Så blir Lundakarnevalen 2018 – stor guide med nya färdvägen

Karnevalståget är höjdpunkten under karnevalen i Lund. Drygt 5 000 studenter jobbar ideellt under karnevalshelgen den 18 till 20 maj.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Lundakarnevalen 2018 väntas locka omkring en halv miljon besökare.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.

Nu är det bara 65 dagar kvar till Lundakarnevalen 2018.

Karnevalståget i Lund tar i år en ny väg, på grund av spårvägsbygget.

– Ett vägarbete stoppar inte vårt Karnevalståg som med stor säkerhet kommer bli det roligaste någonsin, säger Ludvig Bodelsson som är tågchef i karnevalskommittén.

Den första karnevalen i Lund ska ha firats redan 1849 av ett gäng studenter som firade in våren. 

Sedan 1894 firas Lundakarnevalen vart fjärde år. 

Och nu är det alltså dags igen – för 2018 års upplaga. 

Mellan den 18 och den 20 maj förvandlas Lunds gator och torg till en enda stor fest. 


LÄS MER: Karnevalen 2014 – så här var förra karnevalen i Lund 


Temat för årets karneval är Imagnialkarneval

Lundakarnevalen 2018 har ett karnevalståg – förstås

Karnevalståget är den mest berömda attraktionen under Lundakarnevalen. 

Under förra karnevalen kom omkring 400 000 besökare under de tre dagarna. 5 000 studenter hjälpte till att arrangera den traditionella jättefesten.

Men det blir fler roligheter än karnevalståget: Tältnöjen, tombolabodar, nöjesföreställningar, radiosändningar, artister, mat och dryck står på programmet.

Ny väg för karnevalståget på grund av byggstök

Men i ett avseende blir det en otraditionell karneval i Lund 2018. Karnevalståget kommer att ändra sin väg, på grund av spårvägsbygge som drar ut på tiden.

– Ett vägarbete stoppar inte vårt Karnevalståg som med stor säkerhet kommer bli det roligaste någonsin – mycket tack vare temat Imaginalkarneval men även tack vare karnevalisterna som i år är de påhittigaste i Lundakarnevalens historia! säger Ludvig Bodelsson, tågchef i karnevalskommittén, i ett uttalande.

Karnevalståget går från Lundagård längs Sandgatan mot Universitetsbiblioteket. Där svänger det vänster mot Allhelgonakyrkan – och sedan är det inte riktigt som vanligt. 

Karnevalshelgen lockar nära halv miljon

I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.

Sedan är det som vanligt igen – från Clemenstorget ner till Bantorget, längs Klostergatan via Stortorget och Mårtenstorget. Avslutningen blir tillbaka i Lundagård.

General för Lundakarnevalen 2018 är Freja Davidsson Bremborg. Hon är historiens andra kvinna på uppdraget, som Fanny Ramel hade 2014.

Fotnot: Tisdagen den 13 mars, när denna artikel publiceras, är det 65 dagar kvar tills karnevalen börjar. Här kan du se, exakt på sekunden, hur mycket tid som återstår just nu innan Lunds traditionella fest drar i gång.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!