Karnevalståget är höjdpunkten under karnevalen i Lund. Drygt 5 000 studenter jobbar ideellt under karnevalshelgen den 18 till 20 maj. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSENKarnevalståget är höjdpunkten under karnevalen i Lund. Drygt 5 000 studenter jobbar ideellt under karnevalshelgen den 18 till 20 maj. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Karnevalståget är höjdpunkten under karnevalen i Lund. Drygt 5 000 studenter jobbar ideellt under karnevalshelgen den 18 till 20 maj. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Lundakarnevalen 2018 väntas locka omkring en halv miljon besökare. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSENLundakarnevalen 2018 väntas locka omkring en halv miljon besökare. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Lundakarnevalen 2018 väntas locka omkring en halv miljon besökare. Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.
I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.

Så blir Lundakarnevalen 2018 – stor guide med nya färdvägen

Publicerad

Nu är det bara 65 dagar kvar till Lundakarnevalen 2018.

Karnevalståget i Lund tar i år en ny väg, på grund av spårvägsbygget.

– Ett vägarbete stoppar inte vårt Karnevalståg som med stor säkerhet kommer bli det roligaste någonsin, säger Ludvig Bodelsson som är tågchef i karnevalskommittén.

Den första karnevalen i Lund ska ha firats redan 1849 av ett gäng studenter som firade in våren. 

Sedan 1894 firas Lundakarnevalen vart fjärde år. 

Och nu är det alltså dags igen – för 2018 års upplaga. 

Mellan den 18 och den 20 maj förvandlas Lunds gator och torg till en enda stor fest. 

 

LÄS MER: Karnevalen 2014 – så här var förra karnevalen i Lund 

 

Temat för årets karneval är Imagnialkarneval

Lundakarnevalen 2018 har ett karnevalståg – förstås

Karnevalståget är den mest berömda attraktionen under Lundakarnevalen. 

Under förra karnevalen kom omkring 400 000 besökare under de tre dagarna. 5 000 studenter hjälpte till att arrangera den traditionella jättefesten.

Men det blir fler roligheter än karnevalståget: Tältnöjen, tombolabodar, nöjesföreställningar, radiosändningar, artister, mat och dryck står på programmet.

Ny väg för karnevalståget på grund av byggstök

Men i ett avseende blir det en otraditionell karneval i Lund 2018. Karnevalståget kommer att ändra sin väg, på grund av spårvägsbygge som drar ut på tiden.

– Ett vägarbete stoppar inte vårt Karnevalståg som med stor säkerhet kommer bli det roligaste någonsin – mycket tack vare temat Imaginalkarneval men även tack vare karnevalisterna som i år är de påhittigaste i Lundakarnevalens historia! säger Ludvig Bodelsson, tågchef i karnevalskommittén, i ett uttalande.

Karnevalståget går från Lundagård längs Sandgatan mot Universitetsbiblioteket. Där svänger det vänster mot Allhelgonakyrkan – och sedan är det inte riktigt som vanligt. 

Karnevalshelgen lockar nära halv miljon

I stället för att gå ner mot S:t Laurentiigatan tar karnevalståget Bredgatan och S:t Petri Kyrkogata ner mot Clemenstorget.

Sedan är det som vanligt igen – från Clemenstorget ner till Bantorget, längs Klostergatan via Stortorget och Mårtenstorget. Avslutningen blir tillbaka i Lundagård.

General för Lundakarnevalen 2018 är Freja Davidsson Bremborg. Hon är historiens andra kvinna på uppdraget, som Fanny Ramel hade 2014.

Fotnot: Tisdagen den 13 mars, när denna artikel publiceras, är det 65 dagar kvar tills karnevalen börjar. Här kan du se, exakt på sekunden, hur mycket tid som återstår just nu innan Lunds traditionella fest drar i gång.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag