Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir avgiften för att besöka vårdcentralen

Patientavgifterna i region Blekinge höjs inte.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allianspartierna i region Blekinge försökte få igenom sitt förslag på höjda patientavgifter.

Men efter långa och intensiva diskussioner står det klart att avgifterna ska förbli oförändrade.

Inte förrän klockan 22 på onsdagskvällen var striden om regionens nya patientavgifter avgjord.

De styrande allianspartierna – Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna – fick igenom den budget som presenterades, men när det kom till förslaget på avgift för besök hos distriktssköterskan och höjd avgift på vårdcentralen var motståndet stort.

Emma Stjernlöf (M), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, vände sig mot nämndens andre vice ordförande Markus Alexandersson (S).

– Vi behöver resurser för att kunna ställa om till nära vård. Förra året kom vi med förslag om högre skatt, då var ni emot det. I år kommer vi med förslag på högre avgifter i stället, då tänker ni stänga den vägen också, sa hon enligt Blekinge Läns Tidning.

42 miljoner

Höjningen av patientavgifterna skulle innebära 42 miljoner kronor till sjukvården i Blekinge, enligt beräkningarna.

– Det är en chockhöjning av patientavgifterna, svarade oppositionsrådet Christina Mattisson (S) enligt BLT och fortsatte:

– De senaste veckorna har jag haft många samtal, framför allt med äldre om detta. Även för den som har ett högkostnadsskydd blir det mycket andra kostnader vid ett besök, resor och läkemedel. Det gäller att ha pengarna den dag de ska betalas.

”Har redan hög skatt”

Ett alternativ som nämndes var att höja landstingsskatten, som höjdes med 40 öre vid det senaste årsskiftet, men det var allianspartierna emot.

– Vi vill ta ut högre avgifter av ekonomiska nödvändigheter. Vi har redan en hög skatt i regionen, sa Erik Lindborg, gruppledare för Kristdemokraterna och förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden .