Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir corona-hösten – risk för lokala utbrott

Hör eleverna om den annorlunda skolstarten under pandemin.
Eva Melander är smittskyddsläkare i Region Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
I dagsläget arbetar Region Skåne främst med testning, smittspårning, och information för att hålla antalet smittade nere.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skåningarna får gott betyg ett halvår in i corona-pandemin. 

Avstånd hålls i offentliga miljöer och antalet dödsfall är betydlig lägre än på flera andra håll i landet. 

Men faran ligger och lurar runt hörnet. Antalet smittade ökar och det finns oro för lokala utbrott i Skåne. 

– Det är viktigt att man håller frågan vid liv så att alla är medvetna om riskerna och vad man kan göra för att inte drabbas, säger Eva Melander, smittskyddsläkare. 

Regiondirektör Alf Jönsson öste beröm över skåningarna på en presskonferens under onsdagen. 

– Alla har tagit ett enormt ansvar under det senaste halvåret, förkunnade han stolt. 

Men det finns mörka moln på himlen. 

Efter sommaren kommer nu signaler om att antalet smittade med covid-19 ökar i Skåne. I genomsnitt blir 45 personer smittade varje dag.

– Det var inte fullständigt oväntat – när skolor och arbetsplatser drar i gång ser vi fler fall, säger Eva Melander.

Skåne sticker ut i statistiken. Under de senaste två veckorna har Folkhälsomyndigheten nämnt Skåne som den regionen med tydligast uppgång i antalet coronafall.

– Man kan tänka sig att Stockholm, som haft en mycket högre smittspridning och fler fall, inte råkar ut för samma situation nu.

Under de senaste två veckorna har Folkhälsomyndigheten nämnt Skåne som den regionen med tydligast uppgång i antalet coronafall.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Lokala restriktioner

Enligt forskaren Tom Britton finns det en risk för lokala utbrott i Skåne under hösten och det beror på att immuniteten lär vara lägre än i andra delar av landet. 

– Om man tittar på antalet dödsfall per 100 000 invånare, är det fem gånger fler sådana i Stockholm än i Skåne, vilket indikerar på att andelen smittade i Stockholm också borde vara ungefär 5 gånger fler än andelen smittade i Skåne, säger Tom Britton till Aftonbladet

Detta innebär, enligt Tom Britton, att immuniteten troligen är fem gånger så stor i Stockholm än i Skåne. 

Men vad händer då om siffrorna fortsätter att sticka i väg? Enligt smittskyddsläkare Eva Melander är det inte omöjligt med restriktioner för bara Skåne eller Sydsverige. 

– På den nivån vi är i dag finns det ingen anledning till lokala restriktioner, men skulle vi hamna i en sån situation att vi ser att det sticker i väg så kan det finnas anledning att lägga sig högre än vad vi har för generella regler nationellt, säger hon.

Hon medger att Region Skåne förbereder sig alla möjliga olika scenario under hösten.  

– Men i dagsläget arbetar vi med testning, smittspårning, och information för att hålla det här på plats. 

Men vad skulle det kunna bli för restriktioner om det blir värre?

– Det beror helt på vilka situationer som uppstår. Det kan handla om hur man bör röra sig ute i samhället, eller om man ska stanna hemma, eller att fler får hemisolering. 

– Det är inte smittskyddet som stänger någon verksamhet men det skulle kunna vara att vi tidigare rekommenderar att göra mer när man hittar fall. 

Enligt Eva Melander är det viktigt man håller covid-19-frågan vid liv så att alla fortsätter vara medvetna om riskerna
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Risk i trångbodda områden

När Kvällsposten nyligen granskade antalet smittade på alla postnummer i Skåne, Blekinge och Kalmar län från vecka 30 till och med 33 var det ett område som stod ut, södra Rosengård med tio smittade. 

I just det området är många trångbodda och utlandsfödda. Enligt Eva Melander har de observerat trångbodda områden som en risk. 

– Vi jobbar med informationsinsatser för att förebygga en lokal smittspridning. Det är viktigt att alla nås av vad vi pratar om på de här pressträffarna, att informationen är tillgänglig på olika språk, och att informationen finns både i muntlig och i skriftlig form, säger hon. 

– Det är viktigt att man håller frågan vid liv så att alla är medvetna om riskerna och vad man kan göra för att inte drabbas. 

Finns det tendenser på att skåningarna börjar tröttna på att hålla avstånd?

– Vi är ju inte ute och tittar på det sättet men vi får naturligtvis rapporter och indikationer om det sker förändringar i samhället. Men i stort finns det en stor respekt för den här smittan i samhället. 

Hur tycker du själv att det ser ur när du är ute rör dig?

– Jag får intrycket av att folk följer de här restriktionerna. 

Coronaläget i andra Sydsvenska län

HALLAND

Precis som i Skåne berömmer man sina invånares insatser under det senaste halvåret. 

- Vi kan konstatera att vi hittills har tagit ett stort ansvar i Halland under pandemin, där samarbetet med kommunerna och länsstyrelsen fungerat väl, säger Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson i ett pressmeddelande. 

Under hösten hoppas regionen kunna öka tillgängligheten till normal vård samtidigt som man fortsätter hantera pandemin. 

- För att klara detta behöver vi ha en fortsatt låg nivå av smitta i samhället och sjukhusvårdade. Därför är det avgörande att fortsätta följa de rekommendationer som kvarstår.


KRONOBERG

I Region Kronoberg är personer mellan 20 och 30 år fortsatt överrepresenterade bland de positiva fallen. För att hålla nere smittspridningen under hösten ska Region Kronoberg genomföra en kommunikationsinsats riktad till åldersgruppen.

– Nu när gymnasieskolor och högskolor öppnat upp är det viktigt att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, för att hålla nere smittspridningen. Det är också viktigt att man är uppmärksam på symtom och går och provtar sig, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i regionen. 


BLEKINGE

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge, tror på en spridning ökad spridning i höst.

– Jag befarar att vi får en topp igen efter sommaren när semestrarna är slut, folk går tillbaka till jobbet, åker mer kollektivt och skolorna öppnar. Hur allvarligt det blir vet vi inte, men huvudbudskapet är att corona inte kommer att försvinna förrän vi har ett effektivt vaccin, har han tidigare sagt till SVT.


KALMAR

Efter ett utbrott av covid-19 på en förskola i Kalmar finns oro att för flera plötsliga smittkluster under hösten. 

– Vi jobbar med scenariot att smittkluster kommer att dyka upp i höst. Vi har lärt oss hur coronaviruset beter sig och vet att det kan dyka upp plötsligt och sprida sig snabbt, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar län till SVT. 

Regionen riktar in sig på att kunna agera snabbt vid plötsliga utbrott på arbetsplatser.

– Jag vill uppmana arbetsgivarna att upprätta en handlingsplan på hur man ska agera vid ett utbrott. Hur ska verksamheten organiseras? Hur ska medarbetare agera? säger Lisa Labbé Sandelin. 


Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!   


TV från Sydsverige: Kyrka vandaliserad

30 fönster har krossats och kristusstaty har förstörts: ”Bedrövade”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!