Från och med torsdag kan Lundapolisen Magnus Löfberg titulera sig pensionär. Efter 44 år inom polisen passade kollegerna på att skicka honom på ett uppdrag utöver det vanligaFrån och med torsdag kan Lundapolisen Magnus Löfberg titulera sig pensionär. Efter 44 år inom polisen passade kollegerna på att skicka honom på ett uppdrag utöver det vanliga
Från och med torsdag kan Lundapolisen Magnus Löfberg titulera sig pensionär. Efter 44 år inom polisen passade kollegerna på att skicka honom på ett uppdrag utöver det vanliga
Under nästan alla sina år inom polisen har Magnus Löfberg jobbat i yttre tjänst – vilket är i det närmaste unikt. "Jag har aldrig velat sätta mig inne utan har trivts bäst ute", säger han.Under nästan alla sina år inom polisen har Magnus Löfberg jobbat i yttre tjänst – vilket är i det närmaste unikt. "Jag har aldrig velat sätta mig inne utan har trivts bäst ute", säger han.

Under nästan alla sina år inom polisen har Magnus Löfberg jobbat i yttre tjänst – vilket är i det närmaste unikt. "Jag har aldrig velat sätta mig inne utan har trivts bäst ute", säger han.

Så blåste de kollegan – med dammsugare

Publicerad

Mitt i natten blev polisen Magnus Löfberg, 67, skickad till psykiatrihuset i Lund för att ta sig an en besvärlig dammsugarförsäljare.

Men allt visade sig vara en blåsning för att hedra den dammsugartokiga polisen som nu går i pension.

– Vi brukar spexa när man slutar, säger han till Kvällsposten.

Efter 44 år i allmänhetens tjänst är det dags för Lundapolisen Magnus Löfberg att gå i pension.

22.30 på onsdagskvällen lämnar han in sina saker och går ut genom dörren för sista gången.

Men i söndags natt passade kollegerna på att skicka i väg veteranpolisen på ett uppdrag utöver det vanliga. Via ledningscentralen fick Magnus Löfberg veta att en dammsugarförsäljare gick omkring och störde människor på Baravägen i Lund.

– Jag hade ju inte en tanke på att det skulle vara något annat än ett riktigt ärende, säger han.

Dammsugare på mackan

Men när de kom fram till adressen möttes de inte av någon galen dammsugarförsäljare. I stället stod ett antal polisbilar uppställda på platsen med det yttre befälet i spetsen. I handen höll befälet en påse med bakverket dammsugare.

– Då förstod jag att jag bara hade blivit lurad, säger Magnus Löfberg.

Magnus Löfberg berättar att hans förkärlek för dammsugare – de gröna doppade i choklad – är välkänt bland kollegerna.

– Det är i princip det enda fika jag har haft under mina dagpass. Jag har lagt dem på toppen av mina frukostmackor. Alla har haft väldigt roligt åt detta genom åren, säger han.

"Brukar spexa för varandra"

Men att han skulle bli utsatt för ett lur i dammsugarens tecken under sitt avslutningspass kunde han aldrig drömma om.

– Vi brukar spexa för varandra när man slutar på en avdelning och framför allt när man slutar för gott. Men eftersom det varit en så intensiv vecka på alla vis var jag inte alls förberedd på detta, säger han.

Polisen i Lund valde att själva berätta om det annorlunda dammsugar-ärendet på sin Facebook-inlägget under rubriken "Lurad och saknad". På bara ett par timmar hade inlägget delats över tusen gånger.

– Det känns ju väldigt kul, säger Magnus Löfberg som försäkrar att han också blivit avtackad på mer traditionellt vis.

Så vad ska du göra med all din lediga tid nu?

– Jag ljuger ju om jag säger att det inte känns lite vemodigt, men det ska bli jätteskönt också. Jag har min gård och mina barn och barnbarn. Jag tycker om att pyssla och sedan får man väl lära sig att ligga på sofflocket också.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag