flyttat, den danska tv-personligheten Caroline Fleming. 

Men hur blir då tillvaron för familjen? 

– Det är ett fullständigt nytt liv. Det är ett jättebeslut de har tagit att rycka upp familjen från vardagen. Det blir en helt ny start för dem, säger Annemette Krakau som är chefredaktör för Billedbladet och expert på det danska kungahuset. 

Här är gänget som flyttar till Paris. Prins Henrik, prinsessan Marie, prinsessan Athena och prins Joachim.
Foto: MEGA/IBL

Delade känslor bland barnen

Det var delade känslor i familjen när prins Joachim fick beskedet från skolan i Paris. Barnen var inte helt med på idén. I alla fall en av dem tyckte det skulle vara bättre att stanna i Danmark där alla kompisarna finns. Men efterhand har båda två accepterat beslutet. 

Det är i Billedbladets podcast ”Danmarks royale podcast” som det nya livet för prins Joachim och familjen diskuteras. En sak är säker, det blir en helt ny tillvaro för hela familjen. 

– Danmark är ett litet land och här kan de inte gå någonstans utan att kännas igen. Men så kommer det inte bli i Paris. Där kommer de får lite mer lugn och ro, säger Annemette Krakau. 

I podcasten spekulerar experterna i hur det nya livet kommer se ut. 

– Det man kan gissa är att barnen kommer gå på en skola som ligger relativt centralt i Paris, för det gör även prins Joachims skola, säger Henrik Salling, hovreporter på Billedbladet. 

I den här ståtliga byggnaden som ligger strax bredvid Eiffeltornet i Paris ska prins Joachim gå sin utbildning.
Foto: Elnur Amikishiyev/Colourbox

Hemligt var familjen ska bo

Prinsessan Athena och prins Henrik kommer gå på samma skola, en internationell skola med fokus på språk. 25 procent av utvisningen kommer ske på engelska, resten på franska. 

École Militaire, heter skolan som prins Joachim ska gå på och den ligger precis bredvid Eiffeltornet. 

– Jag ser framför mig hur han går ut ur dörren på skolan, går igenom det sjunde arrondissementet, korsar Seine, tar sig in i det åttonde arrondissementet, går över Champs Élysées och sen hämtar han barnen i skolan, säger Henrik Salling. 

Var familjen ska bo är än så länge en hemlighet.  

– Man man kan föreställa sig att deras bostad kommer ligga i samma område som prinsens skola. Det är också ambassadkvarter, så det finns nog gott om ståndsmässiga bostäder där, säger Henrik Salling. 

Prinsessan Madeleine är en förebild. I alla fall i sociala medier.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT

Kommer prins Joachim hem?

Överlag kommer livet för prinsen och hans familj bli mycket mer privat. Annemette Krakau vill att prins Joachim tar efter svenska prinsessan Madeleine. 

– Hon bor ju i Florida och är flitig med att lägga ut bilder i sociala medier. Vi får hoppas att Joachim och Marie är lika flitiga, säger Billedbladets chefredaktör Annemette Krakau. 

Prins Joachims utbildning är bara ett år lång, men nu väcks frågan om han och familjen stannar utomlands även framöver. 

– Det skulle vara det bästa för honom och även för det danska kungahuset, säger författaren och kungahusexperten Søren Jakobsen. 

– Det finns inget som binder honom till Danmark och det råder inget tvivel om att han har ett dåligt förhållande till sin bror, kronprins Frederik. 

Istället för att komma hem bör prins Joachim satsa på en karriär inom till exempel FN eller Nato anser Søren Jakobsen. 

– Om han väljer att göra det nu är det bara att respektera honom för det. Det är nu det ska ske, säger han. 

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!