Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev gängledaren avrättad på nya jobbet

MALMÖ. Gängledaren Alex Ghara Mohammadi, 31, hade sovit dåligt natten innan. På morgonen provade han noga ut vilka kläder han skulle ha första dagen som direktör på taxibolaget.

Men han tog aldrig på sig skyddsväst och kom till sin första arbetsdag utan vapen. Kort efteråt sköts han till döds med en kula i huvudet inne på sitt nya kontor.

Den misstänkte mördaren, hans kompanjon Saleh Hadri, syntes efteråt med en pistol i byxlinningen.

MISSTÄNKTE MÖRDAREN

45-årig hårdför affärsman.

Saleh Hadri, 45, har drivit växlingskontor i Malmö och blev för några år sedan involverad i ett dramatiskt skottdrama vid Bergsgatan i Malmö.

Några män som tillhör ett kriminellt gäng kom in på hans växlingskontor. Hadri hävdade att de hotade honom.

Hadri hade en pistol och sköt ett stort antal skott mot männen och även ut på gatan.

Han friades senare av både tingsrätt och hovrätt för dråpförsök.

Under senare år Hadri pendlat mellan Sverige och ett flertal länder i Europa. Han ska då bland annat ha sysslat med kokainsmuggling via Belgien där han dömts till fem års fängelse för narkotikabrott.

ALEX GHARA MORDOFFER

President för ett kriminellt gäng - Brödraskapet Wolfpack.

Alex Ghara Mohammadi, 31, hade före sin död både blivit dömd för brott och suttit i fängelse, enligt förundersökningen. Det framgår också att han tidigt flyttade hemifrån och att han aldrig avslutade sina gymnasiestudier.

Anhöriga som förhörts av polisen har uppgett att han hade planer på att flytta från Malmö med sin familj för att starta ett nytt liv. Efter fängelsestraffet hade han varit arbetslös men också sjukskriven under långa perioder.

Han var också så kallad president i Brödraskapet Wolfpack i Malmö.

KOMPANJON A

Kompanjon A - affärsman i taxibranschen.

Drev taxibolaget med sin kompanjon under många år och beskrivs som kunnig, skicklig men enväldig. A blev 2011 misstänkt av sin kompanjon för att ha smusslat undan pengar ur bolagets bokföring.

I september 2011 fick A besked av Saleh Hadri att han inte längre var önskvärd på kontoret men att han skulle få sin lön ändå. Det uppger A i ett förhör som gäller misstänkt skattebrott.

A hävdar att han sattes under press att sälja sin andel till Saleh Hadri men vägrade när de inte kunde komma överens om priset.

A sålde i stället sin andel till Alex Ghara Mohammadi hemma vid köksbordet i sin villa.

I november, bara dagar före mordet på Alex Ghara Mohammadi, exploderade en sprängladdning vid A:s villa i Malmö. A anser sig numera leva under dödshot och har under långa perioder gömt sig utomlands.

KOMPANJON B

Kompanjon B - affärsman i taxibranschen.

I förhör talar han om sig själv som en frånvarande delägare i taxibolaget som han startade med sin kompanjon 2007. B vistades själv under långa perioder utomlands men kunde hela tiden kvittera ut sin lön.

Han överlät i stort sett all praktisk skötsel till A, enligt vad han själv berättar i förhör.

Bråket mellan honom och A inleddes efter att pengar försvunnit ur bolaget men förvärrades efter att en släkting till B fick sparken av A från taxibolaget.

Efter att han misslyckats komma överens med sin kompanjon valde B att låta Saleh Hadri bli delägare, vilket enligt förundersökningen var en bidragande orsak till att tvisten kulminerade med ett mord.

Kammaråklagare Michael Hansson åtalade i går Saleh Hadri, 45, för att ha skjutit ihjäl Alex Ghara Mohammadi, 31, den 24 november 2011. Offret var så kallad president för Brödraskapet Wolfpack men den dagen han dödades hade han lämnat västen hemma för att börja sitt jobb som vd och nybliven delägare i taxibolaget.

Den misstänkte gärningsmannen var också ny som delägare och känd som en hårdför affärsman. Enligt honom själv har han överlevt tre mordförsök i Malmö.

Ingen av dem hade någon som helst tidigare erfarenhet av taxibranschen.

"Får en bra inkomst"

Två dagar innan han mördades hade Alex Ghara Mohammadi, berättat ungefär så här om sitt nya jobb för sin sambo, enligt ett förhör.

- Älskling, allt löser sig nu. Nu kan vi typ fixa vår ekonomi såhär. Vi får en bra inkomst.

För polisen har hon beskrivit att hennes sambo haft svårt att sova natten innan han skulle till taxibolaget.

Han hann bara vara där en kort stund.

- Fan också, det skulle ha varit två, ska Saleh Hadri ha sagt strax efter mordet enligt vittnen när han kom ut bakvägen från taxibolagets kontor på Volframsgatan.

Hadri hade enligt vittnet en pistol i byxlinningen.

Saleh Hadri själv har en annan version.

- Det stämmer inte. Detta är dessutom en uppgift som kom sent i förhören, säger Gunnar Falk som försvarar Hadri.

Flydde landet

Han var i går tydlig med att denna vittnesuppgift var ett av flera påståenden som Falk tänker ifrågasätta under den kommande rättegången.

I stället ska Saleh Hadri ha vänt på klacken vid trappan till taxibolaget när han hörde skottlossningen. Han lämnade platsen reste till Egypten och Libyen. Han återkom till Sverige först i februari i år och greps då som misstänkt för mordet.

Förundersökningen är egentligen två berättelser, en som beskriver hur Alex Ghara Mohammadi dödas men också en berättelse om Malmös undre värld.

Vittnen påstår att Black Cobra är involverat på flera sätt, förhörda berättar hur de utsatts för utpressning, på telefonavlyssningar talas det om vapen och skyddsvästar, personer som senare dömts för mord har förhörts och uppgifter om andra mord bland annat mordet på ett kafé vid Västanforsgatan i Malmö förekommer i utredningen.

Handlade om pengar

I grund och botten handlar allt om pengar och att två kompanjoner, A och B, blev osams (se rutorna ovan).

I denna härva av interna strider inträffade dessutom ett bomdåd mot kompanjonen A:s villa och han utsattes också för en grov misshandel inne på taxibolagets kontor av kompanjon B.

På bandinspelningar från hemliga möten på taxibolaget som polisen kommit över diskuteras flitigt hemliga konton och pengar som redovisats i en bokföring som förvarades på en usb-sticka vid sidan om den officiella.

Bråket började när B beskyllde A för att ha smusslat undan runt 1 miljon kronor av bolagets pengar.

Striden trapppades upp när kompanjon B lät den orädde Saleh Hadri köpa in sig i bolaget. Kompanjon A vände sig då till Alex Ghara Mohammadi vars egentliga enda kvalifikation var hans erfarenhet som ledare för Brödraskapet Wolfpack.

Bolaget i konkurs

Allt ställdes på sin spets när Mohammadi, kom till kontoret i november 2011 och intog sin plats som direktör. Då utbröt en febril aktivitet bland de inblandade.

Åklagaren hävdar att Saleh Hadri kallades dit för att sätta stopp för Alex Ghara Mohammadi som faktiskt fick en varning kort före att han dödades. Varningen kom från en vän som hört att någon var på väg till taxibolaget.

Alex Ghara Mohammadi struntade i den varningen, liksom han vägrat ta med sig några vänner som skydd eller att ta med vapen och använda skyddsväst.

Taxibolaget som striden gällde har numera gått i konkurs.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​