Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Festivalsommaren – så här blir den

Malmöfestivalen meddelade den 17 maj att festivalen ställs in och därmed blir det inte heller i år någon gigantisk kräftskiva på Stortorget.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Östersjöfestivalen i Karlshamns ställs in för andra året i rad.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Foto: THOMAS PERSSON / KVÄLLSPOSTEN KVP, EXPRESSEN, GT

Sommaren 2020 ställde många festivaler in helt på grund av coronapandemin. I år planerar ett större antal festivaler att köra, men under coronaanpassade former. Men på grund av det osäkra läget är det fortfarande mycket som är oklart.

– Vi hoppas på en sak och planerar för en annan, säger Thomas Lantz, ordförande i Ystad Jazzfestival. 

Även i år blir det en bantad festivalsommar där festivaljättarna fortsätter att lysa med sin frånvaro. Sweden Rock utanför Sölvesborg, Östersjöfestivalen i Karlshamn och Roskildefestivalen i Danmark tvingas för andra året i rad att ställa in sina arrangemang i brist på coronasäkra lösningar för sin publik. Likaså dansbandsfantasternas stora favorit, Ekebofestivalen i Munka-Ljungby, som i år skulle ha firat 25-årsjubileum med minst 14 000 besökare ställs in. 

– Det är väldigt tråkigt naturligtvis. Men i och med att att vi kör dans- och partyband så det finns det tyvärr inte en chans att genomföra festivalen coronasäkert, säger Bert Lundqvist, marknadsansvarig för Ekebofestivalen. 

Perikles spelning på Ekebofestivalen 2013.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP

World Pride i Malmö i augusti hålls utan parad och artistframträdanden, Malmöfestivalen ställer in för andra året i rad medan Malmö Sommarscen är tillbaka efter ett års coronapaus. 

– Mot bakgrund av de nya restriktionerna och polistillstånden har vi bestämt oss för att vänta med att släppa vårt program i början av juni, dagarna innan vi drar i gång, säger Jon Willén som är kommunikatör på Malmö stad.

De planerade konserterna på Rundan-båten ströks nyligen från programmet och i stället för Pildammsteatern blir Borggården på Malmö Hus en av huvudscenerna. 

Störst hopp för augustifestivalerna

Festivaler planerade till senare delen av sommaren hyser störst förhoppningar om att kunna köra. En sådan är Ystad Jazzfestival som går av stapeln 4-7 augusti. 

– Vi har bestämt oss för att inte ställa in. Vi hoppas på en sak och planerar för en annan, säger Thomas Lantz, ordförande i Ystad Jazzfestival. 

Merparten av besökarna på Ystad Jazzfestival är 50-80 år och festivalens ordförande Thomas Lantz hoppas på vaccinpass. 

– Vår publik är äldre så vaccinpass hade hjälpt oss enormt. Det hade gett oss möjligheten att få i gång verksamheten i ett inledande skede, säger Thomas Lantz på Ystad Jazzfestival.

Den legendariska kompositören, producenten och artisten Quincy Jones gästade Ystad Jazzfestival 2012. I år kommer Ystad Jazzfestival att köra en festival i mindre format och delvis digitalt.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Många festivaler flyttas fram

Ivar Sjögren som är hjärnan bakom Lunds Visfestival, Smygehus Visfestival och Skånefestivalen i Jakriborg i Hjärup menar att flera av hans festivaler kan komma att flyttas fram.  

– I fjol körde vi många små föreställningar med publik på 50 personer och det var en framkomlig väg, säger han. 

En annan arrangör som skjutit fram datumen är Summer On Festival på stranden i Båstad – från skolavslutningen till 7-8 juli. De har fokus på elektronisk dansmusik och drar runt 10 000 besökare i framför allt de yngre åldrarna. 

– Vi kan vänta lite till innan vi tar ett beslut om vi kommer att köra eller inte. Men vi blir inte kloka på situationen, förutsättningarna ändras hela tiden. Så just nu lever lite på hoppet, säger Fredrik Strebel som är grundare av Summer On Festival. 

Summer On Festival på stranden i Båstad brukar locka runt 10 000 besökare varje dag.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Nytänk kring upplägg

Landskronakarnevalen satsar på en två månaders lång fest i stället för karneval och parad. Och reggaefestivalen Öland Roots som ställde in i fjol coronasäkrar i år genom en konsertserie utspridd på två helger med delvis livestreamade konserter. Campingen är stängd men restaurang Ogräs har öppet samtliga dagar. Och enligt Brita Sandebäck i Öland Roots kommunikationsgrupp pågår nu planeringen för fullt. 

– Vi tittar på olika alternativ för hur vi ska göra för att kunna erbjuda både dans och god mat bland tallarna i Sandbergen, säger hon. 

Brita Sandebäck tycker att statens stöd till festivalutövare har varit alltför knapphändig. 

– Vi som gräsrotsfestival får våra främsta intäkter från just biljetter. Jag tror att alla kulturutövare hade behövt mer bidrag och stöd. Vår bransch var den som stängdes ner först och kommer förmodligen öppnas sist. Det hade varit så hemskt att se en värld utan vår kultur, för det är det finaste vi har, säger Brita Sandebäck.

Landskronakarnevalen får i år klara sig utan sitt sambatåg.
Foto: TOMAS LEPRINCE

”Sverige stelbent på att öppna upp”

Även Peter Arkhult, VD för Bayside Festival i Helsingborg är kritisk mot hur staten har behandlat den utsatta livemusikbranschen under pandemin. 

 – Jag hade önskat att politikerna och Folkhälsomyndigheten hade kunnat samarbeta kring frågan, för på Folkhälsomyndigheten är så klart inte kulturen första prio. I andra länder är det politikerna som steppar fram och styr upp, säger han. 

Bayside Festival har skjutits fram i omgångar och satsar nu på att köra 13-14 augusti. VD:n Peter Arkhult önskar att Sverige kunde ta lärdom av liveexperimenten i bland annat Holland, Tyskland och Spanien, där tusentals personer har fått besöka konserter efter att alla i publiken covidtestats. 

– Sverige är väldigt stelbent på att öppna upp på olika sätt. Alla förstår att det måste göras på ett bra sätt, säger han. 


Några av sommarens festivaler

JUNI


Malmö Sommarscen 12 juni – 5 augusti

Gratis föreställningar och konserter runtom i Malmö. Vissa föreställningar kommer att kräva förbokning. 


Skånes Matfestival i Kivik och Brösarp 

Datumen 12-13 juni flyttas fram, nya datum ej satta. En matfestival där man kan provsmaka olika mat och dryck.


Sweden Rock i Norge utanför Sölvesborg i Blekinge INSTÄLLD
Årets höjdpunkt för alla rockintresserade. En festival med världskända artister inom genrerna klassisk rock, hårdrock, metal och blues. Inställd för andra året i rad.

Operafestival i Degeberga

Ersätts av Midsommaropera 25-26 juni på på Drakamöllan Gårdshotell. 


Båstad Kammarmusikfestival 28 juni – 3 juli 

Kammarmusikfestival där det går att höra kända klassiker likväl som nyskriven kammarmusik.


Landskronakarnevalen

Satsar på en två månaders lång fest i stället för karneval och parad. Start i mitten av juni. 


JULI


Roskildefestivalen i Danmark INSTÄLLD

Nordens största musikfestival meddelade 4 maj att de tvingas ställa in för andra året i rad. 


Summer On Festival på stranden i Båstad 7-8 juli
Planerar att köra om restriktionerna tillåter det. 

Musikfestival med dansmusik för framför allt den yngre generationen.


Ekebofestivalen i Munka-Ljungby utanför Ängelholm INSTÄLLD

Dansfestival med framför allt dansband men också rock-, cover – och partyband. Festivalen skulle ha firat 25 år i år men meddelade 16 april att de ställer in på grund av coronarestriktionerna. 


Östersjöfestivalen i Karlshamn INSTÄLLD

Folkfest i kolossalformat med musik, mat, kultur, nöjesfält och mycket mer. Inställd för andra året i rad. 


Visfestivalen i Lund 28-29 juli
En festival med svenska och danska visartister. Planerar köra i mindre format och kommer eventuellt att flytta fram festivaldatumen till augusti. 


Smygehus Visfestival
Svenska och danska visartister uppträder. Datum ej spikade.


Öland Roots 14-26 juli 

Arrangerar spelningar under två helger i stället för en. Matservering på restaurang Ogräs under hela festivalperioden.

Karlskrona Skärgårdsfest INSTÄLLD

En mestadels gratis stadsfest med stora och små artister och diverse aktiviteter som tvingats ställa in.


AUGUSTI 


Ystad Sweden Jazz Festival 4-8 augusti

Jazzfestival med flera kända personer inom genren som uppträder. Kommer att köra i mindre format och delvis digitalt. 


Bayside festival 13-14 augusti

Dansmusikfestival för den yngre publiken med akter som Kygo, Viktor Leksell och norska Astrid S.


HX, Helsingborgs stadsfest, från april till augusti

Kultur-, idrotts- och musikarrangemang som i år bjuder en blandning av digitala och fysiska evenemang med start redan i april och med en webbaserad festivalvecka i augusti. 


Malmöfestivalen INSTÄLLD

En veckas gratis gatufestival med ett stort utbud av musik, föreställningar och aktiviteter. Festivalområdet flyttades först ut till Slottsparken, Kungsparken och Mölleplatsen innan Malmö stad i maj meddelade att festivalen ställs in även i år. 


Palmfestivalen i Trelleborg 27-28 augusti

Ännu inte helt bestämt om de kör. 

Festivalen bjuder på tivoli, mat och nöjen för alla åldrar.


Äskebergafestivalen i Hästveda, Ängelholm 14 augusti
Musikfestival med både mindre och större artister. Kallar sig själva för ”Skånes Woodstock”. 


World Pride och Euro Games i Malmö och Köpenhamn 12-22 augusti

Festival som hyllar alla inom HBTQIA+. Paraden och alla scenakter är inställda. Festivalen kommer att genomföras delvis digitalt, delvis på plats under coronasäkra former. 


PLX på Tjärö i Blekinge 

Datum ej satt. En liten konst- och musikfestival med en i majoritet ung och alternativ publik. PLX hälsar att de hoppas kunna ge en ”postpandemisk upplevelse i paradiset”. 


SEPTEMBER


Lund Comedy Festival 2-4 september

Humorfestival med stand up och föreställningar. Planerar att köra online och live under coronasäkra former. 


Skånefestivalen i Jakriborg i Hjärup 3-4 september

Danne Stråhed bokad bland andra.


Naturfesten i Klippan 11 september
2021 är friluftslivets år och i september gästas Naturfesten av den internationella Banff Mountain Film Festival som är världens största filmtävling med filmer inom kategorierna bergssport och bergsupplevelser. Filmvisning på en enorm filmduk inför en yta på 15 000 kvadratmeter. Dessutom utställare, föreläsningar, happenings, med mera. 


Äpplemarknaden i Kivik INSTÄLLD

Under hösten presenterar de på sin hemsida tips om aktiviteter om äpplen och försäljning av äpplen.